Linkovi

Biden "snažno" podržao prijem Švedske i Finske u NATO


Lideri Švedske i Finske u Bijeloj kući
Lideri Švedske i Finske u Bijeloj kući

Američki predsjednik Joe Biden sastao se sa liderima Švedske i Finske nakon što su se dvije skandinavske zemlje prijavile za članstvo u NATO, čemu se trenutno protivi Turska.

Biden, koji je hvalio saradnju Evrope i Sjedinjenih Država u suprotstavljanju Moskvi za vreme ruske invazije na Ukrajinu, obratio se novinarima u ružičnjaku Bijele kuće zajedno sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderšon i finskim predsednikom Saulijem Ninistom.

Predsjednik je istakao da je u pitanju izuzetno važan dan, i rekao da snažno podržava odluku "dvije velike demokratije" da se pridruži "najjačem odbrambenom savezu u historiji svijeta".

"Zadovoljavaju svaki standard NATO-a pa i više od toga", rekao je Biden dodajući da će Kongresu predati potrebna dokumenta za brzo usvajanje kada NATO odobri njihov prijem.

Biden je u srijedu pozdravio "važnu odluku" Švedske i Finske da se priključe NATO-u, što je izazvano ruskom invazijom na Ukrajinu.

"Toplo pozdravljam i snažno podržavam historijske odluke Finske i Švedske da se pridruže NATO-u, i nadam se da će Kongres i naši saveznici učiniti da se dvije zemlje brzo priključe najjačem odbrambenom savezu na svijetu", rekao je Biden.

Sekretar za odbranu SAD Lloyd Austin prenio je svom švedskom kolegi Peteru Hultkvistu da se "SAD raduju doprinosu Švedske NATO alijansi".

"Ovo je trenutak kada demokratije u Evropi i Sjevernoj Americi treba da se ujedine protiv ruske agresije", kazao je Hultkvist.

Finska i Švedska u srijedu su u sedištu alijanse zvanično podnijele zahtjev za pridruživanje NATO, što predstavlja pokretanje procesa pridruživanja za koji se očekuje da će trajati samo nekoliko nedjelja.

Obje zemlje bile su neutralne tokom Hladnog rata, a njihova odluka da se pridruže NATO jedna je od najznačajnijih promjena u evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi decenijama, što odražava veliku promjenu javnog mnijenja u nordijskom regionu od ruske invazije 24. februara.

Generali sekretar NATO Jens Stoltenberg prisustvuje cerenomiji obilježavanja podnošenja zahtjeva Švedske i Finske za članstvo u Alijansi, u Briselu, Belgija, 18. maja 2022.
Generali sekretar NATO Jens Stoltenberg prisustvuje cerenomiji obilježavanja podnošenja zahtjeva Švedske i Finske za članstvo u Alijansi, u Briselu, Belgija, 18. maja 2022.

"Ovo je historijski trenutak, koji moramo da iskoristimo", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na kratkoj ceremoniji na kojoj su švedski i finski ambasador u alijansi predali svoja prijavna pisma, svako u bijeloj fascikli sa utisnutim nacionalnom zastavom.

"Srdačno pozdravljam zahtjeve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO-u će povećati našu zajedničku bezbjednost", rekao je Stoltenberg.

Alijansa smatra da bi je pristupanje Finske i Švedske uveliko ojačalo u Baltičkom moru. Ratifikacija svih 30 savezničkih parlamenata mogla bi potrajati do godinu dana, kažu diplomate.

Turska je posljednjih dana iznenadila svoje saveznike rekavši da ima rezerve prema finskom i švedskom članstvu. Stoltenberg je u srijedu rekao da misli da bi problemi mogli biti riješeni.

"Odlučni smo da radimo na svim pitanjima i donesemo brze zaključke", rekao je Stoltenberg, ističući snažnu podršku svih drugih saveznika.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG