Linkovi

Kosovo zabranjuje posjete zvaničnicima Srbije


Ministarstvo spoljnih poslova Kosova donijelo je odluku da se ni jednom zvaničniku Srbije ne dopusti da posjeti Kosovo i da će svi zahtjevi u vezi s tim pitanjem biti odbijeni, saopštio je šef kabineta ministra Jetljir Zuberaj.

Razlozi tome, kako je napisao na Facebooku, su “hibridne prijetnje Srbije prema Kosovu, propagande i lažnih vijest”, kao i zbog “posljednjih napora u insceniranju takozvane humanitarne krize na sjeveru Kosova, tako što su privrednici natjerani da zatvore preduzeća zbog političkih ciljeva Beograda”.

Dodaje se da će ovakva odluka da traje sve dok se takvo ponašanje Srbije ne promijeni.

Radnje i ugostiteljski objekti, kao i apoteke, na sjeveru Kosova bile su zatvorene u znak protesta na taksu od 100 odsto Vlade Kosova na robu iz Srbije.

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančič je povodom odluke kosovske Vlade naglasila da se od svih strana očekuje poštovanje svih postignutih dogovora u okviru dijaloga, uključujući ovde i sporazum o zvaničnim posjetama. Kocijančič je potvrdila da su briselski zvaničnici u kontaktu sa stranama oko ovog pitanja.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je za list Večernje novosti da "ovo što su uradile vlasti u Prištini potez je bez presedana i još jedan šamar, ne Beogradu, već pre svega Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici koja sramno ćuti na kršenje svih civilizacijskih normi koje godinama sprovode Ramuš Haradinaj i Hašim Tači (premijer i predsjednik Kosova)".

Prema njegovim riječima, zvanična Priština zabranom praktično želi da još više izoluje srpski narod od bilo kakvog uticaja Beograda.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG