Linkovi

Muslimani slave Kurban bajram


Bosnia-Herzegovina - Bosnian Muslims wearing face masks take part in the Eid Al-Adha prayer in front of Gazi-Husref Bey's mosque, in Sarajevo, on May 13, 2021.
Bosnia-Herzegovina - Bosnian Muslims wearing face masks take part in the Eid Al-Adha prayer in front of Gazi-Husref Bey's mosque, in Sarajevo, on May 13, 2021.

Muslimani širom svijeta u utorak, 20.jula, slave vjerski praznik Kurban Bajram. Centralna bajramska svečanost u Sarajevu je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji, gdje je bajramsku hutbu predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

Kavazović je pozvao vjernike da ne drže stranu onima koji pozivaju na podjele.

“Oni među nama kojima smo dali mandat da u naše ime govore, neka znaju: ova zemlja ne pripada ni nama ni njima, ovo je zemlja naše djece i naših unuka, od kojih smo je posudili. Ne pristajte na geta i podjele, već na slobodu, jednakost i zajedništvo. Sudbina je ljudi da različito vjeruju i razmišljaju, ali im je i sudbina da zajedno žive, rade i razmjenjuju dobra koja stječu u miru. Čuvajmo se da ne povrijedimo tuđe pravo, čast i dostojanstvo”, poručio je reis Kavazović.

Kurban bajram traje četiri dana.

Dane Kurban-bajrama određuje klanje kurbana (žrtvovanje ovna ili ovce), dijeljenje mesa siromašnima, prijateljima i komšijama, te odlazak na hadž u Meku.

Ove, kao i prethodne godine, Saudijska Arabija je zabranila prisustvo zbog pandemije korona virusa, a takođe i uvela ograničavanje ulaska lokalnog stanovništva.

Muslimanski hodočasnici, vakcinisani protiv COVID-19, tokom vikenda su pohodili Meku u Saudijskoj Arabiji.

Za razliku od 2019. godine, kada je u Meki bilo oko 2,5 miliona vjernika, 2021. je ulazak bio dopušten 60.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG