Linkovi

Parlament FBiH traži informacije u vezi hidrocentrale i angažmana specijalne policije u Krušćici


Predstavnik mještana Krušćice razgovara sa novinarima pred početak sjednice Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH, 25. septembar 2017
Predstavnik mještana Krušćice razgovara sa novinarima pred početak sjednice Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH, 25. septembar 2017

Mještani Krušćice (općina Vitez), koji se bore protiv izgradnje hidrocentrale, u ponedjeljak su stigli u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Povod je komisijska sjednica o incidentu sa policijom prošlog mjeseca.

Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH zatražit će sve neophodne informacije u vezi izgradnje hidrocentrale na rijeci Krušćici, te angažmanu specijalne policije na deblokadi puta građevinskim mašinama kako bi pristupili radovina.

Informacije će biti zatražene od Općine Vitez, tužilaštva i policije Srednjebosanskog kantona (SBK) i tamošnjeg policijskog komesara, a rok za dostavu je tri sedmice.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara nije mogao ništa konkretno reći na komisijskog sjednici. On je kazao da je cijeli slučaj u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova SBK, a Federalnog.

„Ukoliko je bilo zloupotrebe od strane policijskih službenika, oni moraju biti adekvatno sankcionisani”, naveo je Čampara.

Nekolicina mještana Krušćice uz podršku aktivista iz Sarajeva tok sjednice su proveli ispred Parlamenta FBiH, dok ih je tamo predstavljao Muris Đelilović.

Pred ulazak u Parlament FBiH, on je govorio o povredama žena koje prije mjesec dana nisu dozvolile građevinskim mašinama ulazak u selo.

Krušćica iznenađena potezima policije

Muris Đelilović, predstavnik mještana Krušćice: Više od 30 žena sa povredama
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

Prije sjednice obratio se i Midhat Karović, predsjednik Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH, kazavši da je pozvao ministra Čamparu da se očituje o dešavanjima u Krušćici.

Predsjednik Komisije za sigurnost o uvrštavanju incidenta u Krušćici na dnevni red sjednice
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Incident u Krušćici

Mještani ne dozvoljavaju izgradnju hidrocentrale na rijeci. Uvjerenja su da bi u suprotnom rijeka bila uništena.

Incident sa policijom se dogodio 24. augusta, kada je policija pokušala raskrčiti put građevinskim mašinama da preko mosta dođu do lokacije izgradnje hidrocentrale. Više od 30 žena imaju ljekarsko uvjerenje o povredama.

Mještanka Kruščice o postupanju policije prema njima tokom akcije
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:09 0:00

Iz Ministarstvo unutrašnjih poslova SBK odgovorili su da su se mještani oglušili na naredbu da deblokiraju komunikaciju Vitez – Krušćica.

„Nakon čega su”, stoji saopštenju „premješteni bez upotrebe sredstava prinude i dovezeni u prostoriji Policijske stanice Vitez”. Policijska verzija događaja kaže da povrijeđenih nije bilo.

​Pad povjerenja u policiju

Povjerenje u policiju u BiH je srozano u ovoj godini, pokazuje istraživanje koje je predstavio Centar za sigurnosne studije. U SBK kantonu povjerenja u policiju nema 55 posto ispitanika.

U odnosu na prošlogodišnje rezultate, kada je povjerenje građana u policiju iznosilo 60 posto, ove godine je 47 posto. Prema istraživanju, naglašen je stav da policija najmanje djeluje kao servis građana, a najviše kao sredstvo političkih partija.

Prije četiri dana ispred Parlamenta BiH, kada su protestovali demobilisani boric, problem sa policijom imala je i ekipa Slobodne Evrope. Onemogućeno im je snimanje uz prijetnje batinama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG