Linkovi

Kremlj: Istražitelji razmatraju opciju da je Prigožinov avion namjerno oboren


Fotografija šefa plaćenika Jevgenija Prigožina na njegovom grobu u Sankt Peterburgu-
Fotografija šefa plaćenika Jevgenija Prigožina na njegovom grobu u Sankt Peterburgu-

Kremlj je u srijedu saopštio da istražitelji razmatraju mogućnost da je avion u kojem se nalazio šef plaćenika grupe Wagner Jevgenij Prigožin namjerno oboren, što je prvo eksplicitno priznanje da je on možda ubijen.

„Očigledno je da se razmatraju različite verzije, uključujući i verziju - znate o čemu govorimo - recimo, namjerno zvjerstvo”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na pitanje o istrazi.

Upitan da li će Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva istražiti nesreću, Peskov je rekao da su okolnosti učinile drugačije, ali je upozorio da istražitelji još nisu donijeli formalne zaključke o tome šta se tačno dogodilo.

„Sačekajmo rezultate naše ruske istrage”, rekao je Peskov.

Privatni avion Embraer kojim je Prigožin putovao u Sankt Peterburg iz Moskve srušio se sjeverno od Moskve, pri čemu je poginulo svih 10 putnika u avionu 23. augusta.

Uzrok je još uvijek nejasan, ali ljudi u blizini mjesta događaja rekli su Reutersu da su čuli prasak, a zatim vidjeli da je mlaznjak pao na zemlju.

Prigožinov avion se srušio dva mjeseca nakon što su vođa Wagnera i njegovi plaćenici pokrenuli pobunu protiv Putinovih vojnih komandanata, u kojoj su preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom i napredovali ka Moskvi.

Rusija je obavijestila brazilsko tijelo za istraživanje aviona da neće istraživati pad brazilskog aviona Embraer prema međunarodnim pravilima „u ovom trenutku”, rekla je brazilska agencija Reutersu.

Upitan o tom izveštaju, Peskov je rekao: „Prije svega, istraga je u toku, na tome se bavi Istražni komitet”.

„U ovom slučaju ne može biti govora ni o kakvom međunarodnom aspektu”, rekao je Peskov.

Dan nakon pada, Putin je uputio saučešće porodicama poginulih i rekao da poznaje Prigožina jako dugo, još od haotičnih godina ranih 1990-ih.

„Bio je čovjek teške sudbine i napravio je ozbiljne greške u životu”, rekao je Putin, opisujući ga kao talentovanog biznismena.

Kremlj je odbacio kao „apsolutnu laž” sugestiju nekih zapadnih političara i analitičara - za što nisu pružili dokaze - da je Putin naredio da se Prigožin ubije iz osvete.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da nije iznenađen smrću i da se u Rusiji nije dogodilo mnogo iza čega Putin nije stajao.

Nakon Prigožinove smrti, Putin je naredio Wagnerovim borcima da potpišu zakletvu na vjernost ruskoj državi - korak kojem se Prigožin usprotivio zbog svog bijesa na Ministarstvo odbrane za koje je rekao da rizikuje da izgubi rat u Ukrajini.

Sljedbenici Prigožina položili su cvijeće na njegov grob u srijedu, pozdravljajući ga kao neustrašivog ratnika.

U životu se Prigožin volio hvaliti da je bio jedan od najstrašnijih plaćenika na svijetu s najboljom borbenom snagom.

Protivnici kao što su Sjedinjene Države prikazali su Prigožina kao brutalnog komandanta koji je pljačkao afričke države i ubijao one koji su ga prešli.

Iako je za Putina dobio najkrvaviju bitku do sada u ukrajinskom ratu zauzimanje, Bahmuta, Prigožin se razbjesnio zbog, kako je rekao, izdajničkih propusta Putinove vojske - i upozorio je da bi Rusija mogla izgubiti cijeli rat u Ukrajini.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG