Linkovi

"Marš za život" se vraća u Washington s novim Roe vs. Wade fokusom


 Aktivisti se okupljaju na skupu Nacionalnog Marša za život u Washingtonu, 27. januara 2017.
Aktivisti se okupljaju na skupu Nacionalnog Marša za život u Washingtonu, 27. januara 2017.

Lideri pokreta kažu da planiraju upozoriti Kongres da ne preduzima bilo kakve pokušaje da se smanji broj zakona protiv pobačaja koji su nametnuti prošle godine u desetak različitih država.

Prije godinu dana, godišnji protest Marša za život protiv legalnog pobačaja održan je u Washingtonu usred raspoloženja neskrivenog trijumfa. Sa novom konzervativnom većinom u Vrhovnom sudu, hiljade demonstranata su se borile protiv hladnog vremena kako bi proslavile naizgled neizbježan pad presude Roea protiv Wadea.

Sada, kada ustavno pravo na abortus više nije vladavina zemlje, Marš za život se vraća u petak sa novim fokusom. Umjesto da koncentrišu svoju pažnju na Vrhovni sud, demonstranti planiraju da ciljaju zgradu direktno preko puta: Kapitol SAD.

“Ova godina će biti tmurni podsjetnik na milione života izgubljenih zbog abortusa u proteklih 50 godina, ali i slavlje koliko smo daleko dogurali i gdje kao pokret trebamo usmjeriti svoje napore dok ulazimo u ovu novu eru u naša potraga da zaštitimo život”, rekla je Jeanne Mancini, predsjednica March for Life Education and Defence Fund u izjavi.

Neki lideri pokreta se također nadaju da će zasaditi sjeme u Kongresu za potencijalno savezno ograničenje abortusa. Marjorie Dannenfelser, predsjednica SBA Pro-Life America, rekla je da predviđa eventualnu graničnu liniju "saveznog minimalnog standarda", kao što je 13 sedmica trudnoće nakon koje pobačaj ne bi bio dozvoljen ni u jednoj državi. Dannenfelserin scenario bi i dalje ostavljao pojedinim državama slobodu da nametnu vlastite, strože mjere, uključujući potpunu zabranu.

Ta posljednja ambicija je nerealna jer čak i ako prođe novi Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca, najvjerovatnije bi propala u Senatu koji drže demokrate.

"Znamo da se to neće dogoditi na ovoj sjednici, ali ovo je početak", rekla je Dannenfelser. “Odgovornost (Kongresa) je slušati volju naroda.”

U zahtjevima za izdavanje dozvola Službi nacionalnih parkova, organizatori protesta procijenili su ove godine 50.000 učesnika, otprilike iste veličine kao i prethodni marševi.

U nedostatku federalne zaštite Roea protiv Wadea, prava na pobačaj su postala šarenilo od države do države.

Od juna, skoro potpune zabrane pobačaja uvedene su u Alabami, Arkanzasu, Ajdahu, Kentakiju, Luizijani, Misisipiju, Misuriju, Oklahomi, Južnoj Dakoti, Tenesiju, Teksasu i Zapadnoj Virdžiniji. Protiv nekoliko od tih zabrana se vode pravni sporovi.

Abortusi također nisu dostupni u Wisconsinu, zbog pravnih nesigurnosti s kojima se suočavaju klinike za abortus, i u Sjevernoj Dakoti, gdje se usamljena klinika preselila u Minnesotu.

Zabrane koje su donijeli zakonodavci u Ohaju, Indijani i Wyomingu blokirani su od strane državnih sudova dok su pravni sporovi na čekanju. A u Južnoj Karolini, državni Vrhovni sud je 5. januara ukinuo zabranu pobačaja nakon šest sedmica, zaključivši da ograničenje krši ustavno pravo države na privatnost.

Ali druge države su svjedočile neočekivanom odbijanju po tom pitanju. Birači u Kanzasu i Kentakiju odbacili su ustavne amandmane koji bi proglasili da nema prava na abortus; Glasači Mičigena odobrili su amandman kojim se pravo na abortus upisuje u državni ustav.

Administracija predsjednika Joea Bidena ima ograničene mogućnosti nakon odluke Vrhovnog suda. Potpredsjednica Kamala Harris trebala bi održati govor na Floridi u nedjelju, na 50. godišnjicu prvobitne presude Roe protiv Wadea, kako bi naglasila da prava na abortus ostaju u središtu pažnje administracije.

"Potpredsjednica će vrlo jasno reći: Borba za osiguranje osnovnog prava žena na reproduktivnu zdravstvenu zaštitu daleko je od kraja", navodi se u izjavi Kirsten Allen, glasnogovornice Harris. “Ona će izložiti posljedice ekstremističkih napada na reproduktivnu slobodu u državama širom naše zemlje i naglasiti potrebu da Kongres kodificira Roea.”

Prema anketi Associated Press-NORC Centra za istraživanje javnih pitanja koja je sprovedena u julu, 53% odraslih Amerikanaca reklo je da ne odobrava ukidanje Roea od strane Vrhovnog suda, dok je 30% odobrilo.

Dannenfelser osporava te brojke i kaže da, iako su potpune zabrane abortusa pitanje koje izaziva podjele među glasačima, ograničena ograničenja poput zabrane nakon prvog tromjesečja trudnoće su "divlje popularna" i u crvenim i u plavim državama.

Aktivisti protiv pobačaja također drže pažnju na predstojećim predsjedničkim izborima 2024. i u suštini provjeravaju buduće kandidate o njihovim stavovima o tom pitanju. Dannenfelser je rekla da se nedavno sastala s guvernerom Floride Ronom DeSantisom, potencijalnim vodećim republikanskim kandidatom, i da je otišla "nevjerovatno impresionirana", ali je rekla da je još uvijek prerano da njena organizacija ikoga podrži.

Predvidjela je da će među republikanskim predsjedničkim kandidatima postojati neke "linije greške" oko prava i zaštite na abortus, ali je upozorila da će svaki kandidat koji se smatra mekim po tom pitanju "diskvalifikovati sebe kao predsjedničkog kandidata u našim očima, i ako to učinite, ima vrlo male šanse da dobijete nominaciju.”

XS
SM
MD
LG