Linkovi

Rouhani: Iran spreman za pregovore ako SAD ukinu sankcije


Na ovoj fotografiji koju je objavio Kabinet predsjednika Irana, vidi se predsjednik Irana Hassan Rouhani kako govori na ceremoniji u Teheranu, Iran, 27. avgusta 2019.
Na ovoj fotografiji koju je objavio Kabinet predsjednika Irana, vidi se predsjednik Irana Hassan Rouhani kako govori na ceremoniji u Teheranu, Iran, 27. avgusta 2019.

Ako američki predsjednik želi da razgovara, mora da preduzme prvi korak i ukine sve sankcije uvedene protiv Irana, poručio je iranski predsjednik Hassan Rouhani.

Trump je u ponedjeljak kazao je da je spreman za susret sa Rouhanijem pod odgovarajućim uslovima i da okonča konfrontaciju nastalu poslije izlaska SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Ključ za rješavanje sukoba Irana i Sjedinjenih Država je u rukama Washingtona, saopštio je na konferenciji za novinare u Teheranu iranski predsjednik Hassan Rouhani.

"Ukinite sankcije. Sve sankcije protiv iranske nacije koje su ilegalne, okrutne i pogrešne trebalo bi da budu ukinute. Ako Sjedinjenjene Države ukinu sankcije, i pokažu poštovanje prema Iranu, onda će situacija biti drugačija", rekao je on.

Rouhani je naglasio da je Iran jasno stavio do znanja da nema želju da razvija nuklearno naoružanje.

"Ako se Sjedinjene Države vrate svojim obavezama, i mi ćemo u potpunosti poštovati naše. Ako ne, onda ćemo nastaviti svojim putem", kazao je Rouhani.

Predsjednik Donald Trump rekao je u ponedeljak, na kraju samita G7 u Francuskoj, da postoji veoma dobra šansa da će se sastati sa Rouhanijem narednih nedjelja da bi ispregovarao novi sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa. Trump je ponovio da je međunarodni dogovor iz 2015. godine loš.

"Dozvoljeno im je da testiraju balističke projektile. Nama nije dozvoljeno da kontrolišemo različita postrojenja, od kojih su neka namijenjena za razvoj nuklearnog oružja. To mora da se promijeni, kao i druge stvari", rekao je Trump.

On vjeruje da bi Teheran, zbog loše ekonomske situacije, možda bio spreman da razgovara o novom sporazumu.

"Njihova inflacija je ogromna. Ekonomija je potpuno propala. Sankcije im nanose užasnu štetu. Ja to ne želim, oni su izvanredni ljudi. Ali im ne možemo dozvoliti da imaju nuklearno oružje", kazao je američki predsjednik.

Pregovore Sjedinjenih Država i Irana pokušava da izdejstvuje francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je sa Rouhanijem razgovarao o mogućem susretu sa američkim liderom.

"I dalje sam veoma oprezan, ali mislim da se time zaustavlja eskalacija, a nama omogućava da postignemo planirane ciljeve", rekao je Macron.

On je dodao da će Pariz imati svoju ulogu u eventualnim razgovorima Washongtona i Teherana, kao i ostale potpisnice nuklearnog sporazuma iz kojeg su se Sjedinjene Države povukle.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG