Linkovi

Kralj Charles Treći: Moja voljena majka bila inspiracija i primjer


Kralj Charles III tokom obraćanja povodom smrti svoje majke kraljice Elizabete Druge. (Foto: AFP/Yui Mok)
Kralj Charles III tokom obraćanja povodom smrti svoje majke kraljice Elizabete Druge. (Foto: AFP/Yui Mok)

Britanski kralj Charles III poručio je u obraćanju povodom smrti svoje majke, da prema Elizabeti Drugoj, kraljevska porodica osjeća dug za sve ono što joj je pružila.

„Obraćam vam se sa osjećanjem duboke tuge”, riječi su kojima je Charles Treći otpočeo govor.

„Tokom života, Njeno Veličanstvo Kraljica - moja voljena majka - bila je inspiracija i primjer za mene i čitavoj mojoj porodici. Prema njoj imamo dug kao i svaka druga porodica: za ljubav, naklonost, liderstvo, razumijevanje i primjer koji je postavljala”, rekao je Charles Treći.

„Uz osjećaj lične tuge moja porodica dijeli sa mnogima od vas u Ujedinjenom Kraljevstvu, zemljama u kojima je kraljica bila šef države, Commonwealthu i širom svijeta. Dijelimo duboku zahvalnost za više od 70 godina tokom kojih je moja majka kao kraljica bila u službi ljudi toliko nacija”, naveo je on.

„Na svoj 21. rođendan – 1947. obećala je da će čitav svoj život, bio dug ili kratak, posvetiti u službi svog naroda. To je bilo više od obećanja. To je bila duboka lična posvećenost, koja je obilježila cijeli njen život. Žrtvovala se dužnosti. Kraljica Elizabeta na dobar način je proživjela život – održala je obećanje i oplakivana je u smrti. To obećanje doživotne službe obnavljam vama svima”, rekao je kralj Charles u obraćanju.

„U njenom životu tokom službe, uvidjeli smo njenu trajnu ljubav prema tradiciji, uz prihvatanje napretka koji našu naciju čini velikom. Naklonost, divljenje i poštovanje postali su obilježje njene vladavine”, ukazao je sin preminule kraljice Elizabete Druge.

„Kada je kraljica došla na tron, Britanija i svijet su se nosili sa siromaštvom i posljedicama Drugog svjetskog rata. Živjeli smo po konvencijama nekih ranijih vrmena. Tokom posljednjih 70 godina uvidjeli smo da je naše društvo postalo jedno od brojnih kultura i vjera. Državne institucije su se redom mijenjale. Ali, kroz sve promjene i izazove, naša nacija na čije sam sposobnosti, tradiciju i dostignuća ponosan – je napredovala”, istakao je u govoru.

„Naše vrijednosti su moraju ostati konstantne. Uloga i dužnost monarhije se nastavljaju – kao i poseban odnos i odgovornost suverena prema crkvi”, rekao je on.

„Odajem počast uspomeni na moju majku i poštujem njen život u službi. Svjestan sam da je njena smrt izazvala tugu kod mnogih kod vas. Dijelim taj osjećaj sa svima od vas”, rekao je između ostalog kralj Charles Treći u obraćanju povodom smrti svoje majke.

Inače, britanski kralj je svom najstarijem sinu Williamu i snahi Kate dodijelio titule princa i princeze od Walesa - koje je i sam nosio sa svojom pokojnom suprugom Dianom.

Tokom govora se i osvrnuo i na to - rekavši sa je ponosan što je nasljedniku dodijelio titulu koju je i sam nosio od 1958. godine.

„Uz Catherine pored sebe, novi princ i princeza od Walesa će, nastaviti da inspirišu i doprinose da se ljudima koji su marginalizovani uspješno pomogne”, rekao je kralj Charles Treći.

Iskazao je naklonost i mlađem sinu Harryju i snahi Meghan, koji su u statusu svojevrsnog raskida sa kraljevskom porodicom - pošto je februara 2021. Buckinghamska palata potvrdila da se njih dvoje neće vratiti kraljevskim dužnostima, a da će Harry odreći svojih počasnih vojnih titula - što je bila odluka koja je to potvrdila.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG