Linkovi

Novoizabrani kongresmen priznao da je lagao o karijeri i obrazovanju


George Santos tokom predizborne kampanje u New Yorku. (AP Photo/Mary Altaffer)
George Santos tokom predizborne kampanje u New Yorku. (AP Photo/Mary Altaffer)

Novoizabrani član Kongresa SAD George Santos priznao je da je lagao o svom radnom iskustvu i univerzitetskom obrazovanju tokom uspješne kampanje za mjesto u Predstavničkom domu, gdje će u naredne dvije godine predstavljati državu New York.

U intervjuu za New York Post, Santos je rekao: „Moji grijesi uljepšavaju moju biografiju. Žao mi je.”

Republikanski član Kongresa, koji će u januaru preuzeti tu dužnost, također je izjavio: „U kampanji sam govorio o stvarima koje brinu ljude, a ne o svojoj biografiji”, dodajući: „Namjeravam ispuniti obećanja koja sam dao u kampanji.”

List New York Times je prošle sedmice objavio tekst kojim u pitanje dovodi životnu priču koju je Santos (34) predstavljao tokom predizborne kampanje. On se hvalio impresivnim akademskim i profesionalnim postignućima, te se prikazivao kao oličenje američkog sna.

Između ostalog, ovaj stanovnik Queensa govorio je da je diplomirao na koledžu Baruch u New Yorku, ali iz te škole su naveli da ne mogu potvrditi takvu informaciju

„Nisam diplomirao ni na jednoj visokoobrazovnoj ustanovi. Neugodno mi je i žao mi je što sam uljepšao svoju biografiju”, priznao je Santos New Yorku Postu. „Priznajem to. (…) Činimo gluposti u životu.”

Santos je prije izbora 8. novembra 2022. također govorio da je radio za kompanije Citigroup i Goldman Sachs, ali nijedna od njih nije mogla pronaći dokumente koji bi dokazali takve navode.

Santos je za Post rekao da „nije nikada direktno radio” ni za jednu finansijsku kompaniju, dodajući da je upotrijebio „loš izbor riječi”. Također je naveo da je investiciona firma Link Brige, u kojoj je bio potpredsjednik, poslovala sa obje spomenute kompanije.

Još jedan medij, jevrejsko-američka web stranica The Forward, dovela je u pitanje tvrdnju na veb stranici Santosove kampanje po kojoj su njegovi djed i baka „pobjegli od progona Jevreja u Ukrajini, nastanili se u Belgiji i ponovno pobjegli od progona za vrijeme Drugog svjetskog rata”.

„Nikada nisam tvrdio da sam Jevrej”, kazao je Santos za Post. „Ja sam katolik. Pošto sam saznao da porodica moje majke ima jevrejsko porijeklo, rekao sam da sam djelimično Jevrej”.

Santos je prvi put bio kandidat za Kongres 2020. godine, ali tada je izgubio izbore od protukandidata Demokratske stranke. Ponovno se kandidovao 2022. i pobijedio u okrugu koji uključuje neka od predgrađa Long Islanda i mali dio Queensa.

New York Times je također pisao da je Santos bio predmet krivične istrage u Brazilu 2008. godine, zbog optužbi da je koristio ukradene čekove kako bi kupovao stvari u gradu Niteroi.

U to vrijeme Santos je imao 19 godina. Podaci do kojih je Times došao uključuju njegove fotografije sa članovima porodice – koja je nekada živjela u toj zemlji. Times se pozvao na lokalne tužioce, koji su izjavili da slučaj miruje jer se Santos nikada nije pojavio na sud

Santos se također na društvenim mrežama prikazivao kao uspješan insvestitor u oblasti nekretnina, čija porodica posjeduje brojne nekretnine, ali sudski podaci ukazuju na finansijske probleme – između 2014. i 2017. godine bio je tri puta izbačen iz stanova zbog neplaćanja kirije.

Do intervjua Postu, advokati i portparoli Santosa, nisu odgovarali na pitanja o njegovoj biografiji. U tom razgovoru, on je rekao da ne planira odustati od karijere u Kongresu.

„Nisam kriminalac”, rekao je Santos. „Ova kontroverza me neće odvratiti od dobrog legislativnog uspjeha. Biću efikasan. Biću dobar.”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG