Linkovi

Donald Trump objavio treću predsjedničku kandidaturu


Bivši predsjednik SAD Donald Trump objavljuje kandidaturu na skupu u Mar-a-Lagu na Floridi. (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)
Bivši predsjednik SAD Donald Trump objavljuje kandidaturu na skupu u Mar-a-Lagu na Floridi. (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da pokreće treću predsjedničku kampanju, čime se odlučio na rani početak trke za republikansku nominaciju za izbore 2024. godine.

"Da bi Amerika bila ponovo velika i veličanstvena, večeras objavljujem kandidaturu za predsjednika Sjedinjenih Država", rekao je Trump pred stotinama pristalica, članovima kluba i medijima u sali u svom klubu Mar-a-Lago na Floridi, gdje je stajao pored više od 30 američkih zastava i transparenata sa sloganom "Učiniti Ameriku ponovo velikom".

"Kandidujem se zato što vjerujem da svijet još nije vidio koliko ova zemlja može istinski da bude velelepna. Ponovo ćemo Ameriku staviti na prvo mjesto", poručio je Trump.

Tokom većeg dijela govora izbjegavao je da proziva određene ličnosti, što je radio tokom svojih prethodnih skupova, već je umjesto toga kritikovao Bidenov predsjednički mandat i govorio o, kako smatra, svojim uspjesima dok je bio predsjednik.

"Prije dvije godine smo bili velika nacija i uskoro ćemo to ponovo biti", rekao je Trump.

Trump ulazi u trku u trenutku političke ranjivosti. Nadao da će iskoristiti očekivane dobitke republikanaca na prošlonedjeljnim izborima kao odskočnu dasku da osvoji nominaciju svoje stranke, tako što će obezbijediti ranu podršku i potencijalne rivale držati podalje od trke.

Umjesto toga, mnogi kandidati koje je podržao su izgubili, demokrate su zadržale kontrolu nad Senatom, dok su republikanci blizu samo tijesne većine u Predstavničkom domu.

Trump se zbog toga suočava sa kritikama pojedinih pristalica, koji kažu da je vreme da se republikanci okrenu budućnosti, dok je guverner Floride Ron Desantis rani favorit za predsjedničku nominaciju.

Bivši predsjednik je i dalje popularan među republikanskim biračima. Međutim, drugi republikanci - poput bivšeg potpredsjednika Mike Pencea - također preduzimaju korake ka predsjedničkoj kampanji, zbog čega će Trump morati da se suoči sa konkurencijom.

Još jedna kampanja je izuzetan zaokret za bilo kog bivšeg predsjednika, a posebno za onog koji je ušao u historiju kao prvi koji je dva puta opozvan i čiji je mandat okončan tako što su njegove pristalice nasilno upale u američki Capitol u smrtonosnom pokušaju da zaustave mirnu tranziciju vlasti 6. januara 2021.

Samo jedan predsednik u historiji SAD je biran na dva mandata koja nisu bila uzastopna - Grover Cleveland 1884. i 1892. godine.

Trump se također suočava sa nizom intenziviranih krivičnih istraga, uključujući istragu Sekretarijata za pravosuđe o stotinama povjerljivih dokumenata koji su otkriveni u kutijama i fiokama u njegovom klubu Mar-a-Lago.

Također je predmet državne i federalne istrage zbog svojih pokušaja da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG