Linkovi

U eksploziji u Bejrutu više od 100 mrtvih i na hiljade ranjenih


Posljedice eksplozije u luci u Bejrutu, 5. avgusta 2020. (Photo by ANWAR AMRO / AFP)
Posljedice eksplozije u luci u Bejrutu, 5. avgusta 2020. (Photo by ANWAR AMRO / AFP)

Libanski predsjednik Mišel Aun pozvao je svoj kabinet da proglasi dvonedjeljno vanredno stanje u Bejrutu poslije velike eksplozije u utorak ujutru u kojoj je uništen veći dio gradske luke, poginulo više od 100 a povrijeđeno više od 4.000 ljudi.

Iako je zvanični uzrok eksplozije još nepoznat, Aun je tvitovao: "Neću biti zadovoljan dok ne pronađemo osobu odgovornu za ono što se dogodilo, pozovemo je na odgovornost i najstrožije kaznimo, jer je neprihvatljivo da isporuka 'amonijum nitrata', prema procjenama teškog 2750 tona, bude prisutna 6 godina u skladištu a da se ne preduzmu preventivne mjere i ne zaštiti bezbjednost naših građana."

Evakuacija povređenih posle velike eksplozije u Bejrutu 4. avgusta 2020.
Evakuacija povređenih posle velike eksplozije u Bejrutu 4. avgusta 2020.

Premijer Hasan Diab u utorak uveče se sastao sa Vrhovnim savjetom odbrane, odao poštu žrtvama, koje je nazvao "mučenicima" i poželio brzi oporavak ranjenima. Takođe je zatražio da se hitno formira istražna komisija i proglasio dan žalosti u srijedu.

Iz svih dijelova svijeta stižu izrazi saučešća i podrške libanskom narodu, uključujući susjedni Izrael, koji je odmah saopštio da "nema nikakve veze" sa eksplozijom. Odnosi između Izraela i Libana su napeti jer je teroristička grupa Hezbolah, čija je baza u Libanu, stacionirana duž južne granice sa Izraelom.

Američki državni sekretar Mike Pompeo saopštio je: "Želim da izrazim najdublje saučešće svima pogođenim eksplozijom u luci u Bejrutu. Pažljivo pratimo situaciju i spremni smo da pomognemo građanima Libana da se oporave od ove tragedije."

Predsjednik Donald Trump je, tokom brifinga o koronavirusu u Bijeloj kući izjavio da su SAD spremne da pomognu Libanu. "Bićemo tu da pomognemo. To izgleda kao užasni napad."

Trump je takođe izjavio da su američki vojni zvaničnici sa kojima je razgovarao mislili da je eksploziju izazvala "neka vrsta bombe."

Pentagon je, na pitanje Glasa Amerike da pojasni Trumpov komentar uputio naše novinare na Bijelu kuću.

Vatrogasci gase požar posle velike eksplozije u bejrutskoj luci, 4. avgusta 2020.
Vatrogasci gase požar posle velike eksplozije u bejrutskoj luci, 4. avgusta 2020.

Veliki dio luke Bejrut je uništen u eksploziji a zgrade i parkirani automobili širom libanske prijestonice su ozbiljno oštećeni.

Vozila hitne pomoći su satima prevozila ranjene sa mjesta eksplozije u gradske bolnice.

Jedna libanska TV stanica prenijela je da su očevici ispričali da vide narandžasti oblak iznad luke ubrzo poslije eksplozije. Stručnjaci kažu da takvi oblaci obično prate eksplozije nitrata.

Očevici kažu da je tragedija počela serijom malih eksplozija koje su zvučale kao petarde, a uslijedila je velika eksplozija koja je luku prekrila plamenom i oblakom dima.

Premijer Libana Hasan Diab poručio je u obraćanju preko nacionalne televizije da će odgovorni za eksploziju u, kako je rekao, "opasnom" skladištu u bejrutskoj luci "platiti."

"Obećavam da ova katastrofa neće proći bez polaganja odgovornosti. Odgovorni će platiti cijenu", rekao je. "Činjenice o ovom opasnom skladištu koje postoji od 2014. će biti saopštene a ja neću prejudicirati nalaze istrage."

Stan reporterke Glasa Amerike Ančal Vohre oštećen je u eksploziji u Bejrutu, 4. avgusta 2020.
Stan reporterke Glasa Amerike Ančal Vohre oštećen je u eksploziji u Bejrutu, 4. avgusta 2020.

Eksplozija se dogodila dok traje suđenje četvorici pripadnika šiitske grupe Hezbolah, osumnjičene za ubistvo bivšeg sunitskog premijera Libana Rafika Haririja u napadu kamionom bombom prije 15 godina. Suđenje je izazvalo potrese u regionu a presuda treba da bude donijeta u petak.

Eksplozija se takođe dogodila u momentu najteže ekonomske i finansijske krize u kojoj se Liban našao u proteklih nekoliko decenija.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG