Linkovi

EU ponovo bez dogovora o zabrani uvoza ruske nafte


Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba razočaran je stavom Mađarske, 16. maj 2022.
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba razočaran je stavom Mađarske, 16. maj 2022.

EU ponovo nije uspjela da se dogovori o sankcijama na uvoz ruske nafte, što bi bio šesti paket mjera zbog rata u Ukrajini. Mađarska se tome protivi i zahtijeva visoku cijenu da bi dala zeleno svjetlo.

Evropski predstavnici isfrustrirani su stavom Mađarske, što se moglo vidjeti i u obraćanju ukrajinskog šefa diplomatije nakon sastanka u Briselu.

"Naftni embargo protiv Rusije je ključan. Jasno je ko to blokira. Ali, vrijeme nam ističe jer svakog dana Rusija zarađuje novac i taj novac investira u rat", rekao je ukrajinski minsitar Dmitro Kuleba.

Litvanski šef diplomatije Gabrijelus Landsbergis također je iskazao nezadovoljstvo.

"Sada, nažalost, imamo cijelu Uniju koja je talac jedne članice - zbog koje ne možemo da postignemo konsenzus", rekao je on.

Da bi EU usvojila neku mjeru, potrebno je da za to glasa svih 27 članica i do sada je tako bilo. Ali, zabrana uvoza nafte je najstrožija mjera do sada i najviše bi oštetila finansije Moskve.

Također bi pogodila i evropske zemlje koje su zavisne od ruskih energenata. Mađarska je takav slučaj i mediji prenose da sada traži stotine miliona dolara kako bi pristala na sankcije i mogla da pređe sa ruskih na druge izvore energije.

Šef spoljne politike EU Josep Borrell kazao je da su razgovori sa Mađarskom uglavnom tehničke prirode, ali nije rekao kada bi dogovor mogao da bude postignut. Neke članice EU se nadaju da su u pitanju dani ili nedjelje.

"Jedno je jasno svima - moramo da se oslobodimo energetske zavisnosti od Rusije, bilo da je riječ o nafti, gasu ili uglju", kaže Borrell.

Dodao je da je rat u Ukrajini bio test za sve članice unije, kao i za energetsku otpornost EU.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG