Linkovi

U UN-u počinju rasprave o uvođenju zone zabranjenog letenja nad Libijom


S izvanrednog zasjedanja Arapske lige u Kairu 12. ožujka na kojem je zatraženo uvođenje zone zabranjenog letenja nad Libijom
S izvanrednog zasjedanja Arapske lige u Kairu 12. ožujka na kojem je zatraženo uvođenje zone zabranjenog letenja nad Libijom

Ako Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ne donese rezoluciju, tad bi neke druge organizacije mogle dati legitimnost takvom poduhvatu

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda razmatra nacrt rezolucije o uvođenju zone zabranjenog letenja iznad Libije. Britanija, Francuska i Libanon podnijele su nacrt jučer. Rezolucijom bi se zabranili svi letovi u libijskom zračnom prostoru i odobrile sve nužne mjere da se osigura njeno provođenje. Britanski veleposlanik pri svjetskoj organizaciji Lyall Grant priznao je da ima mnogo neodgovorenih pitanja oko zone zabranjenog letenja, uključujući i to tko će u njoj sudjelovati i kako je provoditi. Ali francuski veleposlanik Gerard Araud izrazio je razočarenje mlakom podrškom na koju je dosad naišao nacrt ove rezolucije.

Inače, tijekom proteklih dvadeset godina međunarodne koalicije su provodile zone zabranjenog letenja dvije godine iznad Bosne i Hercegovine sredinom devedesetih i iznad sjevernog i južnog Iraka od 1991. do 2003 godine. Sad se govori o još jednom uvođenju zone zabranjenog letenja, ovaj put iznad Libije. Mnoge europske zemlje, američki vojni planeri i Arapska liga proučavaju izvodljivost takvog poteza. Međutim, drugi, poput Rusije i Kine, izražavaju rezerviranost.

Umirovljeni mornarički kapetan Tom Parker letio je u zrakoplovima koji su patrolirali i provodili zonu zabranjenog letenja iznad Bosne i Hercegovine. On kaže prije negoli se eventualno počne provoditi zona zabranjenog letenja nad Libijom treba odgovoriti na neka ključna pitanja.

Tom Parker: Prvo pitanje na koje treba odgovoriti jest što je cilj? Je li cilj zaštititi narod - to je jedna stvar. Je li cilj zbaciti Gadafija s vlasti – to je druga stvar. Je li cilj pružiti pomoć i zalihe pobunjenicima, bez obzira tko su oni, jer to se uistinu još ne zna - tad to je treća stvar. Ili je riječ o nekoj kombinaciji svega toga. Dakle, prvo pitanje bi bilo koji je cilj? Što pokušavamo postići?

Umirovljeni general američkog Ratnog zrakoplovstva David Deptula koji je letio više od 80 misija tijekom provođenja zone zabranjenog letenja nad Irakom, s time se slaže.

David Deptula: Izgleda da se nudi zona zabranjenog letenja kao rješenje – ali nije definirano što je problem i koji bi mogao biti željeni učinak uvođenja zone zabranjenog letenja.

General Deptula kaže da je jedno od važnih pitanja i pravila o angažmanu. Hoće li zona zabranjenog letenja pokrivati cijelu Libiju ili samo područja u kojima se nalaze progadafijevske snage? Kapetan Parker kaže da jednom kad ta pitanja budu riješena, započinje težak posao.

Tom Parker: To je gdje stvar postaje vrlo komplicirana, jer možete zamisliti da vam treba nekoliko letjelica: treba vam lovac; treba vam zrakoplov tanker i treba vam zrakoplov za izviđanje. Morate imati plan. Morate biti u stanju komunicirati sa svim tim zrakoplovima koji bi bili angažirani, morate koordinirati njihove aktivnosti. Dakle, kad govorimo o uspostavi zone zabranjenog letenja, to je teško. Vrlo je komplicirano i bit će skupo i vjerojatno opasno jer Libijci imaju - bar na papiru – najmanje 200 raketa zemlja-zrak, neke od njih su vrlo moćne, stariji sustavi, konkretno sovjetski sustav SA-6

Međutim, Peter Felstead, urednik londonskog časopisa Jane's Defense Weekly kaže da su možda mnoge sovjetske rakete zemlja-zrak u stanju da se više ne mogu koristiti ili popraviti.

Peter Felstead: Prilično stara oprema i ne nužno puno profesionalizma kod osoblja koje ih opslužuje. Međutim, ako postoji samo jedna raketa zemlja-zrak s pristojnim dometom i ako je aktivna, tad to predstavlja opasnost.

I general Deptula i kapaten Parker kažu da bilo kakva vojna akcija protiv Libije – uključujući i zonu zabranjenog letenja - mora imati odobrenje međunarodne zajednice - što bi takvoj misiji dalo legitimnost. Međutim, već sad dvije stalne članice Vijeća sigurnosti s pravom veta - Rusija i Kina – izražavaju neslaganje s ovakvim nacrtom rezolucije. Kapetan Parker kaže da razumije način na koji razmišljaju neke zemlje.

Tom Parker: Jedan od razloga zbog kojeg su neke zemlje nesklone da se u to uključe, jest pitanje gdje to završava? Kad se proglašava pobjeda? Kad ste postigli ono što ste htjeli sa zonom zabranjenog letenja i koje je mjerilo učinkovitosti? Ako uvedemo zonu zabranjenog letenja, je li to nešto što će trajati tjedan dana?

Ili će – kaže kapetan Parker – trajati godinama kao što je to bio slučaj iznad južnog i sjevernog Iraka. Sa svoje strane general Depatula se pita u čije ime će djelovati međunarodna zajednica uspostavljajući zonu zabranjenog letenja.

David Deptula: Koja to vlast sa strane onih koji se suprotstavljaju Gadafiju traži ovu pomoć? Tko je njihov čelnik i kako možemo biti sigurni da neće biti poput Gadafija ili još gori jednom kad dođu na vlast?

General Deptula kaže da ukoliko Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ne donese rezoluciju, tad bi neke druge organizacije mogle dati legitimnost takvom poduhvatu. Arapska liga pozvala je već na uvođenje zone zabranjenog letenja - a to bi moglo biti dovoljno da takva mjera dobije legitimnost.

XS
SM
MD
LG