Linkovi

KFOR: Kriminalne grupe iza nasilnih protesta na sjeveru Kosova


Italijanski pripadnik kosovskih snaga (KFOR) predvođenih NATO-om posmatra dok stoji na straži u Leposaviću na Kosovu.
Italijanski pripadnik kosovskih snaga (KFOR) predvođenih NATO-om posmatra dok stoji na straži u Leposaviću na Kosovu.

Portparol KFOR-a, pukovnik Andrea Galijeni (Andrea Gallieni) izjavio je da iza nasilnih protesta u Zvečanu 29. maja stoje neke kriminalne grupe.

Zvečan je jedna od četiri opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, gdje su se srpski demonstranti sukobili sa pripadnicima KFOR-a (vojna misija NATO-a na Kosovu). Tom prilikom je bilo oko 80 povrijeđenih na obje strane.

Galijeni je na konferenciji za novinare 9. juna rekao da je “veoma važno da se sve strane uzdrže od akcija”.

“Kao što su ovi događaji dokazali, situacija može da eskalira do velikog stepena nasilja, pa je veoma važno da sve strane uzmu u obzir posledice i rizike svojih postupaka”, rekao je on.

Podvukao je da odgovornost za tenzije na sjeveru Kosova treba da snose obje strane.

“Jedna strana sama donosi odluke ne vodeći računa o stepenu bezbjednosti, dok druga reaguje nasilnim akcijama”, dodao je Galijeni.

On je ocijenio da se situacija na sjeveru Kosova smiruje iz ugla bezbjednosti.

„Kada su ova dešavanja počela, dakle nekoliko dana prije 29. maja, ne mogu da kažem da je bilo koordinacije jer je to bila jednostrana akcija koju su preuzele institucije Kosova, da gradonačelnici nasilnim putem uđu u opštine. Međutim, kasnije smo se unaprijed organizovali i bili angažovani, 29. maja smo intervenisali između strana”, rekao je Galijeni.

Lokalno srpsko stanovništvo od 29. maja svakodnevno protestuje u tri opštine na sjeveru Kosova, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Razlog za tako nešto je odluka kosovskih vlasti da 26. maja nasilnim putem preuzme opštinske zgrade kako bi novi albanski gradonačelnici počeli sa radom.

U ovim zgradama funkcionišu i Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije, što je dodatno izazvalo nezadovoljstvo Srba na sjeveru.

Jedino u Sjevernoj Mitrovici postoji odvojena zgrada opštine koja radi po kosovskom sistemu i zato jedino u toj opštini do sada nije bilo protesta.

Zahtjevi srpskih demonstranata su da se iz opštinskih zgrada povuku pripadnici specijalne Policije Kosova, te da gradonačelnici ne dolaze na posao.

Lokalno srpsko stanovništvo na sjeveru Kosova je bojkotovalo aprilske izbore i sada ne prihvata rezultate, niti albanske gradonačelnike.

NATO je nakon eskalacije situacije na sjeveru odlučio da pojača svoje prisustvo na Kosovu a Galijeni je da će dodatne snage biti angažovane za nekoliko dana.

Međunarodna zajednica je osudila odluku kosovskih vlasti i zatražila hitno smirivanje tenzija. Od Vlade Kosova se traži da raspiše nove izbore u opštinama na srpskom većinom na sjeveru, dok se od Srbije zahtijeva da obezbijedi učešće Srba.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG