Linkovi

Najnovije

update

Biden poručio saveznicima da se "Amerika vratila", NATO označio Kinu globalnim izazovom

NATO samit u Briselu, 14. juni 2021.
NATO samit u Briselu, 14. juni 2021.

Lideri NATO objavili su da Kina predstavlja stalni bezbjednosni izazov i radi na podrivanju globalnog poretka, dodajući da su zabrinuti zbog brzine kojom Kinezi razvijaju nuklearno oružje.

U saopštenju sa samita u Briselu, kome prisustvuje i američki predsjednik Joe Biden, lideri NATO su naveli da kineski "ciljevi i ponašanje predstavljaju sistemski izazov međunarodnom poretku i oblastima relevantnim za bezbjednost Alijanse".

Američki predsjednik pozvao je kolege iz NATO-a da se suprotstave kineskom autoritarizmu i sve većoj vojnoj moći, što je promjena fokusa saveza koji je stvoren da bi branio Evropu od Sovjetskog saveza tokom hladnog rata.

Dok je 30 šefova vlada i država izbjeglo da Kinu nazove rivalom, izrazili su zabrinutost zbog "politike vojne prijetnje", netransparentnih načina na koje modernizuje svoje oružane snage i primjene dezinoformacija.

Lideri NATO pozvali su Peking da se pridržava međunarodnih obaveza i ponaša odgovorno u međunarodnom sistemu.

Predsjednik Biden stigao je na svoj prvi NATO samit na tom položaju u ključnom trenutku za savez, poslije Donalda Trumpa koji je dovodio u pitanje relevantnost multilateralne organizacije.

Predsjednik SAD Joe Biden i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom samita NATO-a, u sjedištu Alijanse u Briselu, Belgija, 14. juni 2021. Stephanie Lecocq / Pool putem REUTERS-a
Predsjednik SAD Joe Biden i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom samita NATO-a, u sjedištu Alijanse u Briselu, Belgija, 14. juni 2021. Stephanie Lecocq / Pool putem REUTERS-a

Ubrzo po dolasku u sjedište NATO, Biden je razgovarao sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom i istakao američku privrženost članu 5. povelje Alijanse, u kome se navodi da je napad na jednu članicu napad na sve članice, koji zahtijeva kolektivni odgovor.

"Član 5. je sveta obaveza", rekao je Biden. "Želim da NATO zna da je Amerika tu."

NATO je posljednji put ažurirao dokument koji opisuje svrhu postojanja Alijanse 2010. godine. Bezbjednosne prijetnje i izazovi sa kojima se suočava promijenili su se od tada, prema riječima generalnog sekretara organizacije Jensa Stoltenberga.

"Na primjer, u trenutnom strateškom konceptu Kina se ne pominje ni jednom rječju. A klimatske promjene se gotovo uopšte ne pominju. I naravno, naš odnos sa Rusijom bio je na sasvim drugom mjestu u to vrijeme u poređenju sa onim gdje smo danas", rekao je Stoltenberg novinarima u petak. "Danas smo na najnižoj tački od Hladnog rata u našem odnosu sa Rusijom i pod sofisticiranijim cyber napadima, a mnogi izazovi su evoluirali tokom ovih godina".

NATO je odložio raspravu o promjenama svog strateškog koncepta dok je Bidenov prethodnik na mjestu predsjednika SAD Donald Trump bio na funkciji.

"Evropljani nisu željeli da otvore tu Pandorinu kutiju tokom Trumpove administracije, jer nisu znali šta će reći Sjedinjene Države", rekao je Dan Hamilton, direktor programa Globalna Evropa u Wilson centru.

Trump je imao loš odnos sa ostalim liderima vojne alijanse, više puta im je zamjerao i pozivao ih da povećaju svoje budžete za odbranu - "doprinose" za NATO, kako ih je pogrešno nazivao - i dovodeći u pitanje klauzulu NATO o međusobnoj odbrani, poznatoj kao član 5.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan dodao je u nedjelju, "čuvamo im leđa, baš kao i oni naša".

Sullivan je rekao novinarima koji su putovali sa Bidenom da će se razgovori o NATO-u u ponedjeljak fokusirati na kolektivnu bezbjednost, međusobni uticaj klime i bezbednosti, terorizam, cyber bezbjednost i Rusiju. Rekao je da će se Kina predstaviti u službenom saopštenju grupe "na robusniji način nego što smo ikada ranije vidjeli".

Američki lider također u ponedjeljak vodi sporedne razgovore sa predsjednicima Estonije, Letonije i Litvanije, koje je Sullivan opisao kao "moćan primjer demokratskog upravljanja na istočnom krilu NATO".

Biden je u Brisel stigao u nedjelju uoči sastanka NATO, kao i samita SAD sa liderima Evropske unije u utorak.

Te rasprave događaju se neposredno prije Bidenovog sastanka u srijedu u Ženevi sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, pa američki predsjednik "želi da ima snažan vjetar u leđa od sastanka sa saveznicima u NATO-u", rekao je Hamilton za VOA.

Sastanak NATO u ponedjeljak također će označiti kraj vojnih operacija u Afganistanu u trenutku kada su Sjedinjene Države okončale najmanje polovinu svog povlačenja iz te zemlje.

"Pitanje će biti kakva je dalja uloga NATO-a u Afganistanu nakon izvan vojnih operacija" primjetio je Hamilton.

NATO također predlaže da vojske članica Alijanse i privatni sektor sagledaju saradnju po pitanju novih tehnologija, uz razmatranje proširenog partnerstva sa udaljenim istomišljenicima i demokratijama, uključujući i indo-pacifički region, usred sve veće zabrinutosti zbog ekspanzionizma Kine.

"Ova administracija želi i retorički i sadržajno da pokaže da u SAD postoji značajna snaga koja stoji uz njihove evropske saveznike. Ali još uvijek ima puno izazova u transatlantskim odnosima o tome kako se odnositi prema Rusiji i Kini i kako se suprotstaviti Covidu i klimatskim promjenama", rekao je viši saradnik Atlantskog savjeta Mark Simakovsky za Glas Amerike.

"Bolje korištenje predsjednikovog vremena bilo bi forsiranje teškog, ali neophodnog razgovora unutar NATO o temama kojih se Alijansa u prošlosti klonila", kaže saradnik na pitanjima prioriteta odbrane Dan DePetris. "To znači preispitivanje - i nadam se zatvaranje - NATO politike otvorenih vrata, koja je u ovom trenutku više odvod savezništva i bezbjednosnih obaveza SAD nego neto korist".

Poznat pod članom 10, NATO princip otvorenih vrata predviđa da bilo koja druga država može biti pozvana da se pridruži Alijansi jednoglasno. To je postalo tačka spora između onih koji kažu da promoviše organizacionu stabilnost i onih koji kažu da nosi rizik da organizacija tako postane glomazna, možda ugrožavajući svoj mandat.

"Biden bi takođe trebalo da ponovi i zaista ojača NATO mehanizme za rešavanje sukoba i dijalog sa Rusijom, koji, koliko god da je uznemirujuće, njegovo ponašanje ne može jednostavno biti zanemareno ili sankcionisano", rekao je DePetris za Glas Amerike.

Ove nedjelje također se prati obnovljeno interesovanje SAD za uvođenje Ukrajine i Gruzije u NATO.

Michael O’Hanlon, viši saradnik i direktor istraživanja na Institutu Brookings, naziva to "vrlo lošom idejom“ jer se rizikuje rat sa Rusijom ako i kada akcije Moskve na suprotstavljanju tom planu pređu "preko praga tolerancije koji osjećamo".

Bidenovo prisustvo na pregovorima sa NATO treba da demonstrira obnovljenu posvećenost američkom vodstvu u Alijansi.

Prema nekim analitičarima, američki predsjednik bi u Briselu mogao da naiđe na nešto skepticizma.

"Oni vide šta se ovde događa u zemlji i brinu se za budućnost Republikanske stranke. Oni se brinu šta će se dogoditi poslije Bidena", kaže Rachel Ellehuus, zamjenica direktora i viša saradnica u Programu za Evropu, Rusiju i Evroaziju u Centru za strateške i međunarodne studije. "Oni se brinu da bi neki negativni jezik o saveznicima i partnerima i američkoj posvećenost NATO-u i globalnom vodstvu mogli ponovo da posustanu".

Tokom sastanka u utorak, Biden i evropski lideri "razgovaraće o zajedničkom dnevnom redu kako bi se obezbjedila globalna zdravstvena bezbjednost, podstakao globalni ekonomski oporavak, suočili sa klimatskim promjenama, unaprijedila digitalna i trgovinska saradnja, ojačala demokratija i riješile zajedničke spoljnopolitičke brige", navela je Bijela kuća.

See all News Updates of the Day

Trumpov zet sa Vučićem o "velelepnom hotelu u Beogradu"

Jared Kushner i Aleksandar Vučić u Predsjedništvu Srbije, 19. jun 2024. (foto: Instagram/buducnostsrbijeav)
Jared Kushner i Aleksandar Vučić u Predsjedništvu Srbije, 19. jun 2024. (foto: Instagram/buducnostsrbijeav)

Jared Kushner, zet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je sa Vladom Srbije potpisao ugovor o izgradnji luksuznog kompleksa na mjestu Generalštaba, sastao se u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, objavljeno je na Vučićevom Instagram nalogu.

"Inspirativna razmena ideja sa @jaredckushner kojem sam sa ponosom pokazao naš glavni grad i izložio neke od planova za njegov još brži rast. Predstavio sam mu viziju Beograda kao svetske metropole, čiji je kosmopolitski duh oduvek privlačio ljude iz svih krajeva sveta, a @jaredckushner je meni predstavio projekat za velelepni hotel u Beogradu koji će doprineti da naša prestonica postane centar ovog dela sveta", napisao je Vučić na Instagramu.

Ovo je prva zvanična Kušnerova posjeta Beogradu otkako je objavljeno da je dobio posao revitalizacije Generalštaba.

Sredinom maja objavljeno je da su Kušnerova kompanija i Vlada Srbije potpisali ugovor o revitalizaciji kompleksa Generalštaba. Detalji ugovora nisu poznati. Rečeno je da će se kompleks sastojati od hotela, stambenih zgrada i neke vrste memorijala za žrtve NATO bombardovanja 1999.

Nije poznato pod kojim uslovima je Kušnerova kompanija dobila posao revitalizacije Generalštaba, koji ima status spomenika kulture i uživa određeni stepen zaštite. Trumpov zet je ranije izjavio da je posao vrijedan oko 500 miliona dolara, a da će Srbija dobiti 22 odsto profita.

Ministar građevinarstva Goran Vesić rekao je da se zemljište Kušneru ne prodaje, već mu se daje u zakup na 99 godina, dok raniji dokumenti koje je objavio Ekološki ustanak ukazuju da se zemljište kod Generalštaba Kušneru daje bez naknade.

Nisu poznati ni rokovi kada bi izgradnja trebalo da počne ili da se završi.

Protiv izgradnje na mjestu Generalštaba izjasnile su se, između ostalih i pojedine opozicione stranke poput Ekološkog ustanka, Nove DSS, ali i Srpska akademija nauka i umetnosti.

Kompanija Affinity Global Partners, vrijedna oko 3,1 milijarde dolara od kojih je dvije milijarde stiglo iz Saudijske Arabije, bila je pod lupom pojedinih demokratskih članova Kongresa.

Naime, oni su tražili da se pokrene istraga o tome da li je jared Kushner, koji je u Trumpovoj administraciji bio viši savjetnk u Bijeloj kući i bavio se Bliskim istokom, iskoristio svoj službeni položaj za ličnu korist - jer je firmu osnovao po izlasku iz Bijele kuće.

Ured UN-a za ljudska prava: Izraelski zračni napadi na Gazu možda prekršili 'zakone rata'

Palestinci se voze u kolicima koja vuku životinje u području u kojem se nalaze raseljeni ljudi u Rafahu, u južnom pojasu Gaze, 19. juna 2024. godine, usred sukoba na palestinskoj teritoriji između Izraela i Hamasa koji je u toku.
Palestinci se voze u kolicima koja vuku životinje u području u kojem se nalaze raseljeni ljudi u Rafahu, u južnom pojasu Gaze, 19. juna 2024. godine, usred sukoba na palestinskoj teritoriji između Izraela i Hamasa koji je u toku.

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava kaže da su izraelski zračni napadi na Gazu "možda više puta prekršili temeljna načela zakona o ratu".

Izvještaj objavljen u srijedu ispituje šest zračnih napada koje su izraelske odbrambene snage izvele između oktobra i decembra prošle godine tokom prvih sedmica rata u Gazi.

Ured za ljudska prava je potvrdio da je više od 200 ljudi ubijeno u zračnim napadima, čiji su ciljevi bili stambeni objekti, škola, pijaca i izbjeglički kampovi.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao je da se čini da Izrael nije pokušao da "efikasno napravi razliku" između palestinskih civila i boraca Hamasa u svojoj kampanji bombardovanja Gaze.

"Životi i infrastruktura civila zaštićeni su" prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima", rekao je Turk. “Ovaj zakon propisuje vrlo jasne obaveze strana u oružanim sukobima kojima je zaštita civila prioritet.

U izvještaju se navodi da je šest napada uključivalo upotrebu teških bombi između 113 i 907 kilograma.

U izvještaju se također navodi da su kontinuirani raketni napadi palestinskih oružanih grupa prema Izraelu "nedosljedni njihovim obavezama prema međunarodnom humanitarnom pravu".

Zdravstvene vlasti u Pojasu Gaze koji kontroliše Hamas kažu da je više od 34.700 ljudi ubijeno od početka izraelske zemlje i zraka u oktobru.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su iz agencija Associated Press, Reuters.

Putin: Sjeverna Koreja i Rusija obećale međusobnu odbranu

Ruski predsjednik Vladimir Putin, u prvom planu, i lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un, lijevo, razgovaraju s medijima nakon razgovora u Pjongjangu, Sjeverna Koreja, 19. juna 2024. (Gavriil Grigorov, Sputnjik, Kremlj Pool Fotografija preko AP)
Ruski predsjednik Vladimir Putin, u prvom planu, i lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un, lijevo, razgovaraju s medijima nakon razgovora u Pjongjangu, Sjeverna Koreja, 19. juna 2024. (Gavriil Grigorov, Sputnjik, Kremlj Pool Fotografija preko AP)

Sjeverna Koreja i Rusija potpisale su sporazum koji sadrži klauzulu o međusobnoj odbrani, objavili su u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Jong Un, tokom rijetke Putinove posjete Pjongjangu.

Nakon dana kada su se događaji koji su se širili u javnosti, Putin i Kim potpisali su "sveobuhvatan sporazum o strateškom partnerstvu", formalno unapređujući odnose koji su se proširili od ruske invazije na Ukrajinu 2022.

Tekst sporazuma nije objavljen. Ali nakon potpisivanja, Putin je rekao da sporazum sadrži klauzulu koja "predviđuje pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednu od strana", navodi ruska novinska agencija Interfaks.

Nakon ceremonije potpisivanja, Kim je Rusiju nazvao "najpoštenijim prijateljem i suborcem", ističući da je sporazum miroljubive i defanzivne prirode, prenose ruski državni mediji.

Razvoj događaja će sigurno uznemiriti zapadne lidere, koji su osudili saradnju Rusije i Sjeverne Koreje kao kršenje međunarodnog prava. Američki zvaničnici optužuju Sjevernu Koreju da isporučuje Rusiju hiljadama kontejnera municije, uključujući balističke projektile, za korištenje na ukrajinskom ratištu.

Kim Jong Un je uspio izvući više ustupaka nego što smo mislili da će moći iz svoje podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu”, rekao je stručnjak za Koreju i profesor međunarodnih odnosa na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Sporazum o partnerstvu Rusije i Sjeverne Koreje: Bliže veze dok se rivalstvo sa Zapadom produbljuje

Predsjednici Rusije i Sjeverne Koreje
Predsjednici Rusije i Sjeverne Koreje

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Jong Un potpisali su sporazum o partnerstvu tokom samita u Pjongjangu, u pokušaju da prošire svoju ekonomsku i vojnu saradnju i učvrste ujedinjeni front protiv Washingtona.

Putinova prva posjeta Sjevernoj Koreji u 24 godine dolazi u jeku rastuće zabrinutosti oko sporazuma o naoružanju u kojem ta zemlja Moskvi obezbjeđuje prijeko potrebnu municiju za njen rat u Ukrajini u zamjenu za ekonomsku pomoć i transfer tehnologije koji bi mogli povećati prijetnju koju predstavlja Kimovo nuklearno oružje i raketni program.

Ogromne mase postrojile su se na ulicama kako bi pozdravile Putinovu kolonu, skandirajući "Dobrodošao Putin" i mašući cvijećem i zastavama Sjeverne Koreje i Rusije, a Kim je Putina dočekao raskošnom ceremonijom na glavnom gradskom trgu Kim Il Sunga, gdje su nosili članovi gomile nosili usklađene majice u crvenoj, bijeloj i plavoj boji ruske i sjevernokorejske zastave.

Govoreći na početku pregovora, Putin je zahvalio Kimu na podršci Sjeverne Koreje njegovom ratu u Ukrajini, u sklopu, kako je rekao, "borbe protiv imperijalističke hegemonističke politike SAD-a i njenih satelita protiv Ruske Federacije".

Rekao je da su njih dvojica planirali da potpišu "novi temeljni dokument (koji će) činiti osnovu naših dugoročnih veza", pozdravljajući veze koje je pratio još od sovjetske vojske koja se borila protiv japanske vojske na Korejskom poluostrvu u posljednjim trenucima Drugog svjetskog rata i podršku Moskve Pjongjangu tokom Korejskog rata.

Kim je rekao da je „vatreno prijateljstvo” Moskve i Pjongjanga sada još bliže nego u sovjetsko vreme, i obećao je „punu podršku i solidarnost ruskoj vladi, vojsci i narodu u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini radi zaštite suvereniteta, bezbjednosnih interesa i teritorijalnog integriteta.

Kim je u prošlosti koristio sličan jezik, dosljedno govoreći da Sjeverna Koreja podržava ono što opisuje kao pravednu akciju za zaštitu ruskih interesa i okrivljujući za krizu "hegemonističku politiku" Zapada predvođenog SAD-om.

Nije odmah bilo jasno kako bi ta podrška mogla izgledati, a nikakvi detalji sporazuma prvobitno nisu objavljeni.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un, obojica su na podijumu, prisustvuju svečanoj ceremoniji dobrodošlice na trgu Kim Il Sung u Pjongjangu, Sjeverna Koreja, u srijedu, 19. juna 2024.
Ruski predsjednik Vladimir Putin i lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un, obojica su na podijumu, prisustvuju svečanoj ceremoniji dobrodošlice na trgu Kim Il Sung u Pjongjangu, Sjeverna Koreja, u srijedu, 19. juna 2024.

Sjeverna Koreja je pod teškim sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a zbog svog programa naoružanja, dok se Rusija također suočava sa sankcijama Sjedinjenih Država i njenih zapadnih partnera zbog agresije na Ukrajinu.

Nakon sastanka, Kim i Putin su ušli u prostoriju sa svojim nacionalnim zastavama i dva identična bijelo-zlatna stola, gdje su potpisali ono što su opisali kao sveobuhvatni sporazum o partnerstvu. Prisutni su aplaudirali dok su razmjenjivali svoja potpisana dokumenta.

Ruski mediji su ranije objavili da će Kim biti domaćin prijema, a očekuje se da će Putin u srijedu uveče otputovati u Vijetnam.

Američki i južnokorejski zvaničnici optužuju Sjever da Rusiji daje artiljeriju, projektile i drugu vojnu opremu za upotrebu u Ukrajini, vjerovatno u zamjenu za ključne vojne tehnologije i pomoć. I Pjongjang i Moskva negiraju optužbe o sjevernokorejskom transferu oružja, što bi prekršilo višestruke sankcije Vijeća sigurnosti UN-a koje je Rusija prethodno odobrila.

Zajedno s Kinom, Rusija je pružila političko pokriće za Kimove stalne napore da unaprijedi svoj nuklearni arsenal, više puta blokirajući napore koje predvode SAD da uvedu nove sankcije UN-a Sjeveru zbog njegovih testova oružja.

U martu je ruski veto u Ujedinjenim nacijama okončao praćenje sankcija UN-a protiv Sjeverne Koreje zbog njenog nuklearnog programa, što je potaknulo zapadne optužbe da Moskva nastoji izbjeći kontrolu jer kupuje oružje od Pjongjanga za upotrebu u Ukrajini. Američki i južnokorejski zvaničnici rekli su da razgovaraju o opcijama za novi mehanizam za praćenje Sjevera.

Južnokorejski analitičari kažu da će Kim vjerovatno tražiti veće ekonomske koristi i naprednije vojne tehnologije od Rusije, iako njegovi osjetljiviji razgovori s Putinom vjerovatno neće biti objavljeni u javnosti.

Iako Kimov vojni nuklearni program sada uključuje razvojne interkontinentalne balističke rakete koje potencijalno mogu doći do kopna SAD-a, možda će mu trebati pomoć vanjske tehnologije da značajno unaprijedi svoj program dalje. Već postoje mogući znakovi da Rusija pomaže Sjevernoj Koreji s tehnologijama vezanim za svemirske rakete i vojne izviđačke satelite, koje je Kim opisao kao ključne za praćenje Južne Koreje i povećanje prijetnje njegovih nuklearnih raketa.

U Washingtonu, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da Putinova posjeta Sjevernoj Koreji ilustruje kako Rusija pokušava, „u očaju, da razvije i ojača odnose sa zemljama koje joj mogu pružiti ono što joj je potrebno da nastavi rat koji je započela protiv Ukrajine.

Sjeverna Koreja daje značajnu municiju Rusiji... i drugo oružje za upotrebu u Ukrajini. Iran isporučuje oružje, uključujući dronove, koje se koristi protiv civila i civilne infrastrukture”, rekao je Blinken novinarima nakon sastanka sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom u utorak.

Napetosti na Korejskom poluostrvu su na najvišoj tački u godinama, a tempo i Kimovih testova naoružanja i kombinovanih vojnih vežbi koje uključuju Sjedinjene Države, Južnu Koreju i Japan.

Koreje su se također uključile u psihološki rat u stilu hladnog rata koji je uključivao Sjevernu Koreju koja je bacala tone smeća na jug balonima, a Južna je emitovala anti-sjevernokorejsku propagandu sa svojim zvučnicima.

SAD objelodanile da su sjeverozapadne brane opustošile domorodačka plemena u regionu

Donja granitna brana na rijeci Snake vidi se u blizini Colfaxa, Washington, 15. maja 2019.
Donja granitna brana na rijeci Snake vidi se u blizini Colfaxa, Washington, 15. maja 2019.

Američka vlada je po prvi put priznala štetnu ulogu koju je igrala u proteklom stoljeću u izgradnji brana na sjeverozapadu Pacifika - koje su opustošile indijanska plemena preplavljujući njihova sela i desetkujući staze za losos dok su dovodili struju, navodnjavanje i poslove obližnjim zajednicama.

U novom izvještaju, Bidenova administracija je rekla da te kulturne, duhovne i ekonomske štete i dalje boli plemena koja lososa smatraju dijelom svog kulturnog i duhovnog identiteta, kao i ključnim izvorom hrane.

Vlada je umanjila ili prihvatila dobro poznati rizik za ribe u svom nagonu za industrijskim razvojem, pretvarajući bogatstvo plemena u bogatstvo ne-autohtonih ljudi, navodi se u izvještaju.

„Vlada je priuštila malo, ako uopšte i imalo, razmatranje razaranja koje bi brane donele plemenskim zajednicama, uključujući njihove kulture, sveta mesta, ekonomije i domove“, navodi se u izveštaju.

Dodaje se: "Uprkos decenijama napora i ogromnoj količini sredstava koja pokušavaju da ublaže ove utjecaje, zalihe lososa ostaju ugrožene ili ugrožene, a nastavak rada brana nastavlja bezbroj štetnih posljedica."

Izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova dolazi usred napora od milijardu dolara najavljenih ranije ove godine da se obnove staze lososa u regiji prije nego što više nestanu – i da se bolje sarađuje s plemenima u akcijama potrebnim da se to dogodi.

To uključuje povećanje proizvodnje i skladištenja obnovljive energije kako bi se zamijenila proizvodnja hidroenergije koja bi bila izgubljena ako se ikada probiju četiri brane na donjem dijelu rijeke Snake. Plemena, zaštitari prirode, pa čak i federalni naučnici kažu da bi to bila najbolja nada za oporavak lososa, pružajući ribama pristup stotinama milja netaknutog staništa i mrijestilišta u Idahu.

“Predsjednik Bajden prepoznaje da da bismo se suočili s nepravdom, moramo biti iskreni prema historiji – čak i kada je to teško učiniti”, navodi se u izjavi predsjedavajuće Vijeća Bijele kuće za kvalitetu okoliša Brenda Mallory i sekretarice unutrašnjih poslova Deb Haaland, prve indijanske sekretarice kabineta. “Na pacifičkom sjeverozapadu, otvoren i iskren razgovor o historiji i naslijeđu upravljanja rijekom Kolumbija od strane savezne vlade je odavno zakasnio.”

Sjeverozapadni republikanci u Kongresu i neke poslovne i komunalne grupe protive se probijanju brana, rekavši da bi to ugrozilo važan brodski put za farmere i odbacilo ciljeve čiste energije. Zastupnica GOP-a Cathy McMorris Rodgers, koja predstavlja istočni Washington, nazvala je izvještaj od utorka “lažiranjem”.

“Ovaj izvještaj o lošoj namjeri samo je posljednji na dugoj listi primjera koji dokazuju da je cilj Bidenove administracije uvijek bio probijanje brane”, rekla je ona u pisanoj izjavi.

Dokument je bio uslov prošlogodišnjeg sporazuma o zaustavljanju decenija pravnih borbi oko rada brana. U njemu se izlaže kako su državni i privatni interesi početkom 20. stoljeća počeli ograđivati pritoke rijeke Kolumbije, najveće na sjeverozapadu, kako bi obezbijedili vodu za navodnjavanje ili kontrolu poplava, povećavajući štetu koja je već bila nanesena kvaliteti vode i losos pokreće rudarstvo, sječu i grabežljive neplemenske fabrike konzervi lososa.

Izvještaj je popraćen najavom nove radne grupe koja će koordinirati napore za oporavak lososa u saveznim agencijama.

Predstavnici plemena rekli su da su zadovoljni formalnim, iako dugo zakašnjelim, priznanjem administracije kako je američka vlada ignorirala njihova prava na ribolov temeljena na ugovorima i njihovu zabrinutost o tome kako će brane utjecati na njihove ljude.

“Sami losos trpi posljedice otkako su brane prvi put postavljene”, rekla je Shannon Wheeler, predsjedavajuća plemena Nez Perce. „Nedostatak lososa na kraju počinje da utiče na nas, ali oni su ti koji najduže pate. ... Čini se kao da postoji prilika da se prekine patnja.”

Lososi se rađaju u rijekama i migriraju daleko nizvodno u okean, gdje provode svoje odrasle živote prije nego se vrate u svoje natalne rijeke da se mreste i umiru. Brane to mogu poremetiti odsijecanjem pristupa uzvodnom staništu i usporavanjem i zagrijavanjem vode do te mjere da ribe uginu.

Sliv rijeke Columbia, područje otprilike veličine Teksasa, nekada je bio najveći riječni sistem na svijetu za proizvodnju lososa, sa čak 16 miliona lososa i čeličnih glava koje se vraćaju svake godine da se mrijeste.

Ova istorijska fotografija koju je dostavila Kongresna biblioteka prikazuje Indijance koji pecaju lososa u Celilo Falls, Oregon, septembra 1941.
Ova istorijska fotografija koju je dostavila Kongresna biblioteka prikazuje Indijance koji pecaju lososa u Celilo Falls, Oregon, septembra 1941.

Sada se, kažu naučnici, oko 2 miliona lososa i čeličnih glava vraća u Kolumbiju i njene pritoke svake godine, od čega se oko dvije trećine uzgaja u mrijestilištu. Pleme Shoshone-Bannock u jugoistočnom Idahu reklo je da je jednom ulovilo dovoljno lososa da bi svaki član plemena imao 700 funti ribe godišnje. Danas prosječna žetva daje jedva 1 funtu po članu plemena.

Od 16 zaliha lososa i čelične glave koje su nekada naseljavale riječni sistem, četiri su izumrle, a sedam je na listi Zakona o ugroženim vrstama.

Još jedna kultna, ali ugrožena vrsta sa sjeverozapada, populacija kitova ubica, također ovisi o lososu.

U SAD-u se sve više priznaje da štete koje neke brane uzrokuju ribama nadmašuju njihovu korisnost. Brane na rijeci Elwha u državi Washington i rijeci Klamath duž granice Oregon-Kalifornija su uklonjene ili se uklanjaju.

Izgradnja prvih brana na glavnoj rijeci Kolumbija, uključujući brane Grand Coulee i Bonneville 1930-ih, omogućila je poslove zemlji koja se borila s Velikom depresijom, kao i hidroenergiju i navigaciju.

Već kasnih 1930-ih, plemena su upozoravala da bi staze lososa mogle nestati, a ribe više neće moći pristupiti mrestilištu uzvodno. Plemena - nacija Yakama, pleme Spokane, konfederirana plemena rezervata Colville i Umatilla, Nez Perce, i druga - nastavila su generacijama da se bore protiv izgradnje i rada brana.

Tom Iverson, regionalni koordinator za Yakama Nation Fisheries, rekao je da, iako je izvještaj zadovoljavajući, ostaje “nada i obećanja” sve dok sredstva za obnovu lososa i projekte obnovljive energije ne stignu kroz Kongres.

„Sa ovim sporazumima postoji nada,“ rekao je Iverson. „Osećamo da je ovo trenutak u vremenu. Ako se to ne dogodi sada, biće prekasno.”

Učitajte još

XS
SM
MD
LG