Linkovi

Klimatske promjene koštaju američku skijašku industriju milijarde dolara, pokazuje studija


Toplo vrijeme je upropastilo zimsku rekreaciju širom Sjeverne Amerike i Evrope ove szeone.
Toplo vrijeme je upropastilo zimsku rekreaciju širom Sjeverne Amerike i Evrope ove szeone.

Američki skijaški centri izgubili su pet milijardi dolara od 2000. do 2019. kao rezultat klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem, a mogli bi izgubiti i oko milijardu dolara godišnje 2050-ih, ovisno o tome koliko se emisija smanji, pokazalo je novo istraživanje.

Toplo vrijeme je upropastilo zimsku rekreaciju širom Sjeverne Amerike i Evrope ove sezone. Za to je kriv topao i suh vremenski obrazac El Nino u kombinaciji s globalnim zagrijavanjem, kažu naučnici.

"To je sadašnji problem, a ne problem na koji se gleda u budućnosti", rekao je Auden Schendler, viši potpredsjednik za održivost u Aspen One, skijaškoj i ugostiteljskoj kompaniji koja je pomogla u finansiranju studije, objavljene u Current Issues in Tourism.

On je analizirao prosječne skijaške sezone od 2000. do 2019. na četiri glavna američka tržišta - sjeveroistoku, srednjem zapadu, Rocky Mountainu i zapadu Pacifika - bez klimatskih promjena. Njegovo osnovno poređenje su skijaške sezone od 1960. do 1979. - period kada je većina skijaških područja radila i prije nego što su počeli značajni trendovi zagrijavanja uzrokovanog ljudskim djelovanjem. Utvrđeno je da je prosječna sezona između 2000. i 2019. bila kraća za 5,5 do 7,1 dan, čak i sa vještačkim snijegom.

Prema optimističnom scenariju smanjenja emisija, budućnost američke skijaške industrije bi dovela do skraćenja sezone za 14 do 33 dana u 2050-ima, čak i sa snijegom. Scenario visokih emisija bi skoro udvostručio izgubljene dane.

Zemlje koje su se sastajale na godišnjim pregovorima o klimi složile su se u decembru da svijet treba da se "prebaci" sa fosilnih goriva koja zagrijavaju planetu do opasnih nivoa, ali nisu postavili konkretne ciljeve za to. Zemlja je prošle godine imala najtopliju godinu u historiji, a mjesečni rekordi su nastavljeni i ove godine.

"Budućnost skijaške industrije, ako je to nešto do čega vam je stalo, zaista je u našim rukama i odigrat će se u narednih deset do 15 godina u smislu politika i akcija koje poduzimamo za smanjenje emisija", rekao je Scott.

Istraživači su izračunali ekonomske gubitke na osnovu povećanih operativnih troškova za pravljenje snijega zajedno sa izgubljenim prihodima od skijaša. Scott je te procjene nazvao "vjerovatno donekle konzervativnim", napominjući da one ne uključuju stvari kao što je gubitak novca koji skijaši troše na robu i usluge zimskim sportskim centrima.

Istraživači su naveli da pravljenje snijega "više nije u stanju u potpunosti nadoknaditi tekuće klimatske promjene" i rekli su da je "era vrhunca skijaške sezone vjerovatno prošla na većini američkih skijališta".

David Robinson, istraživač Univerziteta Rutgers i klimatolog iz države New Jersey, iznio je isto mišljenje, nazivajući strudiju zanimljivom i čvrstom.

Julienne Stroeve, viša naučnica u Nacionalnom centru za podatke o snijegu i ledu, koja također nije bila uključena u rad, rekla je da se studija ne bavi time kako bi skijaši i snowborderi mogli reagirati na opadanje kvalitete snijega. Pitala se hoće li se ponašanje skijaša promijeniti ako lošiji snježni uslovi postanu sve češći.

Ta promjena u ponašanju skijaša poznata je kao zamjenjivost, rekla je Scott. Ako skijanje nije opcija ili ne pruža dobre snježne uslove, hoće li ljudi putovati na neko drugo skijalište? Okrenuti se brdskom biciklizmu?

XS
SM
MD
LG