Linkovi

Sony premješta europsku centralu u Holandiju zbog Brexita


Women stand in front of a graffiti painted outside the premises of Sri Lanka's presidential palace, in Colombo, a day after it was overrun by anti-government protesters.
Women stand in front of a graffiti painted outside the premises of Sri Lanka's presidential palace, in Colombo, a day after it was overrun by anti-government protesters.

Japanski tehnološki gigant Sony odlučio je svoju evropsku centralu premjestiti u Holandiju iz Velike Britanije, zbog izlaska te zemlje iz Europske unije (EU) 29. marta.

"Premjestit ćemo našu evropsku centralu u Amsterdam", rekao je glasnogovornik te tvrtke, dodavši da je cilj izbjegavanje carinskih procedura.

Sony Europe će tako preći pod novu filijalu osnovanu u Holandiji i ostati u EU nakon Brexita . Ipak, britanska firma će i dalje voditi Sonyjev uvoz i prodaju u regiji, a radnici će ostati na poslu.

Sony se na to odlučio kako bi izbjegao brojne carinske i regulatorne kontrole u slučaju Brexita bez sporazuma, što je sve izvjesnija mogućnost nakon što je britanski parlament prošle sedmice odbio prijedlog sporazuma s Bruxellesom.

Druga japanska tvrtka Panasonic prošle godine je donijela sličnu odluku zbog poreznih razloga.

Također, odlazak iz Londona je najavilo i više japanskih financijskih institucija.

Japanske tvrtke su u Veliku Britaniju investirale više od 60 milijardi dolara i zapošljavaju 142.000 ljudi. Među 879 japanskih tvrtki u Velikoj Britaniji su i proizvođači automobila Honda, Nissan i Toyota.

Japanski premijer Shinzo Abe (Šinzo) je upozorio na posljedice Brexita za brojne tvrtke.

Pročitajte:

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG