Linkovi

Koordinator za sankcije State Departmenta: Sankcije za BH građane nisu donesene preko noći


State Department
State Department

Odluke o uvođenju sankcija donijeli smo temeljito, na prikupljanju dokaza radio je veliki broj ljudi i nijedna od odluka nije donesena "preko noći", izjavio je na brifingu za bh. novinare ambasador James C. O'Brien, šef Ureda za koordinaciju sankcija pri State Departmentu.

Brifing za medije je organiziran online na relaciji Washington - Saraejvo, za grupu novinara u američkoj ambasadi u glavnom gradu BiH, nakon što je 15. marta na listu sankcionisanih osoba američka vlada dodala još tri imena iz Bosne i Hercegovine.

Ambassador James O'Brien o sankcijama
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

Pod sankcijama su se našli bivši direktor državne obajveštajne službe (OSA), Osman Mehmedagić - zbog korupcije, direktor Uprave za geodetske poslove entiteta RS Dragan Stanković - zbog kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma i međunarodni trgovac drogom Edin Gačanin.

O'Brien je kazao da američka vlada usko sarađuje s pravosudnim institucijama u BiH, te da ono što funkcionalne institucije rade je da pogledaju i analiziraju prikupljene dokaze, donesu odluke i drže se njih.

Smatra da sankcije koje su uveli nisu dovoljne za promjenu stanja, jer je to na građanima koji trebaju reći da ne žele da im zemlju vode ovako ocjenjeni ljudi. Isto važi, ističe, i za poslovnu zajednicu.

"Kako Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju reformu, mi takođe promovišemo odgovornost za postupke onih koji potkopavaju demokratske institucije i unapređujemo njihovu agendu za političku i ličnu korist na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Etnonacionalističke političke stranke nastavljaju da potkopavaju demokratske institucije u Bosni i Hercegovini (BiH), da se bave koruptivnim ponašanjem i krše Dejtonski mirovni sporazum (DPA) kako bi podrivali državu BiH radi uske lične i političke koristi" , izjavo je u povodu najnovijih sankcija američki državni sekretar Antony Blinken.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG