Linkovi

Brisel otvara istragu o sadržaju TikToka


Evropska unija otvara istragu o društvenoj mreži TikTok, o tome da li je ta platforma prekršila pravila o online sadržaju koji ima za cilj zaštitu djece i osiguravanje transparentnosti.

TikTok, koji je u vlasništvu kineskog ByteDance, mogao bi biti veoma oštro kažnjen ako se dokaže da nije poštovao pravila.

Šef industrije EU Thierry Breton kaže da će se tokom istrage ispitati dizajn programa koji navodno izaziva zavisnost od TikToka, način na koji društvena mreža provjerava starost korisnika i privatna podešavanja.

On je naveo da će u fokusu istrage biti i efekat "zečje rupe" ili pojava kada korisnici slijede algoritamske preporuke za video snimke koji su ekstremniji od videa koji su prethodno gledali.

Firma koja se ne pridržava zakona mogla bi se suočiti s potpunom zabranom u Evropi, ili novčanim kaznama koje dostižu i do šest posto njenog globalnog prihoda.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG