Linkovi

Ko su vođe Talibana


Vođa talibanskih boraca Mula Haibatula Akundzada na fotografiji sa nepoznate lokacije

Talibanski borci brzo su osvojili velike dijelove teritorije Afganistana i na kraju prijestonicu - Kabul, 20 godina nakon što su ih snage koje su predvodile Sjedinjene Države srušile s vlasti. Ovo su neki od najvažnijih lidera grupe:

Mavlavi Haibatula Akundzada

On je vrhovni vođa Talibana, što je pozicija koju je zauzeo poslije smrti svog prethodnika Aktara Mansura u američkom napadu dronom 2016. godine. Prethodno je bio sudija u pravosudnom sistemu za vrijeme ranije uprave Talibana u Afganistanu. Poslije američke invazije 2001, prebjegao je preko granice u Pakistan. Nije se mnogo pojavljivao u javnosti, i pretežno je objavljivao poruke za vrijeme islamskih praznika.

Mula Abdul Gani Baradar

Baradar je zamjenik šefa Talibana za politička pitanja i jedan od ko-osnivača grupe. Takođe je pobjegao u Pakistan 2001, a 2010. godine je uhapšen u Karačiju u zajedničkoj akciji američke Centralne obaveštajne agencije i pakistanskih antiterorističkih snaga.

Ko-osnivač pokretaTaliban Mula Abdul Gani Baradar dolazi sa članovima delegacije Talibana na međunarodnu mirovnu konferenciju u Moskvi 18. marta 2021.
Ko-osnivač pokretaTaliban Mula Abdul Gani Baradar dolazi sa članovima delegacije Talibana na međunarodnu mirovnu konferenciju u Moskvi 18. marta 2021.

Dok je administracija bivšeg predsednika Donalda Trumpa vodila mirovne pregovore sa Talibanima 2018, ubijedila je Pakistan da pusti Baradara. On je zatim nadzirao pregovarački tim Talibana za vrijeme razgovora u Dohi u Kataru, i sastao se sa tadašnjim državnim sekretarom Mike Pompeom u septembru 2020.

Baradar je u utorak avionom stigao u Kandahar, vrativši se u Afganistan prvi put poslije 20 godina.

Mula Mohamad Jakub

Sin osnivača Talibana, Mule Omara, koji je umro 2013. godine, Mula Mohamad Jakub nadzire vojne operacije grupe i služi kao zamjenik lidera. Akundzada ga je postavio na taj položaj u maju 2020. Prethodno je bio šef vojne komisije Talibana nadležan za polovinu afganistanskih provincija. U izvještaju Ujedinjenih nacija u junu navodi se da su se Jakub i drugi visoki lider Siradžudin Hakani "protivili mirovnim pregovorima i da se zalažu za vojno rješenje."

Siradžudin Hakani

On je vođa mreže Hakani, militantne grupe koju su SAD označile za stranu terorističku organizaciju 2012, i organizator jednog od najtežih napada na američke koalicione snage tokom rata. Hakani je sin osnivača mreže Hakani - Džalaludina Hakanija i jedan od zamjenika vođa Talibana.

Američki Sekretarijat za pravosuđe ponudio je nagradu u iznosu od 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Hakanija.

Mavlavi Abdul Hakim

Hakim je imam tvrde struje i bliski saradnik Akundzadea. Predvodio je pregovarački tim Talibana na mirovnim pregovorima u Dohi i takođe je bio na čelu sistema njihovog pravosuđa, koji je sprovođen u oblastima koje je grupa kontrolisala u Afganistanu.

(Dio informacija u ovom izvještaju potiče iz tekstova AP-a, AFP-a i Reutersa)

XS
SM
MD
LG