Linkovi

Ko treba da vodi? I demokrate i republikanci neodlučni


Izbori 2022. Trump - Biden
Izbori 2022. Trump - Biden

Dok se predsjednik Joe Biden i njegov prethodnik Donald Trump pripremaju za mogući revanš 2024. godine, nova anketa otkriva uočljiv nedostatak entuzijazma unutar stranaka za bilo kojeg od njih kao lidera svoje stranke i jasno otvaranje za nove nosioce standarda.

Otprilike trećina i demokrata i republikanaca nije sigurna koga žele da vodi svoju stranku, prema anketi koju je sproveo The Associated Press-NORC Centar za istraživanje javnih poslova.

Nijedan demokrat nije dobio značajnu podršku kod pitanja ko bi trebao biti lider njihove stranke; umjesto toga, demokrate svoju pažnju usmjeravaju na više od deset političara.

Neki republikanci se, u međuvremenu, udružuju oko nekoliko pojedinaca - uključujući Trampa. Ali većina ostaje neposvećena njemu uprkos njegovom držanju nad strankom, a republikanci su postali nešto pesimističniji u pogledu budućnosti GOP-a.

Nalazi odražavaju dubok osjećaj neizvjesnosti u vezi s budućnošću političkih stranaka u zemlji i izazovima s kojima se obje stranke suočavaju u vezivanju svojih pohabanih - i možda razočaranih - koalicija.

Za demokrate, to je još jedan znak upozorenja o dubini Bidenove podrške usred zabrinutosti oko nominacije nekoga ko će imati 86 godina na kraju drugog mandata.

"On je sigurno u godinama u kojima se neće trkati za funkciju, on će hodati", rekao je David Townsend, 58-godišnji menadžer veteranskih službi u Indianapolisu koji je naklonjen Demokratskoj stranci.

Townsend je rekao da bi podržao Bidena da je on nominiran, ali želi novi glas koji će voditi energično. On sugeriše da bi Biden mogao imati ulogu u oblikovanju budućnosti.

“On mora biti u potrazi za zastavonoše, nekoga ko bi mogao prenijeti njegovu poruku naprijed”, rekao je Townsend.

Unatoč njegovom statusu sadašnjeg predsjednika koji je ostvario mnoge od dugo traženih prioriteta stranke, manje od polovine demokrata - 41% - identificira Bidena kao trenutnog lidera stranke u otvorenom pitanju. Samo 12% je reklo da želi Bidena u toj ulozi.

Ali demokrate su daleko od toga da se okupljaju iza nekog drugog. Nedostaje im konsenzus oko jednog pojedinca — ili čak dvojice ili trojice — da ih vodi. Umjesto toga, u otvorenom pitanju, po 15 ljudi spominje između 1% i 5% demokrata. Trideset sedam posto kaže da ne zna ili ne odgovara na pitanje.

Nasuprot tome, među republikancima, 22% imenuje guvernera Floride Rona DeSantisa, a 20% Trumpa kao pojedinca kojeg žele da vodi stranku.

Republikanac Daniel Alvarez, 30, iz Lakelanda na Floridi, voli i svog guvernera DeSantisa i Trumpa.

“Najbolje bih uzeo bilo kojeg od tih tipova”, rekao je Alvarez, linijski radnik u telefonskoj kompaniji. Ali ako bi se svelo na to, izabrao bih Trumpa na predizborima.

"Zemlja je bila bolja" kada je Tramp bio predsjednik, rekao je.

Ipak, čini se da postoji otvorenost prema novom licu među republikancima, kao što postoji među demokratama, čak i ako nema nekoga konkretnog na umu.

Većina republikanaca ne bira Trumpa ili DeSantisa, iako nijedan drugi pojedinac nije ni blizu njihovog nivoa podrške. Drugih jedanaest — uključujući bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea i bivšu guvernerku Južne Karoline Nikki Haley, za koju se očekuje da će u srijedu pokrenuti svoju kandidaturu za 2024. godinu — je imenovalo samo 1% republikanaca.

Angela Foster je postala emotivna govoreći o tome kako osjeća da zemlja ide u pogrešnom smjeru pod Bidenovim vodstvom. 66-godišnja nezavisna republikanka orijentirana na Trampa glasao je za njega 2020. godine.

“Voljela bih vidjeti Trumpa natrag u Ovalnom uredu da ispravi stvari. Slijedi DeSantis. To je ono što želim. Želim osmogodišnji plan”, rekla je kroz smijeh.

Ali Foster, koja živi u Gallipolisu, Ohajo, i honorarno radi kao blagajnica, rekla je da želi vidjeti da se Republikanska stranka vrati svojim tradicionalnim vrijednostima i da napusti sukobe.

Samo 38% republikanaca kaže da je optimista po pitanju budućnosti Republikanske stranke, dok je 36% pesimistično, a 24% kaže da ne osjeća ni jedno ni drugo. Pesimizam je porastao od oktobra, sa 27%.

Poređenja radi, više demokrata gleda naprijed s nadom. Četrdeset četiri posto demokrata kaže da je optimista u pogledu budućnosti Demokratske stranke, dok je 26 posto pesimistično. Dodatnih 30% kaže da nisu ni jedno ni drugo.

Republikanci koji su pesimisti imaju manje šanse da imenuju izabranog vođu nego optimisti. Sveukupno, 34% republikanaca – više nego što su i Tramp ili DeSantis dobili pojedinačno – kaže da ne znaju ili nisu odgovorili na pitanje.

Hugh Lawing sebe smatra nezavisnim koji naginje Republikanskoj stranci. Ne želi da se Trump kandiduje i nije siguran za DeSantisa, za koga je rekao da „želi da bude „Tramp mlađi“. Ovaj 59-godišnji penzioner iz Mariete u Džordžiji nada se da će se pojaviti više opcija.

"Daleko je i u zraku", rekao je Lawing.

Za demokrate ne nedostaje opcija, uključujući zakonodavce i druge za koje je malo vjerovatno da će tražiti nominaciju. Zaostajući za Bidenom sa 12% kao preferirani lider, novi vođa manjine u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries, senator Bernie Sanders i rep. Alexandria Ocasio-Cortez zarađuju svako po 5%.

Greg Davis, 34, glasao je za Bidena na općim izborima 2020. godine. Ali kao samoidentifikovani socijaldemokrata, on "nije bio impresioniran" Bidenom tokom primarne kampanje i više bi volio progresivnog kandidata.

“Više bih volio da ne bude”, rekao je stanovnik Hilliarda u Ohaju o Bidenu koji se kandidirao za reizbor. “Ali ja zapravo nemam na umu konkretnog kandidata.”

Potpredsjednica Kamala Harris, vođa većine u Senatu Chuck Schumer, ministar saobraćaja Pete Buttigieg, pa čak i bivši predsjednik Barack Obama, svako ima po 3% podrđke za lidera stranke.

"Ne mogu se dovoljno diviti tom čovjeku", rekla je Darlene Zwolinski o Obami.

Zwolinski, 63-godišnja akupunkturista iz Lakewooda u Koloradu, rekla je da je zadovoljna onim što je Biden uradio, ali on je uglavnom bio taj koji je "pobijedio" protiv Trumpa i, iz tog razloga, možda će morati ponovo biti taj.

„Da je u krilima postojao neko ko je kao (Obama) mogao da uskoči, voljela bih da vidim da Biden blagoslovi tu osobu i možda se ljubazno pokloni“, rekla je. “Međutim, trenutno ne vidim nikoga.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG