Linkovi

Kineski parlament usvojio zapadu sporni Zakon o nacionalnoj bezbjednosti Hong Konga


Zasijedanje kineskog parlamenta koji je usvojio Zakon o nacionalnoj bezbjednosti Hong Konga
Zasijedanje kineskog parlamenta koji je usvojio Zakon o nacionalnoj bezbjednosti Hong Konga

Kineski parlament usvojio je prijedlog Zakona o nacionalnoj bezbjednosti Hong Konga – koji kritičari označavaju kao akt koji ugrožava poluautonomni status tog grada u odnosu na Kinu.

Prijedlog koji je izazvao kontroverze u međunarodnoj javnosti podržalo je 2.878 poslanika, jedan glas je bio protiv, dok je šest poslanika bilo uzdržano.

Novim zakonom, kako su saopštile kineske vlasti, predviđeno je sprječavanje i kažnjavanje akata secesije, subverzije i terorističkih aktivnosti koje prijete nacionalnoj bezbjednosti. To zakonsko rješenje omogućava kineskim nacionalnim bezbjednosnim organima osnivanje agencija u Hong Kongu.

Najavljeno je da će Zakonodavni odbor kineskog parlamenta razraditi detalje zakona koji bi trebalo da stupi na snagu u septembru.

Kritike u vezi sa zakonom iznosile su poslovne grupe i zapadne države, tvrdeći da će okončati poseban status Hong Konga, jednog od svjetskih trgovinskih centara, u okviru principa “jedna zemlja dva sistema” uspostavljenog pošto je 1997. iz ruku Velike Britanije prešao pod upravu Kine.

Najave o usvajanju zakona podstakle su proteste u Hong Kongu tokom kojih je u srijedu privedeno najmanje 360 ljudi. Masovno okupljanje građana bilo je nalik na proteste koji su u tom gradu organizovani tokom 2019, a inicirao ih je plan o usvajanju kontroverznog zakona o izručenju građana Hong Konga Kini. Vremenom su prerasli u demonstracije kojima su tražene demokratske promjene.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je reakciju Sjedinjenih Država, objavila je agencija Reuters.

Američki državni sekretar Mike Pompeo jučer je objavio da je izvijestio Kongres da "Hong Kong više nije autonoman od Kine."

Dejvid Stilvel, pomoćnik državnog sekretara zadužen za Istočnu Aziju, izjavio je da bi mogući odgovor mogao podrazumijevati vizne i ekonomske sankcije. Inače, u Hongu Kongu posluje više od 1.300 američkih kompanija u kojima radi oko 100.000 ljudi.

Sa druge strane – Kina poručuje da će, kako je precizirano, preduzeti nepohodne protivmjere usljed stranog miješanja u pitanja koja smatra unutrašnjim.

Zabilježivši pad od 0,7 odsto - vrijednost akcija u Hong Kongu najniža je u odnosu na veći deo Azije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG