Linkovi

Najstrožija kazna od invazije na Ukrajinu: Kritičaru Kremlja 25 godina zatvora


Vladimir Kara-Murza, 41-godišnji ruski kritičar Kremlja, pred sudom u Moskvi.
Vladimir Kara-Murza, 41-godišnji ruski kritičar Kremlja, pred sudom u Moskvi.

Otvoreni kritičar Kremlja, Vladimir Kara-Murza, osuđen je pred sudom u Moskvi na 25 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za izdaju i druga djela koja je negirao. Ovo je najstrožija kazna tog tipa izrečena u Rusiji od početka invazije na Ukrajinu.

Kara-Murza, otac troje djece i opozicioni političar koji posjeduje i ruski i britanski pasoš, godinama je kritikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina i lobirao kod zapadnih vlada da uvedu sankcije Rusiji i pojedinim Rusima zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

Državni tužioci, koji su tražili da ga sud zatvori na 25 godina, optužili su ga za izdaju i diskreditaciju ruske vojske nakon što je kritikovao ono što Moskva naziva svojom „specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

U intervjuu za CNN koji je emitovan nekoliko sati prije nego što je uhapšen, Kara-Murza je naveo da Rusijom upravlja „režim ubica”. Također je, u svojim govorima u SAD i širom Evrope, optuživao Rusiju za bombardovanje civilnih ciljeva u Ukrajini, optužbu koju je Moskva odbacila.

Kara-Murza je mirno slušao presudu iza stakla, i nakon izricanja poručio da će Rusija biti slobodna - što je dobro poznati slogan opozicije.

U svom posljednjem obraćanju sudu, Kara-Murza je suđenje iza zatvorenih vrata uporedio sa pokaznim suđenjima Josifu Staljinu 1930-ih. On je odbio da traži od suda da ga oslobodi, rekavši da se ponosi svime što je rekao.

„Zločinci bi trebalo da se pokaju za ono što su uradili. Ja sam, pak, u zatvoru zbog svojih političkih stavova. Takođe znam da će doći dan kada će mrak nad našom zemljom nestati”, rekao je on.

Njegov pravni tim uložiće žalbu na ovu presudu.

Protivljenje Zapada

Ispred suda u Moskvi, britanska ambasadorica Deborah Bronnert rekla je da je Kara-Murza kažnjen jer je hrabro govorio protiv ruskog rata u Ukrajini i zahtijevala da bude odmah pušten.

Američka ambasadorica Lynne Tracy, govoreći pored nje, rekla je da je Kara-Murzina osuda pokušaj da se ušutka neslaganje.

„Kriminalizacija kritike vlade je znak slabosti, a ne snage“, rekla je Tracy

Ubrzo nakon što je u februaru prošle godine poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu, Rusija je donijela sveobuhvatne zakone o cenzuri tokom rata, koji su korišcteni da ušutkaju glasove neslaganja.

"Dikreditacija" vojske trenutno može biti kažnjena kaznom do pet godina zatvora, dok širenje namjerno lažnih informacija o tome može da donese kaznu od 15 godina zatvora.

Kara Murza se u dva navrata, 2015. i 2017. godine, iznenanda razbolio i tvrdio da su ga vlasti u Rusiji otrovale - što je Moskva negirala i tvrdila da mu je pozlilo zbog neurološkog poremećaja od kojeg boluje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG