Linkovi

Švedska potpisala zahtjev za ulazak u NATO


Sjedište NATO saveza u Briselu.
Sjedište NATO saveza u Briselu.

Švedska je 17. maja potpisala zvaničan zahtjev za pridruženje NATO-u, dan pošto je objavila da će tražiti da uđe u vojnu alijansu 30 zemalja.

U susjednoj Finskoj očekuje se da će kasnije danas poslanici zvanično odobriti odluku finskih lidera da traže članstvo u Alijansi.

Potezi dvije nordijske zemlje kojim se okončava više od 200 godina vojne nesvrstanosti Švedske i finske neutralnosti poslije Drugog svjetskog rata izazivaju bijes Kremlja.

U Štokholmu švedska ministrica spoljnih poslova An Linde potpisala je zvanični zahtjev za pridruženje Alijansi koji će, kako je rekla, biti poslat generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu.

"Osjećamo se kao da smo donijeli odluku koja je najbolja za Švedsku", rekla je Linde pri potpisivanju dokumenta, piše AP.

Iako je većina NATO zemalja spremna da primi te dvije zemlje što je prije moguće Turska je potencijalno iskomplikovala njihov ulazak izjavivši da im ne može dozvoliti da postanu članovi zbog, kako ona vidi, nedjelovanja protiv izgnanih kurdskih militanata.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan 16. maja je ponovio izjave od prije nedelju dana, ukazujući da pristup dvije nordijske zemlje NATO-u neće ići glatko.

Svih 30 zemalja članica moraju da se slože da bi se primio neki novi član.

Erdogan je optužio dvije zemlje da odbijaju da izruče "teroriste" koje traži njegova zemlja.

Finski predsjednik Sauli Ninisto stigao je u Švedsku u zvaničnu posjetu i primili su ga švedski kralj Karl Gustav XVI i kraljica Silvija, koji su ga pozvali.

Ninisto treba da se sastane sa premijerkom Magdalenom Anderson i da se obrati švedskom Parlamentu, a kako se očekuje njegov govor biće usmjeren na NATO.

Ninisto je na Tviteru napisao "tajming je izvrstan, snažan i stabilan nordijski region je naša zajednička stvar".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG