Linkovi

Kosovo dobilo vojsku


Kosovski parlament glasa za formiranje kosovske vojske
Kosovski parlament glasa za formiranje kosovske vojske

Poslanici Skupštini Kosova izglasali su sva tri zakona koja se odnose na promjenu mandata Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS), čime je Kosovo i zvanično ušlo u proces doobijanja vojske.

„Ovim glasanjem danas počinje jedna nova epoha za našu državu. Od ovog trenutna zvanično imamo vojsku Kosova“, izjavio je predsjednik Skupštine Kadri Veselji.

U sali su kadeti Bezbjednosnih snaga, koji su od ovog trenutka vojnici.

"Srećno vojnici“, dodao je.

Nakon toga, poslanici su čestitali jedni drugima na odluci.

Prvi, Zakon o Ministarstvu odbrane, izglasan je sa svih 11 amandmana.

Drugi, Zakon o Kosovskim bezbjednosnim snagama imao je 45 amandmana koji su takođe, bez ikakve rasprave, izglasani glasovima svih prisutnih poslanika.

Usvojen je i treći Zakon o službi u bezbjednosnim snagama sa 45 amandmana.

Usvajanje svakog zakona propraćeno je aplauzom u sali.

Američka podrška

Ambasada SAD-a na Kosovu potvrdila je svoju podršku postepenoj tranziciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u snage sa mandatom teritorijalne odbrane.

"Glasanje u Skupštini danas je prvi korak u razvoju ove sposobnosti. Ovi zakoni ne donose nikakve neposredne promjene u strukturi, misiji ili operativnom radu snaga, već predstavljaju početak praktičnog i neprestanog rada na izgradnji transparentne i multietničke snage interoperabilne sa NATO, koja služi svim kosovskim zajednicama u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije Vlade Kosova", navodi se.

Reakcija NATO saveza

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO, Jenst Stoltenberg izrazio je žaljenje zbog današnje odluke kosovskih vlasti o promjeni mandata Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS), čime je Kosovo i zvanično ušlo u proces dobijanja vojske, navodeći da je doneta “uprkos zabrinutosti koje je izrazio NATO”.

“Iako je tranzicija Kosovskih bezbjednosnih snaga u principu pitanje oko kojeg odlučuje Kosovo, mi smo jasno stavili do znanja da je ovaj potez došao u pogrešno vrijeme”, naglasio je prvi čovek Alijanse u pisanom saopštenju.

Istakavši kako NATO podržava Kosovske snage bezbjednosti samo u okviru postojećeg mandata, Jens Stoltenberg je podvukao da će sada Sjevernoatlantski savjet morati da preispita stepen angažovanja Alijanse sa KSB.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG