Linkovi

Psaki: Američka administracija će razmotriti politiku prema Kubi


Jen Psaki, predstavnica za medije Bijele kuće (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Jen Psaki, predstavnica za medije Bijele kuće (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Administracija predsjednika Joe Bidena razmotriće američku politiku prema Kubi, objavila je predstavnica za medije Bijele kuće Jen Psaki.

"Naša politika prema Kubi zasniva se na dva principa. Prvi je podrška demokratiji i ljudskim pravima – i to je srž naših napora. Drugi su Amerikanci, građani kubanskog porekla, najbolji ambasadori slobode na Kubi. Preispitaćemo politiku Trumpove administracije prema Kubi", rekla je Psaki tokom brifinga za medije.

Bivši američki predsjednik Donald Trump vodio je čvrstu politiku prema Kubi, uveo ograničenja za putovanje američkih građana i slanje pošiljki i uvodeći sankcije na isporuke venecuelanske nafte toj zemlji.

Agencija Reuters izvijestila je da je takva politika bila popularna među kubanskim iseljenicima nastanjenim u južnoj Floridi, što je pomoglo Trumpu da ostvari pobjedu u toj američkoj državi na novembarskim predsjedničkim izborima.

Istivremeno, Trumpa je na izborima porazio demokratski kandidat Joe Biden.

Devet dana prije nego što je Tump napustio funkciju, administracija koju je predvodio vratila je Kubu među države označene kao sponzore terorizma.

To bi, procjenjuje Reuters, moglo predstavljati izazov Bidenovvim naporima da poboljša odnose sa državom koju od 1959. i preuzimanja vlasti predvodi komunističko rukovodstvo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG