Linkovi

Žena ruskog opozicionara: Zahtjev za četvrt vijeka u zatvoru - priznanje efikasnosti rada


Supruga ruskog opozicionog političara Vladimira Kara-Murze kaže da zahtjev državnog tužilaštva Ruske Federacije da se njen suprug osudi na 25 godina zatvora predstavlja priznanje djelotvornosti rada jednog od osnivača Antiratnog komiteta Rusije.

Vladimiru Kara-Murzi, koji je uhapšen u Moskvi u aprilu 2022. godine, sudi se u tri krivična predmeta, uključujući navodnu izdaju i ukupno mu je prijetilo do 24 godine zatvora.

Evgenija Kara-Murza, u intervjuu za Ruski servis Glasa Amerike, cinično je rekla da je "divni" tužilac Loktionov "jednostavno zaokružio taj broj na četvrt vijeka".

Arhiv - Evgenija Kara-Murza u studiju Glasa Amerike.
Arhiv - Evgenija Kara-Murza u studiju Glasa Amerike.

"S druge strane, oni su neka vrsta nepopravljivih optimista. Uostalom, oni zaista, izričući takve kazne ljudima koji javno kritikuju vlast, vjeruju da će i za 25 godina biti ovdje. U isto vrijeme, i tužilac Loktionov i takozvani sudija Podoprigorov, koji je i sam na Magnicki listi, trebalo je da budu na optuženičkoj klupi već duže vrijeme", rekla je Kara-Murza za Glas Amerike, opisujući proces protiv svog supruga "kafkijanskim".

"Uglavnom, naravno, sve je išlo ka ovakvom ishodu. Četvrt vijeka koje je tužilac Loktionov tražio zato što je Volodja javno kritikovao vladu, javno osudio zločine režima. Naravno, to je visoko priznanje djelotvornosti njegovog rada. Odnosno, ovi ljudi ga se toliko boje i mrze ga, a očigledno je Volodjin rad bio toliko efikasan tokom svih ovih godina da su odlučili da ga sakriju negdje daleko četvrt vijeka “.

Četrdeset-jednogodišnji Kara-Murza jedan je od malog broja istaknutih ruskih opozicionih aktivista koji je ostao u Rusiji i nastavio da kritikuje predsjednika Rusije Vladimira Putina poslije invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Uhapšen je na osnovu optužnice da je širio lažne informacije o oružanim snagama i proglašen "stranim agentom", što je termin koji insinuira da je osoba špijun i ruske vlasti su ga mnogo puta koristile optužujući aktiviste i novinare.

Njegov advokat je u oktobru 2022. objavila da se istražuje i u vezi sa izdajom, koja u Rusiji nosi maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG