Linkovi

State Department pokrenuo program za prikupljanje dokaza o zločinima u Ukrajini


Francuski forenzičari pored masovne grobnice u gradu Buča, u Ukrajini.(Foto: AP/Wladyslaw Musiienko)
Francuski forenzičari pored masovne grobnice u gradu Buča, u Ukrajini.(Foto: AP/Wladyslaw Musiienko)

Američki State Department u utorak je objavio pokretanje novog programa za prikupljanje i analizu dokaza o ratnim zločinima i drugim zvjerstvima koje je Rusija počinila u Ukrajini, dok Washington pokušava da osigura da Moskva snosi odgovornost za svoje poteze.

Iz State Departmenta je saopšteno da će takozvana "Opservatorija konflikta" obuhvatati dokumentovanje, provjeru i proslijeđivanje javnih dokaza o ruskim akcijama u Ukrajini. Izvještaji i analize će biti dostupni na vebsajtu novog programa.

Američki predsjednik Joe Biden osudio je Rusiju zbog, kako je naveo, "velikih ratnih zločina" počinjenih u Ukrajini i naglasio riješenost da pozove Moskvu na odgovornost zbog vođenja najvećeg kopnenog rata u Evropi od Drugog svetskog rata.

Vlada u Kijevu optužila je Rusiju za zvjerstva i brutalnost protiv civila tokom invazije i identifikovala je više od 10.000 mogućih ratnih zločina.

Rusija demantuje optužbe da napada civile i bez dokaza tvrdi su prizori zločina iscenirani.

State Department je saopštio da će novi program, uspostavljen sa početnom investicijom od 6 miliona dolara, analizirati i čuvati podatke, uključujući i satelitske snimke i informacije deljene na društvenim mrežama, kao bi mogli da se koriste u tekućim i budućim sudskim mehanizmima.

"Novi program dio je napora američke vlade na nacionalnom i međunarodnom nivou, čiji cilj je da se osigura odgovornost za užasne ruske akcije", navodi se u saopštenju.

Pred ukrajinskim sudom prošlog petka je održan preliminarni pretres, u okviru prvog suđenja za ratne zločine zbog ruske invazije, nakon što je zarobljeni ruski vojnik optužen za ubistvo 62-godišnjeg civila.

Rusija bombarduje ukrajinske gradove, a tijela stotina civila pronađena su u mjestima iz kojih su se povukle ruske snage.

Zapis iz Buče
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet rekla je prošle nedelje da ima mnogo primjera mogućih ratnih zločina od ruske invazije, navodeći da je do sada otkriveno 1.000 tijela u regionu Kijeva.

Međunarodni krivični sud saopštio je krajem aprila da će učestvovati u zajedničkom timu ukrajinskih, poljskih i litvanskih tužilaca koji istražuju optužbe za ratne zločine protiv ruskih snaga.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG