Linkovi

Istraživanje: Američki tinejdžeri sretni i opušteni kada su bez telefona


Kombinacija logoa socijalnih mreža (Foto: AP, arhiva)
Kombinacija logoa socijalnih mreža (Foto: AP, arhiva)

Skoro tri četvrtine tinejdžera u SAD kaže da se osjeća srectno ili opušteno kada nemaju telefone sa sobom, prema novom izvještaju istraživačkog centra Pew.

U anketi objavljenoj u ponedeljak, Pew je takođe otkrio da uprkos pozitivnim osjećanjima kada su bez telefona, većina tinejdžera nije ograničila upotrebu telefona ili društvenih mreža.

Istraživanje je urađeno dok političari i zagovornici dječjih prava sve više brinu o odnosu tinejdžera prema telefonima i društvenim mrežama. Prošle jeseni, desetine država, uključujući Californiju i New York, tužile su vlasnika Instagrama i Facebooka Meta Platforms zbog nanošenja štete mladima i doprinosa krizi mentalnog zdravlja mladih, tako što svjesno i namjerno prave funkcije koje čine djecu ovisnim. U januaru su izvršni direktori kompanija Meta, TikTok, X i drugih društvenih mreža svjedočili pred Pravosudnin odborom Senata o štetnosti njihovih platformi za mlade.

Uprkos sve većoj zabrinutosti, većina tinejdžera kaže da ih pametni telefoni čine kreativnijima i da imaju hobije, dok je 45% reklo da im to pomaže da budu uspješni u školi. Većina tinejdžera smatra da su prednosti telefona veće od štete za ljude njihovih godina. Skoro svi tinejdžeri u SAD, 95% njih ima pristup telefonu, navodi Pew.

Većina tinejdžera kaže da pametni telefoni malo ili mnogo olakšavaju ljudima njihovih godina da se bave hobijima, 69%, i budu kreativni, njih 65%. Skoro polovina ili 45% kaže da su im ovi uređaji olakšali da budu uspješni u školi.

Anketa je sprovedena od 26. septembra do 23.oktobra 2023, sa 1.453 ispitanika koje su uglavnom činili tinejdžeri i jedan od roditelja. Procjenjuje se da je margina greške od plus ili minus 3,2 procentna poena.

Otprilike polovina roditelja, odnosno 47% kaže da ograničava vrijeme koje njihovo dijete može da provede na telefonu, dok sličan procenat, 48% to ne radi.

Otprilike četiri od deset roditelja i tinejdžera kažu da se bar ponekad svađaju zbog toga koliko vremena dijete provodi na telefonu. Svaki deseti u svakoj grupi rekao je da se to često dešava, a Latinoamerikanci će najviše priznat da se često svađaju oko upotrebe telefona.

Skoro dvije trećine ili 64% roditelja djece od 13 do 14 godina kaže da nadgleda telefone svojih tinejdžera, što radi 41% roditelja djece od 15 do 17 godina.

Četrdeset dva procenta tinejdžera kaže da im telefoni otežavaju učenje dobrih društvenih vještina, dok je 30% reklo da to olakšava.

Otprilike polovina roditelja kaže da provode previše vremena na telefonu. Veća je vjerovatnoća da će to reći roditelji sa višim primanjima nego oni sa nižim, a bijeli roditelji su češće prijavili da djeca provode previše vremena na telefonu nego roditelji Hispanoamerikanci ili crnci.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG