Linkovi

Međunarodni dan žena obilježen povećanim teškoćama za žene


Jedna od žena koja je ostala bez posla.
Jedna od žena koja je ostala bez posla.

Preko stotinu godina se Međunarodni dan žena proslavlja i obilježava isticanjem mnogobrojnih postignuća žena iz cijelog svijeta. Ovaj 8. mart je međutim obilježen i novim izvještajem UN-a o tome koliko je visok procenat nezaposlenih žena, pogotovo nebjelkinja.

Iako je stopa zaposlenosti pala diljem svijeta usljed pandemije, ekonomske posljedice takvog trenda su čak i gore po žene, kaže izvještaj UN-a.

„Žene koje predstavljaju oko 70 posto radne snage u medicinskim uslugama, najgore su prošle tijekom pandemije, a najveći su medicinski oslonac. Nejednakost na osnovu pola se jako povećala prošle godine, jer žene koje rade od kuće, takodjer se brinu o djeci jer su škole zatvorene”, kaže Antonio Guterres sekretar UN-a.

Podaci UN-a pokazuju da je globalno 5 posto žena u prošloj godini ostalo bez posla, u poređenju sa 3,5 posto žena.

„Majke i djeca se masovno žale da nemaju šta jesti. To mi je slomilo srce. Jer, i ja sam prošla kroz isto, strašno je kada majka vidi da su djeca gladna i da im nema šta dati, ni komad hljeba, da barem ne plaču od gladi”, kaže Nubia Rocío Cardenas, poljoprivrednica iz Columbije.

U Sjedinjenim Državama mnoge Afro Amerikanke i Latino Amerikanke su izgubile posao, u većem broju nego bjelkinje, tvrdi čelnik organizacije koja promovira veću uposlenost među crnkinjama.

„Grane u kojima je uposlena većina nebjelkinja su uglavnom uslužne djelatnosti, kao i turizam. U 2020. godini su upravo te djelatnosti bile masovno ugrožene i te su žene masovno izgubile posao”, govori Minda Harts, zagovornica jednakosti među polovima.

Usprkos velikim ekonomskim izazovima, i činjenicom da se brinu o djeci koja se školuju od kuće, mnoge žene u cijelom svijetu su pronašle način da iskoriste svoje zanje, ali i da inspirišu mnoge druge.

„Sin mi je predložio: 'Mama hajde da probamo nešto produktivnije. Možemo ponuditi ženama lekcije iz poljoprivrede putem YouTube, možemo im tako pružiti i novu nadu'”, kaže Nubio Rocio Cardenas.

Niga Mohammed, krojačica iz Iraka, kaže da su žene jake i da mogu donijeti dobre promjene: „Mi žene smo vrlo sposobne, i na istom nivou kao i muškarci”

A u skladu s takvom inspiracijom, i tema ovogodišnjeg mjeseca žene je Izaberite Izazove. To je zapravo poziv na akciju ka većoj jednakosti medju polovima, iako, trenutno, najveći izazov za sve žene u svijetu je kako preživjeti u ovoj ekonomiji koju je razorio virus.

XS
SM
MD
LG