Linkovi

Makron: Amerika se vratila pod Bidenom


Predsjednik SAD Joe Biden i francuski predsjednik Emanuel Makron razgovaraju na marginama samita G7 u Kornvolu u Engleskoj
Predsjednik SAD Joe Biden i francuski predsjednik Emanuel Makron razgovaraju na marginama samita G7 u Kornvolu u Engleskoj

Sjedinjene Države su se pod predsjednikom Bidenom vratile kao kooperativni lider slobodnog svijeta, rekao je u subotu francuski predsjednik Emanuel Makron.

Time je, kako ocjenjuje agencija Reuters, izrazio olakšanje koje osjećaju mnogi ključni američki saveznici poslije kraja haotičnog mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Britanski premijer Boris Džonson pozdravio je u četvrtak Bidena kao "veliku lijepu promenu".

Ni Džonson ni Makron nisu povukli direktne paralele između Bidena i Trumpa, mada su obojica pozdravila ton saradnje aktuelnog američkog predsjednika, dok su zvaničnici saopštili da postoji olakšanje nakon što je Trump povremeno šokirao mnoge evropske saveznike.

Na pitanje novinara da li se Amerika vratila, Biden se okrenuo prema Makronu signalizirajući da bi francuski predsjednik trebalo da odgovori na to pitanje.

"Da, definitivno. Izvanredno je imati američkog predsjednika koji je dio kluba i veoma spreman na saradnju. Vi pokazujete da je liderstvo partnerstvo", rekao je Makron Bidenu tokom sastanka na marginama samita G7.

Biden se saglasio sa tom konstatacijom.

"Sjedinjene Države, kao što sam rekao ranije, su se vratile. Stvari se odvijaju dobro i kao što kažemo u Americi, na istoj smo talasnoj dužini", rekao je američki predsjednik.

Dodao je da ima snažan stav o jedinstvu NATO-a i podržao Evropsku uniju - koju je Trump često kritikovao tokom svog mandata.

"Mislim da je Evropska unija nevjerovatno snažan i energičan entitet, što u velikom dijelu ima veze sa sposobnošću Zapadne Evrope ne samo da rješava svoja ekonomska pitanja već i da bude podrška NATO-u", zaključio je Biden.

Biden se u subotu sastao i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je pokušala da umanji razlike u stavovima dvije zemlje u pogledu Kine i gasovoda Sjeverni tok 2.

"Atmosfera je veoma kooperativna, karakteriše je obostrani interes. Vode se veoma dobre, konstruktivne i energične rasprave u duhu saradnje", rekla je Merkel.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG