Linkovi

Koliko bankarska kriza može još da se pogorša?


Sjedište banke "Prva republika" u San Franciscu. (Foto: AP/Haven Daley)
Sjedište banke "Prva republika" u San Franciscu. (Foto: AP/Haven Daley)

Neizvjesnost i dalje opterećuje bankarski sektor u Americi, uprkos uvjeravanjima finansijskih regulatora i bankara da je najgore prošlo i da je sistem i dalje snažan.

Vrijednost akcija banaka pala je na Wall Streetu ove nedelje nakon što je vlada preuzela kontrolu nad bankom Prva republika (First Republic Bank), a zatim je prodala JPMorgan. Riječ je o drugom najvećem krahu banke u američkoj istoriji i ukupno trećem jedne finansijske institucije u SAD za dva mjeseca.

Dok mnogi smatraju da će prodaja banke Prva republika zaustaviti raspravu o tome ko je sledeći, investitori nastavljaju da se fokusiraju na preostale institucije koje se smatraju najslabijim, napisali su analitičari investicione kompanije UBS.

Najviše se strahuje da će krah možda dovesti do toga da građani počnu da sumnjaju u relativno zdrave banke, što bi se proširilo u finansijskom sistemu i moguće pogodilo širi ekonomski sektor. Sprečavanje tog scenarija bio je i razlog što su SAD uvele oštrije regulative velikim bankama poslije finansijske krize prije 15 godina.

Teško je ignorisati osjećaj nesigurnosti u bankarskom sistemu, ali zvaničnici i eksperti navode da nema potrebe za strahovanja ako je novac osiguran preko Federalne korporacije za osiguranje depozita i ako je riječ o sumi manjoj od 250.000 dolara, što pokriva većinu računa.

Ipak, tržišta nisu umirila uvjerovanja istaknutih ličnosti u finansijskom sektoru koje navode da se nestabilnost u bankama okončala odlukom o prodaji banke Prva republike.

Prvi čovjek JP Morgana rekao je u ponedeljak da vjeruje da je "ovaj dio" bankarske krize završen. Šef Federalnih rezervi (američke Centralne banke) Jerome Powell garantovao je u srijedu za zdravlje finansijskog sistema.

Bez obzira na ta uvjeravanja, u četvrtak je nastavljena rasprodaja akcija dvije manje regionalne banke PacWest Bancorp i Western Alliance Bancorp, koje su pod pritiskom od kraha Banke Silicijumske doline sredinom marta koji je izazvao trenutnu krizu. Akcije banke PacWest pale su za 38 odsto, nakon što je ta kompanija priznala da razmatra prodaju.

Međutim, pale su i vrijednosti akcija drugih brojnih regionalnih banaka, dok je PacWest pod naročitim pritiskom zbog velike koncentracije velikih, neosiguranih depozita klijenata iz tehnološke industrije, sličnih onima koji su izazvali povlačenje uloga iz Banke Silicijumske doline i Prve republike.

PacWest, sa sjedištem u Los Anegelesu, i Western Alliance, iz Phoenixa, u saopštenjima su naveli da nije došlo do neuobičajenog povlačenja depozita nakon prodaje Prve republike. Iz obje su povučeni značajni ulozi poslije kraha Banke Silicijumske doline, ali su se povećali od 31. marta.

"Problem, naročito u ovim bankama, je što kombinacija imovine i depozita nije održiva. Depoziti se i dalje povlače ili banka mora da plaća velike troškove za njih", kaže ekspert Chris Caulfield koji je radio sa mnogim problematičnim regionalnim bankama.

Borba protiv inflacije, koju vode Federalne rezerve, ima jednu od ključnih uloga u bankarskoj krizi. Centralna banka je u srijedu podigla osnovnu kamatnu stopu za četvrtinu procenta, na najviši nivo za 16 godina, što je 10 uzastopno povećanje.

Veće kamatne stope podstakle su štediše da novac prebace na unosnija tržišta. Powell je najavio da će Federalne rezerve pratiti nekoliko faktora, uključujući bankarsku krizu, prije narednog poteza u vezi sa kamatnim stopama.

Powell vjeruje i da će kolaps tri banke vjerovatno podstaći ostale da manje odobravaju kredite, što bi moglo da pomogne u borbi protiv inflacije. Povećanje kamatnih stopa u međuvremenu je usporilo ekonomiju, a mnogi ekonomisti očekuju recesiju krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG