Linkovi

Studentski protesti uglavnom ugašeni, hapšenja u Virginiji


Policija skida šatore i privodi demonstrante na Univerzitetu Virginije 4. maja 2024. u Charlottesvilleu.
Policija skida šatore i privodi demonstrante na Univerzitetu Virginije 4. maja 2024. u Charlottesvilleu.

Dvadeset pet osoba uhapšeno je u subotu zbog upada na Univerzitet u Virginiji nakon što se policija sukobila sa propalestinskim demonstrantima koji su odbili da uklone šatore iz kampusa, a demonstranti na Univerzitetu u Michiganu uzvikivali su antiratne poruke.

U Virginiji, studentski demonstranti započeli su protest na travnjaku ispred univerziteta u utorak. U subotu se policija, koja je nosila tešku opremu i držala štitove, postrojila u kampusu u Charlottesvilleu.

Uprava univerziteta je u saopćenju navela da je demonstrantima rečeno da su šatori i nadstrešnice koje su podigli zabranjeni školskom politikom i da je zatraženo da ih uklone. Državna policija Virginije zamoljena je da pomogne u provođenju zakona, saopćio je univerzitet.

Bio je to posljednji sukob u nekoliko sedmica na koledžima i univerzitetima širom zemlje nakon što počeli studentski protesti zbog tekućeg rata između Izraela i Hamasa.

Demonstranti pozivaju univerzitete da prestanu poslovati s Izraelom ili kompanijama za koje kažu da podržavaju rat u Gazi. Neki univerziteti su postigli dogovore sa demonstrantima da prekinu demonstracije i smanje mogućnost ometanja završnih ispita i početaka.

Associated Press je zabilježio najmanje 61 incident od 18. aprila pri čemu je više od 2.400 ljudi uhapšeno u 47 kampusa. Brojke su zasnovane na izvještajima AP-a i izjavama univerziteta i agencija za provođenje zakona.

Mnogi kampovi su demontirani.

U Michiganu su se škole pripremale za proteste tokom početka ovog vikenda, uključujući Univerzitet Indiana, Državni univerzitet Ohio i Univerzitet Northeastern u Bostonu. U narednim sedmicama predviđeno je još mnogo njih.

U Ann Arboru protest je počeo na početku događaja na stadionu Michigan. Oko 75 ljudi, od kojih su mnogi nosili tradicionalne arapske kafije zajedno sa svojim maturantskim kapama, marširalo je glavnim prolazom prema bini za diplomiranje.

Zvaničnici su rekli da niko nije uhapšen, a protest nije ozbiljno prekinuo skoro dvosatni događaj, kojem je prisustvovalo desetine hiljada ljudi, od kojih su neki mahali izraelskim zastavama.

Državna policija spriječila je demonstrante da dođu do bine, a portparolka univerziteta Colleen Mastony rekla je da je osoblje javne sigurnosti otpratilo demonstrante do zadnjeg dijela stadiona, gdje su ostali do kraja događaja.

Kampus Bloomingtona odredio je protestnu zonu ispred Memorijalnog stadiona, arene za ceremoniju.

Na Princetonu, u New Jerseyju, 18 studenata je pokrenulo protest glađu u pokušaju da natjeraju univerzitet da se oslobodi kompanija povezanih s Izraelom.

Jedan od njih, stariji David Chmielewski, rekao je u mailu da je štrajk počeo u petak ujutro i da će se nastaviti sve dok se administratori ne sastanu sa studentima o zahtjevima uključujući amnestiju od krivičnih i disciplinskih optužbi za demonstrante.

Studenti Princetona postavili su protestni kamp, a neki su ove sedmice održali sjednicu u administrativnoj zgradi, što je dovelo do 15-ak hapšenja.

Studenti na drugim fakultetima, uključujući Brown i Yale, pokrenuli su slične štrajkove glađu ranije ove godine prije novijeg vala formiranja kampova.

U međuvremenu u Medfordu, Massachusetts, studenti Univerziteta Tufts mirno su srušili svoj kamp bez intervencije policije u petak navečer.

Školski zvaničnici su rekli da su zadovoljni razvojem događaja, koji nije bio rezultat nikakvog dogovora. Organizatori protesta su u saopštenju naveli da su "duboko ljuti i razočarani" što su pregovori sa univerzitetom propali.

Protesti proizlaze iz sukoba koji je počeo 7. oktobra kada su Hamasovi militanti napali južni Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi, većinom civila, i uzevši otprilike 250 talaca.

Obećavajući da će uništiti Hamas, Izrael je pokrenuo ofanzivu na Gazu u kojoj je ubijeno više od 34.500 Palestinaca, od kojih su oko dvije trećine žene i djeca, prema Ministarstvu zdravlja na teritoriji pod vlašću Hamasa. Izraelski napadi opustošili su enklavu i raselili većinu njenih stanovnika.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG