Linkovi

Ko su Trumpovi potencijalni protivkandidati u Republikanskoj partiji?


Guverner Floride Ron DeSantis smatra se glavnim Trumpovim rivalom unutar Republikanske partije.
Guverner Floride Ron DeSantis smatra se glavnim Trumpovim rivalom unutar Republikanske partije.

Bivši predsjednik SAD Donald Trump objavio je da će se ponovo kandidovati za Bijelu kuću 2024, ali prvo treba da pobijedi u utrci unutar Republikanske stranke. Republikanci su podijeljeni u podršci Trumpu, nakon što su kandidati koje je on podržao ostvarili loš rezultat na kongresnim izborima.

Protiv bivšeg predsjednika vodi se i nekoliko istraga. Međutim, stratezi i partijski lideri napominju da je 76-godišnji Trump i dalje favorit za republikansku nominaciju.

Evo ko su mu vjerovatni protivkandidati.

Guverner Floride Ron DeSantis

Republikanac Ron DeSantis, 44-godišnji guverner Floride, mogao bi da bude Trumpov glavni rival za nominaciju.

DeSantis je prošle nedjelje ostvario ubjedljivu pobjedu u trci za drugi četvorogodišnji mandat guvernera.

Zbog njegove kritike oštrih mjera protiv Covida, sukoba sa liberalima oko LGBTQ prava, imigracione politike, osvojio je podršku konzervativaca širom zemlje.

Guverner Floride Ron DeSantis nakon pobjede na izborima za guvernera, 8. novembra 2022.
Guverner Floride Ron DeSantis nakon pobjede na izborima za guvernera, 8. novembra 2022.

Bivši potpredsjednik Mike Pence

Bivši republikanski potpredsjednik Mike Pence služio je kao lojalan broj dva Donaldu Trumpu, ali se situacija promijenila poslije upada Trumpovih pristalica u Kongres, 6. januara 2021.

Pence je tog dana odbio Trumpov zahtjev da ne potvrdi izbornu pobjedu Joea Bidena, što je potom razbijesnilo bivšeg predsjednika.

Od tada, Pence hoda po tankoj žici zbog rizika da izazove bijes Trumpove biračke baze.

Bivši potpredsjednik Mike Pence
Bivši potpredsjednik Mike Pence

Govori se o tome da 63-godišnji bivši guverner Indiane razmišlja o kandidaturi za Bijelu kuću. U kampanji za kongresne izbore podržao je Briana Kempa, guvernera Georgije, koji se sa Trumpom sukobljavao oko tvrdnji da su izbori 2020. pokradeni.

Guverner Texasa Greg Abbott

Republikanski guverner Texasa Greg Abbott dobio je Trumpovu podršku u kandidaturi za treći guvernerski mandat.

Abbott, koji ima 65 godina, vodio je veoma konzervativnu politiku tokom svog drugog mandata, protiveći se obaveznoj vakcinaciji i nošenju maski. Potpisao je najrestriktivniju zabranu abortusa u Americi i gradi novu barijeru na granici sa Meksikom.

Guverner Texasa Greg Abbott u kampanji za kongresne izbore.
Guverner Texasa Greg Abbott u kampanji za kongresne izbore.

Iako se dugo priča da je potencijalni kandidat za 2024. godinu, Abbott se već neko vrijeme nije javno bavio ovim pitanjem.

Bivša predstavnica u Kongresu Liz Cheney

Republikanska predstavnica iz Wyominga Liz Cheney obećala je nedavno da će učiniti sve što može da spriječi Trumpa da se vrati u Bijelu kuću i rekla da će uskoro odlučiti da li će se kandidovati za predsjednika.

Kćerka bivšeg potpredsednika Dicka Cheneyja, koja ima 56 godina, istakla se u istrazi Kongresa o napadu na Capitol 6. januara 2021.

Liz Cheney je, međutim, u augustu izgubila mogućnost da se opet kandiduje kao republikanska predstavnica - jer nije dobila dovoljnu podršku u stranci zbog suprotstavljanja Trumpovim tvrdnjama da su izbori 2020. pokradeni.

Liz Cheney je kopredsjedavala Odborom za istragu o napadu na Kongres 6. januara 2021.
Liz Cheney je kopredsjedavala Odborom za istragu o napadu na Kongres 6. januara 2021.

Bivša ambasadorica SAD-a u UN-u Nikki Haley

Bivša predstavnica SAD u UN i nekadašnja guvernerka Južne Karoline, bila je jedna od najviše rangiranih žena u Trumpovom kabinetu.

Pedesetogodišnja Haley, koja se smatra republikanskom zvijezdom u usponu, držala se i blizu Trumpa, ali i na distanci.

Ona ga je javno kritikovala tokom predsjedničke kampanje 2016. i ponovo nakon nereda 6. januara, rekavši da će "historija strogo suditi" o njegovim postupcima poslije izbora 2020.

Nikki Haley tokom govora u UN 2018. godine
Nikki Haley tokom govora u UN 2018. godine

Poslije je, međutim, smekšala retoriku, i nazvala Trumpa prijateljem.

O predsjedničkoj kandidaturi je rekla da će se izjasniti u januaru 2023, a u junu ove godine je nagovijestila da će možda ući u trku.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG