Linkovi

Uhapšen kongresmen koji je lagao o svojoj biografiji


Republikanski kongresmen Džordž Santos
Republikanski kongresmen Džordž Santos

Republikanski član Predstavničkog doma Kongresa, Džordž Santos, za kojeg je otkriveno da je slagao mnoge stvari u svojoj biografiji, uhapšen je u srijedu po optužbama za federalna krivična djela.

U optužnici se navodi da je Santos podsticao pristalice da daju novac jednoj kompaniji pod lažnim izgovorom da će se time finansirati njegova kampanja. Umjesto toga, kako se navodi, novac je koristio za lične potrebe - između ostalog je kupovao skupu odjeću i otplaćivao dug na kreditnim karticama.

Santos je takođe optužen da je lagao o svojim finansijama na kongresnim formularima i da je podnio prijavu za pomoć za nezaposlene dok je radio kao regionalni direktor jedne investicione kompanije i bio kandidat za Kongres.

Tužilac za njujorški istočni okrug Brion Pis rekao je da je optužnica podignuta " da bi se Santos pozvao na odgovornost zbog prevara i drskih obmana".

“Kada se zajedno uzmu sve tačke optužnice, Santos je optužen da se iznova oslanjao na laži i obmanu da bi ušao u Kongres i obogatio se", rekao je Pis.

Očekuje se da Santos bude izveden pred sud kasnije u srijedu, kada će optužnica biti otpečaćena.

Santos, koji inače predstavlja distrikt iz Njujorka, priznao je da je lagao o tome da je jevrejskog porijekla, da je radio na Wall Streetu, da je završio fakultet i da je bio odbojkaška zvijezda.

Takođe su u pitanje dovedene njegove finansije: tvrdio je da je bogat, a zapravo je izbacivan iz stanova jer nije plaćao kiriju i dugovao je novac.

Santos je odbacio pozive da podnese ostavku i nedavno je najavio da razmišlja o reizboru. Laži koje je iznio ranije o svom životu nazvao je "bezazlenim uljepšavanjem" biografije.

U fokusu je bio i novac koji je potrošio u kampanji na putovanja, smještaj i druge stavke.

Nevladina organizacija Centar za legalnu kampanju podnijela je zahtev Federalnoj izbornoj komisiji (FEC) da istraži Santosa i "more laži" koje je iznio u kampanji, kao i troškove koje je imao.

U dokumentima FEC piše da je Santos rekao da je pozajmio više od 750.000 dolara za kampanju od porodične firme.

Ali, pitanje je odakle taj novac jer je Santos 2020. prijavio da mu je godišnji prihod 55.000 dolara. Njegova firma Devolder je registrovana 2021, a on je prošle godine prijavio da je od te firme dobio platu od 750.000 dolara godišnje, plus milione dolara u dividendama. Djelatnost kompanije je opisao kao pomaganje bogatim ljudima da kupe jahte i avione.

Santos je izgubio prvu trku za Kongres 2020, ali se ponovo kandidovao 2022. kada je dobio mandat.

Prvi je priču o njegovoj lažnoj biografiji objavio lokalni list North Shore Leader, da bi je potom istražio i The New York Times koji je provjeravao sa kompanijama Goldman Sachs Citygroup, da li je Santos tamo radio - i ispostavilo se da nije. Takođe, nije završio koledž koji je rekao.

Lagao je i da su mu baba i deda pobjegli od progona Jevreja iz Ukrajine i da je on "ponosni američki Jevrejin". Potom je negirao da je to rekao.

Pokazalo se da je protiv njega vođena istraga i u Brazilu, kada je 2008. godine kupovao odjeću ukradenim čekovima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG