Linkovi

Kontra-vjetrovi u Trumpovoj vožnji prema Bijeloj kući


Congreso publica las declaraciones de impuestos de Trump, en otro revés para el expresidente
Congreso publica las declaraciones de impuestos de Trump, en otro revés para el expresidente

Trump je 2022.počeo na vrhuncu. Kandidati za primarne izbore hrlili su na Floridu kako bi se dodvorili bivšem predsjedniku za željenu podršku. Njegovi skupovi okupljali su hiljade. Mnoštvo istraga ostalo je uglavnom ispod radara. Godinu dana kasnije, Trump se suočava s sasvim drugačijom stvarnošću.

Zaglibio je u kriminalističkim istragama koje bi mogle završiti optužnicama. Okrivljen je za razočaravajući učinak republikanaca na izborima u novembru. I dok je sada deklarirani predsjednički kandidat, šest sedmica otkako je to najavio obilježile su krize koje je sam sebi izazvao. Trump nije održao nijedan predizborni događaj i jedva da napušta okvire svog kluba Mar-a-Lago na Floridi.

Umjesto da se suprotstavi izazivačima, njegovi potencijalni suparnici 2024. izgledaju sve hrabriji. Guverner Floride Ron DeSantis, nakon sjajne pobjede na reizboru, sve se više smatra Trumpovom najjačom konkurencijom.

Trumpova prigušena najava predizborne kampanje natjerala je čak i bivše uglednike da se zapitaju misli li on ozbiljno o još jednoj utrci za Bijelu kuću.

“Postojao je film pod nazivom 'Failure to Launch'. Mislim da je to dosadašnji proces kandidiranja Donalda Trumpa. Imao je najavu i od tada nije učinio ništa da to potkrijepi”, rekao je Michael Biundo, operativac GOP-a koji je savjetovao Trumpovu kampanju 2016., ali se ovaj put držao po strani.

"Kakva kampanja?" upitao je dugogodišnji donator GOP-a Dan Eberhart, koji je dao 100.000 dolara za Trumpov reizbor 2020., ali sada gravitira DeSantisu. "Trumpovo rano lansiranje čini se više reakcijom na DeSantisov pretjerani učinak i pravnu strategiju protiv kaznenog progona nego političkom kampanjom."

Dužnosnici Trumpove kampanje insistiraju na tome da su sedmice od njegove objave 15. novembra provodili metodično izgrađujući političku operaciju. Trump je, primjećuju, najavio neposredno prije blagdanske sezone, kada se političari obično skrivaju, i to je učinio neuobičajeno rano, dajući mu dovoljno vremena da ojača.

"Ovo je maraton i naš se plan igre provodi prema planu", rekao je Trumpov glasnogovornik Steven Cheung.

“Također okupljamo timove na najvišoj razini u državama prijevremenog glasanja i proširujemo naše masovne operacije podataka kako bismo osigurali svoju dominaciju na svim frontama”, rekao je. "Nećemo igrati igru medija koji nam pokušavaju diktirati kako ćemo voditi kampanju."

Trump je također branio kritike sporog početka svoje kampanje. “Skupovi će biti veći i bolji nego ikad (jer naša zemlja ide dovraga), ali malo je rano, zar ne?” napisao je na svojoj društvenoj mreži.

Dok je izbjegavao događaje u kampanji, bivši je predsjednik svejedno izazivao kontroverze.

Tu je bila njegova večera s bijelim nacionalistom i reperom nekada poznatim kao Kanye West, koji je izbacivao antisemitske teorije zavjera; njegovi prijedlozi da se dijelovi ustava ukinu kako bi se on vratio na vlast; i "glavna najava" koja se pokazala kao lansiranje digitalnih kartica za razmjenu od 99 USD koje ne koriste njegovoj kampanji.

Od svoje objave također se suočio s nizom pravnih gubitaka, uključujući imenovanje posebnog tužitelja koji će nadgledati istragu Ministarstva pravosuđa o prisutnosti povjerljivih dokumenata na Trumpovom imanju u Floridi, kao i ključne aspekte zasebne istrage koja uključuje Trumpove napore da poništiti rezultate izbora 2020. Trumpova istoimena firma prošlog je mjeseca osuđena za poreznu prevaru jer je pomagala direktorima u izbjegavanju plaćanja poreza na ekstravagantne povlastice. Čini se da posebna velika porota u Georgiji završava svoj posao istražujući njegove napore da ostane na vlasti.

Trumpovi potencijalni suparnici proveli su mjesece postavljajući temelje za vlastite kampanje, posjećujući države u kojima se glasa prijevremeno, govoreći pred konzervativnim skupinama i gradeći vrste odnosa koji bi im kasnije mogli koristiti.

Bob Vander Plaats, predsjednik i izvršni direktor The Family Leader, konzervativne skupine sa sjedištem u Iowi, ukazao je na republikance poput bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea, bivšeg državnog tajnika Mikea Pompea i bivše veleposlanice UN-a Nikki Haley, koji su opetovano posjećivali državu.

"Obavili su početni posao koji je potreban da bi bili ispred Iowanaca i jako su dobro prihvaćeni", rekao je, ističući da je razdoblje otkako je Trump objavio svoju kandidaturu bilo "neobično tiho". Na mnogo načina, čini se kao da se najava nije ni dogodila ili se ne čini kao da se dogodila jer se nije odmah probudilo. ... Ne čujem od ljudi na terenu, 'Jedva čekam da se Trump kandidira.' 'Jeste li čuli Trumpovu najavu?'”

Nazvao je lošu izvedbu nekih kandidata koje je podupirao Trump na međuizborima 2022. "zastavom za oprez" i rekao da su čak i Trumpovi pristaše spremni podržati nekoga drugoga na natjecanju 2024.

"Što se tiče predsjednika, mislim da će svakako morati zaslužiti nominaciju", rekao je.

Unatoč svojim ranjivostima, Trump je i dalje prvi favorit GOP-a. Iako se smatra potencijalno pobjedivim u borbi jedan na jedan, vjerojatno će imati koristi od prepunog terena koji dijeli glasove protiv Trumpa, baš kao što je učinio kad se kandidirao i pobijedio 2016.

Ali Biundo, bivši savjetnik Trumpove kampanje, rekao je da nakon što je gledao vjerovatne kandidate poput Pencea kako posjećuju države s prijevremenim glasovanjem, i on vjeruje da je polje otvoreno.

“Ne mislim da je Donald Trump to zaključao. Mislim da ga Ron DeSantis nije zaključao. Mislim da ga nitko nije zaključao", rekao je. "U ovom trenutku, to su otvoreni predizbori."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG