Linkovi

Blokada vlade SAD izjednačila rekord po dužini


Protesti u Washingtonu zbog zatvaranja vlade, 10. januar 2019.
Protesti u Washingtonu zbog zatvaranja vlade, 10. januar 2019.

Djelimična blokada vlade SAD, izazvana sporom oko zahtjeva predsjednika Donalda Trumpa da se gradi zid na granici s Meksikom, danas je ušla u 21. dan, čime se po dužini izjednačila s blokadom iz vremene predsjednika Billa Clintona.

Američka federalna vlada ušla je u djelomičnu blokadu pošto nije bilo dogovora o budžetu, budući da Trump insistira da se u njega uključi 5,7 milijardi dolara za zid na granici s Meksikom, što odbijaju demokrate koje imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa.

Zbog blokade oko 800.000 zaposlenih u federalnim službama ne mogu da dobiju platu.

Trpe i gradovi čije su privrede povezane za federalne službe, navodi agencija AP. Takav je Hantstvil u Alabami u kojem ima dosta federalnih agencija - hoteli i restorani su prazni pošto zaposleni u vladi iz drugih gradova ne dolaze na posao.

Kako stvari stoje, blokada će sutra, kada bude ušla u 22. dan, oboriti rekord po dužini. Prethodna najduža je trajala 21. dan i završena je 6. janaura 1996. godine.

Zbog djelomične blokade je bez finansiranja 15 ministarstva, među njima poljoprivrede, domovinske bezbjednosti, saobraćaja, pravde, kao i State Department.

Zatvoreni su nacionalni parkovi i muzeji, poput Smitsonijan muzeja u Washingtonu. U prijestolnici ne radi ni Nacionalni zoološki vrt. Skoro svim radnicima u NASA je rečeno da ne dolaze na posao, kao i većini u poreskoj službi koja u ovo vrijeme obrađuje povraćaj poreza i druge slučajeve vraćanja novca.

Oko 420.000 federalnih radnika čiji je posao od suštinskog značaja sada rade bez plate. Među njima je Federalni istražni biro.

Spor oko blokade vlade, koji zasad prema anketama više šteti predsjedniku nego demokratama, mogao bi biti okončan zaobilaznim putem koji najavljuje Trump - proglašenjem vanrednog stanja što bi mu omogućilo da upotrebi sredstva iz vojnog budžeta za izgradnju zida. Taj korak bi mogao biti pravno sporan.

Trump je juče u Teksasu rekao da će "vjerovatno" proglasiti vanredno stanje ako ne bude mogao da postigne dogovor s demokratama o sredstvima za finansiranje zida.

Američki predsjednik je juče saopštio da je otkazao put u Davos zbog "nepopustljivosti" demokrata oko bezbjednosti granica.

XS
SM
MD
LG