Linkovi

Kongresna komisija: Tajna služba plaćala "astronomske cijene soba" u Trumpovim hotelima


Trump Hotel u Washingtonu
Trump Hotel u Washingtonu

Privatna kompanija Donalda Trumpa tražila je od Tajne službe da plaća sobe u njegovim hotelima i odmaralištima po višim cijenama od onih koje američka vlada dozvoljava za svoje radnike, najmanje 40 puta za vrijeme njegovog predsjedničkog mandata, uključujući dvije situacije kada su agentima sobe naplaćivane više od 1.100 dolara za noć, pokazuju dokumenta koja je u ponedjeljak objavila kongresna komisija za nadzor rada vlade.

Tajnoj službi su sobe naplaćene po cijeni od više od 800 dolara za noć najmanje 11 puta, kada su agenti odsedali u Mar-a-Lagu na Floridi, Trumpovom hotelu u Washingtonu i drugim lokacijama, saopštila je komisija Predstavničkog doma za nadzor vlade. Također je zabilježeno da je Trump dok je bio predsjednik više od 500 puta posjetio svoje hotele i odmarališta.

"Astronomske" cijene ukazuju da su "poreski obveznici možda doprinosili povećanju profita kompanijama bivšeg predsjednika koje nisu sjajno poslovale", napisala je članica Predstavničkog doma iz New Yorka, Carolyn Maloney u pismu Tajnoj službi u ponedjeljak, u kome je zahtijevala dodatne informacije.

Trumpova organizacija demantuje da su cene naplaćivane Tajnoj službi bile problematične i navodi da je sobe i druge usluge po realnoj cijeni, uz velike popuste ili čak besplatno.

"Porodica Trump je vjerovatno prva porodica u američkoj historiji koja nije profitirala od američke vlade", saopštio je Eric Trump. "Predsjednik Trump je najveći dio svoje kampanje finansirao stotinama miliona dolara sopstvenog novca i odbio ugovore u domenu nekretnina širom svijeta, u vrijednosti od više milijardi dolara."

Trumpova organizacija je naplatila agenciji koja je zadužena za zaštitu predsjednika i njegove porodice račune u vrijednosti od najmanje 1,4 milona dolara, pokazuju podaci Tajne službe koje je objavila komisija. Kongresna komisija navodi da je ukupan račun vjerovatno bio veći.

Kombinovana fotografija Trump hotela u New Yorku i predsjednika Donalda Trumpa.
Kombinovana fotografija Trump hotela u New Yorku i predsjednika Donalda Trumpa.

Demokrate i vladine agencije za nadzor su više puta kritikovale bivšeg predsjednika zbog drskih pokušaja da profitira od novca poreskih obveznika za vrijeme njegovog mandata.

Pored novca Tajne službe, iz perioda kada je njegova porodica posjećivala njegove klubove i hotele, Trump je bio domaćin stranim zvaničnicima na svojim imanjima, što je također iziskivalo smještaj za agente koji su ga pratili. Peredsjednik je pokušao da izdejstvuje da se Trumpov nacionalni Doral golf klub na Floridi izabere kao lokacija za sastanak globalnih lidera Grupe 7, ali je odustao od te ideje posle burne javne reakcije.

Među objavljenim dokumentima je račun koji se odnosi na boravak najstarijeg sina Donalda Trumpa, Dona juniora, u Trumpovom hotelu u istoj ulici gdje se nalazi Bijela kuća.

Agentima Tajne službe koji su ga čuvali tada je noć naplaćena po cijeni od 1.185 dolara, što je više od pet puta veće od vladine per-diem sume za plaćanje smještaja, navela je komisija, iako je agenciji dozvoljeno da pravi izuzetke.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG