Linkovi

Sve intenzivnija međunarodna debata o uspostavi zone zabranjenog letenja nad Libijom


Dim nakon današnjeg zračnog napada libijskog zrakoplovstva
Dim nakon današnjeg zračnog napada libijskog zrakoplovstva

Analitičari upozoravaju da bilo kakva vojna akcija s dalekosežnim posljedicama traži mandat Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda

Kako libijski vojni zrakoplovi vrše zračne udare na područja pod kontrolom oporbenih pobunjenika, pojačava se međunarodna debata o tome treba li uspostaviti zonu zabranjenog letenja nad tom zemljom ili ne. Ovdje u Washingtonu nekoliko se uglednih senatora založilo za to, umanjujući zabrinutosti Pentagona oko potencijalnih rizika.

Neki vrlo utjecajni glasovi u Sjedinjenim Državama i međunarodnoj zajednici pozivaju Ujedinjene naroda i NATO savez da razmotre uspostavljanje zone zabranjenog letenja nad Libijom, gdje ratno zrakoplovstvo Moamera Gadafija i dalje napada ciljeve koji su pod kontrolom pobunjenika. Američki senator John Kerry predsjedatelj je senatskog odbora za vanjsku politiku. "Vjerujem da globalna zajednica ne može stajati po strani kad je zrakoplovima dopušteno bombardiranje i otvaranje strojničke vatre u brisanom letu. Zona zabranjenog letenja nije neki dugoročni prijedlog, uz pretpostavku da dođe do ishoda kakvog svi želimo, stoga vjerujem da moramo biti spremni provesti je, ukoliko to bude nužno".

U razgovoru za američku televizijsku mrežu CBS senator Kerry je rekao kako Sjedinjene Države moraju zajedno sa svojim saveznicima planirati uspostavljanje zone zabranjenog letenja. Senator John McCain, najviše rangirani republikanac u senatskom Odboru za oružane snage, rekao je za televizijsku mrežu ABC da bi uspostavljanje takve zone poslalo jasno poruku libijskom čelniku Moameru Gadafiju i podiglo moral pobunjenicima, koji su inferiorni kad je riječ o zrakoplovstvu.

Predsjednik Obama je rekao kako je svijet užasnut "groznim" nasiljem protiv libijskog naroda i traži od Gadafija da siđe s vlasti. Američki predsjednik kaže da je zona zabranjenog letenja jedna od opcija koju razmatra u pokušaju da se zaustavi nasilje u Libiji. On također surađuje s međunarodnom zajednicom da se pronađu rješenja u slučaju da dođe do humanitarne katastrofe. "Postoji opasnost da će doći do pat pozicije koja bi s vremenom mogla postati krvava i to je nešto što očigledno razmatramo. Ono što ja želim osigurati jest da Sjedinjene Države imaju puni kapacitet da djeluju brzo".

Devedesetih godina prošlog stoljeća međunarodna zajednica je uspostavila zone zabranjenog letenja iznad Iraka i Bosne i Hercegovine. Analitičari upozoravaju da bilo kakva vojna akcija s dalekosežnim posljedicama traži mandat Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Međutim, kažu da će najvjerojatnije Rusija i Kina iskoristiti svoje pravo veta da zaustave takav potez.

Državna tajnica Hillary Clinton kaže da Washington sa saveznicima razmatra zonu zabranjenog letenja, ali da bi bilo kakva američka intervencija u Libiji bila kontroverzne prirode u Libiji i široj arapskoj zajednici. Gospođa Clinton kaže da dok su Sjedinjene Države daleko od donošenja takve odluke, o svim mogućnostima i dalje se vode razgovori. "Ne povlačimo nijednu opciju sa stola, sve dok libijska vlada nastavlja okretati svoje oružje na svoj vlastiti narod".

Američki ministar obrane Robert Gates je izjavio kako vojska radi na cijelom spektru opcija, ali da bi uvođenje zone zabranjenog letenja u Libiji uključivalo "veliku operaciju u velikoj zemlji". Gates je rekao kako je takva misija vrlo složena i da bi tražila veće napade iz zraka na libijska vojna postrojenja. "Ima dosta neobvezatnih razgovora o nekima od tih vojnih opcija, ali recimo bobu bob, a popu pop - zona zabranjenog letenja počinje s napadima na Libiju kako bi se uništila njena protuzračna obrana".

Analitičari kažu kako Vijeće sigurnosti najvjerojatnije neće odobriti uvođenje zone zabranjenog letenja, ukoliko ne dođe do dramatične eskalacije nasilja libijskih zračnih snaga. Međutim, protivnici Gadafija u Libiji pozivaju zapadne sile da izvrše zračne udare kako bi im pomogli u svrgavanju diktatora. "Inklinacija mnogih Amerikanaca jest da priteknu u pomoć, kad vide lunatika poput Gadafija da vrši nasilje nad svojim narodom".

Robert Wexler bivši je član američkog Zastupničkog doma, a sad je predsjednik Centra za mir na Srednjem istoku Daniel Abraham. On kaže da dok je zona zabranjenog letenja privlačna međunarodnoj zajednici koja želi pomoći libijskim prosvjednicima, intervencija vanjske vojne sile mogla bi zapravo oslabiti pobunjenike. "Američki angažman bi zapravo mogao potkopati njihova nastojanja, jer u ovom trenutku to je nastojanje domaće izrade. Postanu li saveznici sa Sjedinjenim Državama, njihova djelotvornost mogla bi biti kompromitirana".

Neke europske zemlje prave eventualne planove da se spriječi Gadafija da koristi zračnu silu protiv svog vlastitog naroda. Ministri vanjskih poslova zemalja članica Arapske lige kažu da su spremni razmotriti podržavanje zone zabranjenog letenja i nastaviti razgovore o najboljem načinu da se zaštite libijski građani i zajamči njihova sigurnost.

XS
SM
MD
LG