Linkovi

Međunarodni dan žena obilježen povećanim teškoćama za žene


Jedna od žena koja je ostala bez posla.

Preko stotinu godina se Međunarodni dan žena proslavlja i obilježava isticanjem mnogobrojnih postignuća žena iz cijelog svijeta. Ovaj 8. mart je međutim obilježen i novim izvještajem UN-a o tome koliko je visok procenat nezaposlenih žena, pogotovo nebjelkinja.

Iako je stopa zaposlenosti pala diljem svijeta usljed pandemije, ekonomske posljedice takvog trenda su čak i gore po žene, kaže izvještaj UN-a.

„Žene koje predstavljaju oko 70 posto radne snage u medicinskim uslugama, najgore su prošle tijekom pandemije, a najveći su medicinski oslonac. Nejednakost na osnovu pola se jako povećala prošle godine, jer žene koje rade od kuće, takodjer se brinu o djeci jer su škole zatvorene”, kaže Antonio Guterres sekretar UN-a.

Podaci UN-a pokazuju da je globalno 5 posto žena u prošloj godini ostalo bez posla, u poređenju sa 3,5 posto žena.

„Majke i djeca se masovno žale da nemaju šta jesti. To mi je slomilo srce. Jer, i ja sam prošla kroz isto, strašno je kada majka vidi da su djeca gladna i da im nema šta dati, ni komad hljeba, da barem ne plaču od gladi”, kaže Nubia Rocío Cardenas, poljoprivrednica iz Columbije.

U Sjedinjenim Državama mnoge Afro Amerikanke i Latino Amerikanke su izgubile posao, u većem broju nego bjelkinje, tvrdi čelnik organizacije koja promovira veću uposlenost među crnkinjama.

„Grane u kojima je uposlena većina nebjelkinja su uglavnom uslužne djelatnosti, kao i turizam. U 2020. godini su upravo te djelatnosti bile masovno ugrožene i te su žene masovno izgubile posao”, govori Minda Harts, zagovornica jednakosti među polovima.

Usprkos velikim ekonomskim izazovima, i činjenicom da se brinu o djeci koja se školuju od kuće, mnoge žene u cijelom svijetu su pronašle način da iskoriste svoje zanje, ali i da inspirišu mnoge druge.

„Sin mi je predložio: 'Mama hajde da probamo nešto produktivnije. Možemo ponuditi ženama lekcije iz poljoprivrede putem YouTube, možemo im tako pružiti i novu nadu'”, kaže Nubio Rocio Cardenas.

Niga Mohammed, krojačica iz Iraka, kaže da su žene jake i da mogu donijeti dobre promjene: „Mi žene smo vrlo sposobne, i na istom nivou kao i muškarci”

A u skladu s takvom inspiracijom, i tema ovogodišnjeg mjeseca žene je Izaberite Izazove. To je zapravo poziv na akciju ka većoj jednakosti medju polovima, iako, trenutno, najveći izazov za sve žene u svijetu je kako preživjeti u ovoj ekonomiji koju je razorio virus.

XS
SM
MD
LG