Linkovi

Donji dom Kongresa usvojio zakon koji bi trebao primorati kinesku kompaniju da odustane od TikToka


TikTok logo na zgradi TikTok-a u Culver Cityju, Kalifornija, 11. marta 2024. Predstavnički dom SAD-a ide naprijed sa prijedlogom zakona koji zahtijeva da kineska kompanija ByteDance proda TikTok ili se suoči sa zabranom u Sjedinjenim Državama.
TikTok logo na zgradi TikTok-a u Culver Cityju, Kalifornija, 11. marta 2024. Predstavnički dom SAD-a ide naprijed sa prijedlogom zakona koji zahtijeva da kineska kompanija ByteDance proda TikTok ili se suoči sa zabranom u Sjedinjenim Državama.

Predstavnički dom Kongresa SAD je usvojio zakon koji bi trebao dovesti do zabrane popularne video aplikacije TikTok u cijeloj zemlji, ako je njen vlasnik sa sjedištem u Kini ne proda, jer su zakonodavci zabrinuti da je trenutna vlasnička struktura kompanije nacionalna prijetnja sigurnosti.

Prijedlog zakona, usvojen sa 352 prema 65 glasova, sada ide u Senat, gdje su njegovi izgledi nejasni.

TikTok, koji ima više od 150 miliona američkih korisnika , je podružnica u potpunom vlasništvu kineske tehnološke firme ByteDance Ltd.

Zakonodavci tvrde da je ByteDance odgovoran kineskoj vladi , koja može zahtijevati pristup podacima TikTok potrošača u SAD-u kad god poželi. Zabrinutost proizlazi iz niza kineskih zakona o nacionalnoj sigurnosti koji primoravaju organizacije da pomažu u prikupljanju obavještajnih podataka.

Dvostranački Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontrolišu strani protivnici „daje TikToku šest mjeseci da eliminiše kontrolu stranog protivnika – što bi uključivalo da ByteDance odustane od svog trenutnog vlasništva – da ostane dostupan u Sjedinjenim Državama,” rekao je predstavnik Mike Gallagher, predsjedavajući Odbora za izbor Doma, o strateškom nadmetanju između Sjedinjenih Država i Kineske komunističke partije, i predstavnik Raja Krishnamoorthi, najviši demokrata u komitetu.

Sve što bi TikTok trebao učiniti je odvojiti se od ByteDancea koji kontrolira Komunistička partija. Međutim, ako TikTok odluči da se ne riješi ove kontrole, aplikacija se više ne bi nudila u američkim trgovinama aplikacija. Ali TikTok ne bi imao nikog osim sebe da krivi”, rekli su poslanici u pripremljenom saopštenju.

Evo šta znamo o zakonu i šta se dalje događa u američkom Senatu.

Zašto je TikTok pod lupom?

"Zabrinutost je da bi TikTok mogao prenijeti lične podatke svojoj matičnoj kompaniji ByteDance, koja bi ih zauzvrat mogla prenijeti kineskoj vladi", rekla je za Glas Amerike Caitlin Chin-Rothmann, saradnica u Centru za strateške i međunarodne studije.

Chin-Rothmann je rekla da zabrinutost nekih članova Kongresa o tome da Komunistička partija Kine potencijalno kontrolira TikTok algoritam u propagandne svrhe još nije dokazana.

To ne znači da u budućnosti ne postoji rizik da kineska vlada izvrši pritisak“, rekla je ona.

Šta TikTok kaže o zakonu?

TikTok je u ponedjeljak nazvao zakon "zabranom" i više puta je negirao optužbe protiv njega. U izjavi prošle sedmice na X, nekadašnjem Twitteru, kompanija je rekla da “zakonodavstvo ima unaprijed određen ishod: potpunu zabranu TikToka u Sjedinjenim Državama”.

Kako zakonodavci gledaju na zakon?

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson rekao je novinarima prošle sedmice: "To je važna dvostranačka mjera protiv Kine, našeg najvećeg geopolitičkog neprijatelja, koji aktivno podriva našu ekonomiju i sigurnost."

Šta je sa Senatom?

Prijedlog zakona mogao bi se suočiti sa mnogo težim putem do usvajanja u Senatu pod kontrolom demokrata, gdje je lider većine Chuck Schumer rekao da će se suočiti sa razmatranjem u odgovarajućim komisijama.

"Saslušaću njihove stavove o zakonu i odrediti najbolji put", rekao je Schumer u saopštenju.

Neki demokrate u Senatu, uključujući Marca Warnera, predsjednika Senatske komisije za obavještajne poslove, izrazili su sumnju u zakonitost izdvajanja aplikacije za društvene mreže u zakonodavstvu. Uveo je alternativno zakonodavstvo koje je šire ciljano na aplikacije koje prikupljaju lične podatke.

Ali Warner je u nedjelju za CBS News rekao da je aplikacija TikTok ozbiljan problem nacionalne sigurnosti.

Ako ne mislite da Komunistička partija Kine može da izokrene taj algoritam kako bi vijest koju vide da odražava njihove stavove, onda mislim da ne cijenite prirodu prijetnje“, rekao je Warner.

Kako vodeći predsjednički kandidati za 2024. misle o zakonu?

Bijela kuća je rekla da pozdravlja zakon, iako se Bidenova kampanja nedavno pridružila TikToku kao pokušaju da se dopre do mlađih glasača.

Sekretar za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je novinarima da zakon osigurava da “vlasništvo nije u rukama onih koji nam mogu naštetiti”.

Bivši predsjednik Donald Trump – koji je prvobitno tražio zabranu aplikacije 2020. – sada je promijenio kurs, tvrdeći da će Facebook biti pomognut ako TikTok više ne bude dostupan.

Ima mnogo dobrih i mnogo loših stvari sa TikTokom. Ali ono što mi se ne sviđa je da ćete bez TikToka učiniti Facebook većim”, rekao je pretpostavljeni republikanski predsjednički kandidat 2024. američkoj kabelskoj mreži CNBC u telefonskom intervjuu ove sedmice.

Šta se dešava kada zakon prođe u Domu?

Osim ustavnih zabrinutosti zbog spriječavanja američkih građana da ostvare svoje pravo na slobodu govora, zakon bi također mogao biti teško pravno provesti i suočiti se s izazovima na američkim sudovima.

Kineski zakoni o kontroli izvoza potencijalno bi mogli spriječiti prodaju TikTok algoritma”, rekla je Chin-Rothmann. “Odvajanje bi bilo logistički vrlo teško, općenito. TikTok je jedna od najvećih kompanija na svijetu. Dakle, svaki kupac bi takođe morao biti veoma veliki. Morali bi imati strateški interes u kupovini TikToka, a onda spajanje ne bi moralo izazvati zabrinutost protiv monopola u Sjedinjenim Državama.”

XS
SM
MD
LG