Linkovi

Univerzitet Kolumbija otkazao glavnu svečanost nakon sedmica protesta u kampusu


Policajci čuvaju stražu ispred Univerziteta Kolumbija u Njujorku, 2. maja 2024.
Policajci čuvaju stražu ispred Univerziteta Kolumbija u Njujorku, 2. maja 2024.

Univerzitet Kolumbija otkazuje svoju veliku ceremoniju otvaranja širom univerziteta usred tekućih propalestinskih protesta, ali će ove i sljedeće sedmice održati manje ceremonije u školama, objavio je univerzitet u ponedjeljak.

"Na osnovu povratnih informacija naših učenika, odlučili smo da fokusiramo pažnju na naše razredne dane i ceremonije diplomiranja na nivou škole, gdje se studenti odaju počast zajedno sa svojim vršnjacima, i da se odreknemo ceremonije na nivou univerziteta koja je zakazana za 15. maj", vvaničnici Kolumbije navode u saopćenju.

Protesti proizlaze iz sukoba koji je počeo 7. oktobra kada su Hamasovi militanti napali južni Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzevši otprilike 250 talaca.

Obećavajući da će uništiti Hamas, Izrael je pokrenuo ofanzivu u Gazi u kojoj je ubijeno više od 34.500 Palestinaca, od kojih su dvije trećine žene i djeca, prema Ministarstvu zdravlja na teritoriji pod vlašću Hamasa. Izraelski napadi opustošili su enklavu i raselili većinu njenih stanovnika.

Univerzitet Južne Kalifornije ranije je otkazao svoju glavnu ceremoniju diplomiranja, dok je dozvolio nastavak drugih početnih aktivnosti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG