Linkovi

Koliko je realan susret Trumpa i Rouhanija?


Donald Trump i Hassan Rouhani
Donald Trump i Hassan Rouhani

Iran i SAD poručuju da ne žele konflikt ili tenzije poslije izjave američkog predsjednika Donalda Truampa na samitu G7 da je spreman da se sastane sa iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem pod "odgovarajućim uslovima".

Ali, eksperti smatraju da za obje strane postoje brojne prepreke za razgovore na najvišem nivou.

Predsjednik Donald Trump iznenadio je mnoge, a posebno Teheran, kada je potvrdno odgovorio na pitanje Emmanuela Macrona i rekao da postoje “dobre šanse” da se sastane sa predsjednikom Irana Hassanom Rouhanijem u narednom periodu.

Spekuliše se da bi taj susret mogao da se dogodi na zasjedanju Generalne skupštine UN krajem septembra. Upitan da li je kriza između SAD i Irana završena, američki sekretar Mark Esper za odbranu je odgovorio ovako:

“Ne želimo konflikt sa Iranom, već želimo da komuniciramo diplomatski.”

Japanskom premijeru Shinzo Abeu je bilo ponuđeno da posreduje između Washingtona i Teherana, a iranski šef diplomatije Javad Zarif je prilikom susreta sa njim rekao da Iran ne želi povišene tenzije sa SAD, ali i dodao:

“Vjerujemo da svaka zemlja treba da uživa svoja prava u skladu sa međunarodnim pravom.”

Tenzije su eskalirale nakon što je Tramp prošle godine povukao SAD iz međunarodnog sporazuma koji je ograničavao iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija i ponovo uveo sankcije Iranu.

Eksperti za spoljnu politiku kažu da je sada dobar momenat za održavanje samita SAD i Irana.

“Takav sastanak bi bio seizmički potez. Ali, ne podrazumijeva i pregovore koji su kompleksni i na dugom štapu”, smatra Barbara Leaf sa Instituta za Bliski istok.

Ali, većina eksperata je skeptična posle nedavnih incidenata u međunarodnim vodama.

“Mislim da nam je potreban duži period mira u kojem Iran ne zaplijenjuje tuđe brodove u međunarodnim vodama, a SAD ne odgovaraju još žešćim sankcijama”, kaže Luke Coffey iz fondacije Haritage.

Stručnjaci ukazuju i na Rouhanijevu izjavu da ga “ne zanima slikanje za televiziju”.

“Mislim da Irance brine to što bi taj susret pred kamerama mogao da koristi predsjedniku Trumpu, a da sa druge strane ne vodi nikakvim ustupcima od strane Amerike”, Dalia Dassa Kaye iz korporacije Rand.

Neki analitičari kažu da iranski lideri donose zaključke u odnosu na Trumpove ranije samite sa severnokorejskim liderom Kim Jong Unom koji nisu riješili dugoročni problem nuklearnog programa Sjeverne Koreje, niti su Pjongjangu ukinute sankcije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG