Linkovi

Mađarska preuzima predsjedavanje EU. Raširena zabrinutost zbog autoritarne vlade na čelu bloka


Mađarski premijer Viktor Orban stiže na sastanak u okviru samita Evropske unije (EU) u sjedištu EU u Briselu, 25. marta 2022. On preuzima rotirajuće predsjedavanje EU 1. jula 2024. godine.
Mađarski premijer Viktor Orban stiže na sastanak u okviru samita Evropske unije (EU) u sjedištu EU u Briselu, 25. marta 2022. On preuzima rotirajuće predsjedavanje EU 1. jula 2024. godine.

Mađarska preuzima rotirajuće predsjedavanje EU u ponedjeljak, obećavajući da će biti "pošteni posrednik" uprkos široko rasprostranjenoj zabrinutosti zbog onoga što kritičari vide kao autoritarnu vladu koja je naklonjena Rusiji.

Nacionalistički premijer Viktor Orban, koji vodi centralnoevropsku državu od 2010. s ciljem da je transformiše u "neliberalnu demokratiju", često se sukobljava s Briselom po pitanju vladavine prava i ljudskih prava.

On je takođe jedini lider EU koji je održao veze sa Rusijom uprkos njenoj invaziji na Ukrajinu. Odbio je da pošalje oružje Kijevu i više puta je kritikovao sankcije Moskvi zbog rata.

Prošle godine, Evropski parlament usvojio je neobavezujuću rezoluciju u kojoj se naglašava "nazadovanje" Mađarske u odnosu na demokratske vrijednosti i postavlja pitanje kako bi mogla "vjerodostojno" preuzeti šestomjesečno predsjedavanje blokom.

Budimpešta insistira da je spremna da preuzme "dužnosti i odgovornosti" upravljanja blokom od 27 zemalja.

"Bit ćemo pošteni posrednici, koji ćemo lojalno raditi sa svim državama članicama i institucijama," izjavio je sredinom juna mađarski ministar za pitanja EU Janoš Boka otkrivajući program predsjedništva.

"Istovremeno, vjerujemo da Mađarska ima snažan mandat da vodi snažnu evropsku politiku. Naš rad će odražavati ovu viziju Evrope," dodao je on.

Slogan programa Mađarske? "Učinite Evropu ponovo velikom" - što je odjek povika Orbanovog "dobrog prijatelja" bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa - koji je već izazvao pometnju u Briselu.

Nakon što je Mađarska posljednji put predsjedala EU 2011. godine, Orban se hvalio kako je "uzbudljivim mučiteljima" u Evropskom parlamentu dijelio "potrese" i "prijateljske šamare".

Ovaj put, nacionalistički lider, 61, još je borbeniji, obećavši da će "okupirati Brisel" tokom kampanje za evropske izbore početkom juna, računajući na desničarski prodor.

Ali iako su krajnje desničarske stranke ostvarile dobitke, Orbanova stranka Fidesz trenutno je izolirana, ne može pronaći grupu u Evropskom parlamentu koja joj odgovara.

Orban je u nedjelju najavio da želi osnovati vlastitu grupu, zajedno s austrijskom krajnje desničarskom Slobodarskom strankom (FPOe) i centrističkom strankom ANO bivšeg češkog premijera Andreja Babiša.

I dalje su im potrebne stranke iz najmanje četiri druge zemlje da im se pridruže.

Prošle sedmice, Orban nije uspio poremetiti dogovor o vraćanju Ursule von der Leyen na čelo moćne Evropske komisije i još dvoje iz centrističkog saveza koji preuzimaju druge vodeće poslove.

U međuvremenu, von der Leyen je odgodila posjetu Budimpešti, prvobitno planiranu za otvaranje Predsjedništva. Novi datum nije određen.

Kako bi dobio podršku za program Mađarske, Orban je prošle sedmice obišao ključne evropske prijestolnice.

Među sedam prioriteta zemlje za predsjedavanje EU su zaustavljanje "ilegalnih migracija" i približavanje zemalja zapadnog Balkana "jedan korak bliže" članstvu u EU.

Orban može koristiti predsjedništvo da odredi dnevni red, ali ne može postići rezultate bez podrške komisije, rekao je za AFP Daniel Hegedus, viši saradnik njemačkog Marshallovog fonda.

On je takođe napomenuo da mađarski premijer ima ograničene mogućnosti da se ponaša kao kvarnik, jer su odlazeće belgijsko predsedništvo i institucije EU požurile sa donošenjem važnih odluka.

Prošle sedmice, Evropska unija je usvojila novi paket sankcija protiv Rusije i zvanično pokrenula "historijske" pregovore o pridruživanju s Ukrajinom.

XS
SM
MD
LG