Linkovi

Sony premješta europsku centralu u Holandiju zbog Brexita


FILE - The logo of Sony Corp and a Christmas tree are reflected on the company's 4K television set at the company's headquarters in Tokyo Nov. 18, 2014.

Japanski tehnološki gigant Sony odlučio je svoju evropsku centralu premjestiti u Holandiju iz Velike Britanije, zbog izlaska te zemlje iz Europske unije (EU) 29. marta.

"Premjestit ćemo našu evropsku centralu u Amsterdam", rekao je glasnogovornik te tvrtke, dodavši da je cilj izbjegavanje carinskih procedura.

Sony Europe će tako preći pod novu filijalu osnovanu u Holandiji i ostati u EU nakon Brexita . Ipak, britanska firma će i dalje voditi Sonyjev uvoz i prodaju u regiji, a radnici će ostati na poslu.

Sony se na to odlučio kako bi izbjegao brojne carinske i regulatorne kontrole u slučaju Brexita bez sporazuma, što je sve izvjesnija mogućnost nakon što je britanski parlament prošle sedmice odbio prijedlog sporazuma s Bruxellesom.

Druga japanska tvrtka Panasonic prošle godine je donijela sličnu odluku zbog poreznih razloga.

Također, odlazak iz Londona je najavilo i više japanskih financijskih institucija.

Japanske tvrtke su u Veliku Britaniju investirale više od 60 milijardi dolara i zapošljavaju 142.000 ljudi. Među 879 japanskih tvrtki u Velikoj Britaniji su i proizvođači automobila Honda, Nissan i Toyota.

Japanski premijer Shinzo Abe (Šinzo) je upozorio na posljedice Brexita za brojne tvrtke.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG