Linkovi

Borrell: EU pronašla način da zaobiđe Mađarsku u blokiranju slanja pomoći Ukrajini od ruske imovine


Josep Borrell
Josep Borrell

Evropska unija je pronašla način da iskoristi prihode od zamrznute ruske imovine za kupovinu oružja za Ukrajinu uprkos protivljenju Mađarske, izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Vlade EU su se u maju složile da koriste profit od imovine zamrznute unutar bloka za pomoć Ukrajini, pri čemu je 90% sredstava namijenjeno za vojnu pomoć. Ali Mađarska odugovlači s odobravanjem potrebnih zakonskih mjera, kažu diplomati.

Mađarska održava toplije odnose sa Moskvom od bilo koje druge zemlje EU. Ne daje oružje Ukrajini, a mađarski premijer Viktor Orban kritizirao je druge članice EU i NATO-a zbog toga, rekavši da potpiruju rat.

Zvaničnici EU su tragali za načinom da dozvole da se sredstva odmah koriste za pomoć Ukrajini u odbrani od ruske invazije.

Borrell je rekao da su zvaničnici EU sada pronašli način da odobre mjere bez potrebe za pristankom bilo koje zemlje članice koja je bila uzdržana od prvobitne odluke.

"Imamo zakonsku proceduru kako bismo izbjegli bilo kakvu vrstu blokade", rekao je Borrell prije sastanka ministara vanjskih poslova EU u Luksemburgu.

"Pošto Mađarska nije učestvovala u odluci, nije neophodno da oni... učestvuju u implementaciji", rekao je novinarima.

"Sada moramo da implementiramo ovu odluku. Novac će stići sljedeće nedelje."

Borrell je rekao da se nada da će ministri podržati plan na sastanku.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nije razgovarao s novinarima uoči sastanka.

Plan EU za trenutno korištenje dobiti od zamrznute ruske imovine odvojen je od odluke lidera G7 ovog mjeseca da buduća sredstva iskoriste za finansiranje 50 milijardi dolara zajmova Ukrajini.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG