Linkovi

Kurdi sklopili dogovor sa sirijskom vojskom protiv Turske


Pripadnik Sirijske armije, maj 2019.
Pripadnik Sirijske armije, maj 2019.

Sirijska vlada rasporediće svoje vojnike uz granicu sa Turskom kako bi pomogla sirijskim Kurdima da se izbore sa turskom vojskom, saopštili su kurdski zvaničnici.

Dogovor Kurda, Sirije i Rusije koja je glavni saveznik sirijske vlade, desio se četiri dana pošto je Turska počela ofanzivu na sjeveru Sirije - odmah nakon što su SAD povukle svoju vojsku.

"Kako bi napadi bili spriječeni, postignut je dogovor sa vladom u Siriji čija je dužnost da štiti svoje granice i suverenitet zemlje, da sirijska vojska uđe na sjever i rasporedi svoje snage uz granicu sa Turskom", navodi se u saopštenju Kurda.

Kurdi kažu da će kompletna vojska biti raspoređena u naredna dva dana.

Američki predsednik Donald Trump je u nedjelju naredio da se iz Sirije povuku i preostalih 1000 američkih vojnika jer bi bilo "jako pametno, za promjenu" da Amerika ne učestvuje u sukobu između Turske i Kurda. Trump je najavio i sankcije Turskoj.

Sirijski Kurdi kažu da su ih SAD potpuno iznevjerile, budući da su se rame uz rame borili sa njima protiv Islamske države, u okviru Sirijskog demokratskog fronta.

Takođe kažu da ih ignoriše većina arapskog svijeta kao i UN.

"Želimo da nađemo rješenje...ali vidite šta se dešava, a oni nas ne podržavaju. Ne treba nikome da vjerujemo i treba da se oslonimo na sebe. Svaki Kurd treba da nosi oružje i da bude spreman", rekao je nadležni za kurdsku odbranu u gradu Kobani, Ismat Šeih Hasan.

Francuski predsjednik Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel su na zajedničkoj konferenciji za novinare upozorili Tursku da stvara "nepodnošljivu humanitarnu situaciju".

Lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži takođe je protiv operacije Ankare na sjeveru Sirije.

"Prosipa se krv, a ne voda", napisao je na Fejsbuku.

Posmatrači kažu da je u proteklih pet dana ubijeno najmanje 60 civila, a da su hiljade izbjegle sa sjevera Sirije.

Kurdi upozoravaju da zbog vojne ofanzive Turske iz zatvora na sjeveru Sirije bježe pripadnici Islamske države i procjenjuju da ih je sa porodicama pobjeglo već nekoliko stotina.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG