Linkovi

Vučić: Prvo uslovi za izbore na sjeveru; Kurti: Zapad da ne povlađuje Beogradu 


Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti (Reuters/VOA graphic)
Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti (Reuters/VOA graphic)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić traži da Kosovo ne organizuje nove izbore za gradonačelnike na sjeveru Kosova dok se ne garantuje više autonomije Srbima koji tamo imaju većinu i koji su bojkotovali prethodne izbore.

"Svi Srbi na severu vide Srbiju kao svoju zemlju, a ne Kosovo. I to je realnost. Neko treba to da shvati i da organizuje izbore tamo", rekao je srpski predsjednik Vučić u intervjuu Reutersu.

Aleksandar Vučić u intervjuu za Rojters (Foto: REUTERS/Zorana Jevtić)
Aleksandar Vučić u intervjuu za Rojters (Foto: REUTERS/Zorana Jevtić)

On je dodao da vlasti na Kosovu treba da učine neke korake kako bi osigurale da Srbi učestvuju na novim izborima.

"Još nemamo Zajednicu srpskih opština, nema povlačenja specijalnih kosovskih policijskih snaga i gradonačenika. Srbi na severu su uvek spremni na razgovor, ali morate nešto da im ponudite", naveo je Vučić. On je dodao da će Srbija ostaviti svoju vojsku u pripravnosti, ali ne na najvišem stepenu borbene gotovosti, jer to mnogo košta.

Sa druge strane, kosovski premijer Aljbin Kurti požalio se u intervjuu za AP za neobjektivnost prema Kosovu koje su pokazale Sjedinjene Američke Države i Evropska Unija, kao i toleranciju prema, kako kaže, autoritarnom režimu u Srbiji.

"Mi insistiramo na tome da kada se ponašate lijepo prema autokrati, to ne čini da se on ponaša bolje. Naprotiv", naveo je Kurti.

Aljbin Kurti u intervjuu za AP (Foto: AP/Visar Kryeziu)
Aljbin Kurti u intervjuu za AP (Foto: AP/Visar Kryeziu)

On je dodao da prisustvo specijalnih snaga policije ne može da se smanji, dok "kriminalne bande Srba ne napuste zemlju ili budu uhapšeni". Naveo je da bi na Kosovu vladao mir, da nema "poziva na nasilje iz Beograda".

"Zapadne sile ne bi trebalo da povlađuju Beogradu, koji je korijen nasilja na Zapadnom Balkanu", naveo je Kurti. On je dodao mu je potrebna pomoć međunarodne zajednice da se radi na političkom pluralizmu u srpskoj većini, "zarad fer konkurencije u demokratskoj trci za novim gradonačelnicima".

"Ne možemo da priuštimo još jedan proces gdje srpski kanidati bojkotuju izbore par dana prije izlaska na glasanje jer im je to naredio Beograd", dodaje Kurti u intervjuu za AP.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG