Linkovi

Poslije čitavog života priprema, Charles preuzima tron


Princ Charles pored kraljičine krune na otvaranju parlamenta u Londonu 10. maja 2022.
Princ Charles pored kraljičine krune na otvaranju parlamenta u Londonu 10. maja 2022.

Princ Charles se pripremao za krunu čitavog svog života. Sada, kada ima 73 godine, taj trenutak je stigao. Charles, najstarija osoba koja je ikada stupila na britanski prijesto, postao je kralj Charles III u četvrtak, poslije smrti svoje majke, kraljice Elizabete Druge. 

Datum njegovog krunisanja još nije određen.

Kao čovjek koji se od malih nogu pripremao za kraljevsku ulogu, Charles je oličenje modernizacije britanske monarhije.

Bio je prvi prijestolonasljednik koga nisu školovali privatni profesori kod kuće, prvi koji je dobio univerzitetsku diplomu i prvi koji je odrastao pod sve jačom lupom medija, kako je strahopoštovanje prema predstavnicima monarhije blijedilo.

Princ Charles i Diaba, princeza od Walesa, na dan vjenčanja u Londonu, 29. jula 1981.
Princ Charles i Diaba, princeza od Walesa, na dan vjenčanja u Londonu, 29. jula 1981.

Mnogi su izgubili simpatije prema njemu poslije burnog razvoda sa popularnom princezom Dianom, kao i zbog toga što je rastezao pravila koja članovima kraljevske porodice ne dozvoljavaju da intervenišu u javnim pitanjima, kada se uključivao u debate o pitanjima kao što su zaštita životne sredine i očuvanje arhitekture.

"Sada, u jesen života kako se to kaže, primoran je da pažljivo razmišlja o tome kakvu sliku projektuje kao javna ličnost", kaže istoričar Ed Owens. "Nije ni blizu tako popularan kao njegova majka."

Charles će morati da osmisli kako da proizvede "javnu podršku, osjećanje topline" koje je karakterisalo odnos koji je Elizabeta imala sa britanskom javnošću, kaže Owens.

Drugim riječima, da li će Charlesa podjednako voljeti njegovi podanici? To je pitanje pod čijom sjenkom živi cijeli život.

Stidljivi dječak sa dominantnim ocem, Charles je porastao u povremeno nespretnog, uzdržanog muškarca koji je ipak bio samouvjeren i čvrst u svojim stavovima.

Za razliku od svoje majke, koja je odbijala da javno iznosi svoja gledišta, Charles je držao govore i pisao članke o temama koje su mu bliske, kao što su klimatske promjene, zelena energija i alternativna medicina.

Njegov dolazak na prijesto vjerovatno će dodatno intenzivirati debatu o budućnosti britanske pretežno ceremonijalne monarhije, koju neki vide kao simbol nacionalnog jedinstva, a drugi kao prevaziđeni zaostatak feudalne prošlosti.

"Znamo da monarh, a svakako članovi kraljevske porodice, ne bi trebalo da imaju glas u politici. Ne treba da imaju politička mišljenja. A činjenica da je on ponekad pokazivao svoje političke stavove je nešto o čemu će morati da vrlo vodi računa, kako ne bi bio optužen da krši Ustav", ističe Owens, koji je napisao knjigu Porodična firma, monarhija, masovni mediji i britanska javnost 1932-53.

Charles, koji će biti šef države u Britaniji i još 14 zemalja, uključujući Australiju, Kanadu, Novi Zeland i Papuu Novu Gvineju, branio je svoje postupke.

"Uvijek se pitam šta je miješanje, uvijek sam mislio da je ono vrlo motivišuće", izjavio je u dokumentarnom filmu iz 2018. godine, Princ, sin i nasljednik, 70-godišnji Charles.

"Uvijek me je zanimalo da li je miješanje ako brinete za situaciju u siromašnijim predgrađima, kao što sam ja brinuo prije 40 godina, o tome šta se tamo događa, u kakvim uslovima ljudi žive. Ako je to miješanje, vrlo sam ponosan na to."

U istom intervjuu, međutim, Charles je priznao da kao kralj ne bi mogao da govori tako otvoreno, ili se miješa u politiku, pošto je uloga kralja drugačija od uloge princa od Walesa.

Charles je izjavio da namjerava da smanji broj članova kraljevske porodice koji predstavljaju monarhiju na javnim događajima, smanji troškove i bolje predstavlja savremenu Britaniju.

Međutim, tradicija je također važna čovjeku čiji je kabinet prethodno opisivao monarhiju kao "centralnu tačku nacionalnog ponosa, jedinstva i pripadnosti."

Ipak, poslije raspada njegovog braka sa Dianom, mnogi su doveli u pitanje da li je podoban da bude kralj. Zatim, kako je vrijeme prolazilo, njegovi lijepi, mladi sinovi su privukli sav publicitet. Mnogim Britancima bile su potrebne godine da oproste Charlesu zato što je po sopstvenom priznanju prevario Dianu, prije nego što je "princeza naroda" poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. Međutim, javno mnijenje je omekšalo kada se oženio Camillom Parker Bowles 2005.

Britanski princ Charles i Camilla vojvotkinja od Cornwalla, u Windsoru 13. juna 2022.
Britanski princ Charles i Camilla vojvotkinja od Cornwalla, u Windsoru 13. juna 2022.

Iako je Camilla odigrala značajnu ulogu u razvodu Charlesa i Diane, njen samoironični stil i smisao za humor na kraju su osvojili mnoge Britance. Njena služba je nagrađena u februaru 2022, kada je kraljica Elizabeta Druga javno izjavila da je njena iskrena želja da Camilla bude poznata kao "kraljica supruga" kada je njen sin naslijedi, i tako jednom zauvijek odgovorila na pitanja o statusu Camille u kraljevskoj porodici.

Princ Charles rođen je 14. novembra 1948. godine u Buckinghamskoj palati. Kada je njegova majka stupila na presto 1952, trogodišnji princ je postao vojvoda od Cornwalla. Kada je imao 20 godina postao je princ od Walesa.

U školi nije bio sretan. Budućeg kraja su zadirkivali drugi dječaci u Gordonstounu, škotskom internatu, gdje se također školovao njegov otac, Philip.

Charles je studirao istoriju na Trinity koledžu u okviru univerziteta Cambrige, gdje je 1970. godine postao prvi član kraljevske porodice sa univerzitetskom diplomom.

Proveo je sedam godina u vojsci, obučavajući se za pilota Kraljevskog vazduhoplovstva, a zatim pridružio mornarici gdje je naučio da vozi helikoptere. Završio je vojnu karijeru kao komandant broda za uklanjanje mina Bronington, 1976.

Charlesova veza sa Camillom je započela mnogo prije nego što je otišao u vojsku, ali je romansa utihnula i ona se udala za jednog vojnog oficira.

Upoznao je Dianu Spencer 1977, kada je imala 16 godina a on se zabavljao sa njenom starijom sestrom. Diana ga, navodno, nije ponovo srela do 1980. godine, a glasine o njihovoj vjeridbi počele su da kruže nakon što je pozvana da provede vrijeme sa Charlesom i kraljevskom porodicom.

Objavili su svoju vjeridbu 1981. godine, a vjenčali se 29. jula 1981. godine u Katedrali svetog Pavla na ceremoniji čiji se TV prenos gledao u cijelom svijetu. Princ William, sada prijestolonasljednik, rođen je manje od godinu dana kasnije, a zatim i njegov brat princ Harry 1984.

Bajkoviti brak se međutim ubrzo urušio. Charles je priznao da je prevario Dianu u TV intervjuu 1994. U sopstvenom intervjuu, Diana je skrenula pažnju na vezu svog supruga sa Camillom, navodeći: "bilo nas je troje u ovom braku."

Ta okrića su narušila Charlesovu reputaciju dok su mnogi veličali Dianu zbog njenog stila i humanitarnog rada sa pacijentima oboljelim od AIDS-a kao i žrtvama nagaznih mina.

Charles je strpljivo nastavio sa obavljanjem svojih dužnosti, i sve više zamjenjivao kraljicu u dužnostima u njenim poznim godinama. 2018. je zvanično proglašen za njenog nasljednika na čelu Commonweltha, asocijacije 54 zemalja povezanih sa Britanskim carstvom. Taj proces se ubrzao poslije smrti Elizabetinog muža, princa Philipa u aprilu 2021. Kako je Elizabetino zdravlje bilo sve krhkije, ponekad je u posljednjem minutu preuzimao njenu ulogu.

Uoči otvaranja parlamenta 10. maja 2022, kraljilca je pozvala Charlesa da predsjedava sjednicom, prenijevši na njega jednu od svojih najvažnijih ustavnih obaveza - što je bio dokaz da je tranzicija u toku.

XS
SM
MD
LG