Linkovi

2023. najtoplija godina u historiji - planeta se bliži limitu zagrijavanja


Napukla, suva zemlja kod brane Sau sjeverno od Barcelone, 20. marta 2023. (Foto: AP/Emilio Morenatti)
Napukla, suva zemlja kod brane Sau sjeverno od Barcelone, 20. marta 2023. (Foto: AP/Emilio Morenatti)

2023. je bila najtoplija godina u historiji Zemlje, a rast temperature na površini planete je skoro prešao kritični prag od 1,5 Celzijusovih stepeni, upozorili su evropski stručnjaci za klimu u utorak.

Klimatske promjene su pojačale vrele talase, suše i požare širom planete a globalni termometar se pomjerio 1,48 Celzijusovih stepeni iznad prosječne temperature u predindustrijskom periodu, objavila je Služba za klimatske promjene Kopernik (C3S).

"To je također prva godina gdje su svi dani bili topliji za više od jedan stepen u odnosu na predindustrijski period", kaže Samantha Burgess, zamjenica šefa službe Kopernik.

"Temperature tokom 2023. su vjerovatno bile više nego u bilo kom periodu u posljednjih najmanje 100.000 godina."

U skoro šest od 12 mjeseci prošle godine pređena je granica od 1,5 Celzijusa, poslije koje uticaj klimatskih promjena postaje katastrofalan, a jedna pojava pojačava drugu, kažu naučnici.

Suša u Brazilu, 24. oktobar 2024. (Foto: AP/Edmar Barros)
Suša u Brazilu, 24. oktobar 2024. (Foto: AP/Edmar Barros)

Ali, čak i ako rast prosječne temperatura na površini Zemlje pređe prag od 1,5 Celzijusa, kako neki naučninci predviđaju, to ne znači da svijet nije ispunio cilj postavljen Pariskim klimatskim sporazumom da se globalno zagrijavanje drži ispod te granice. To bi se dogodilo samo poslije nekoliko uzastopnih godina iznad praga od 1,5 Celzijusa, a čak i sporazum iz 2015. dozvoljava mogućnost da se Zemljina temperatura smanji poslije perioda prekoračenja.

2023. dogodili su se veliki požari u Kanadi, ekstremna suša na Rogu Afrike i Bliskom istoku, vreli talasi bez presedana u Evropi, SAD i Kinin, uz rekordno tople zime u Australiji i Južnoj Americi.

"Takvi događaji će nastaviti da se odvijaju i biće sve gori, dok ne pređemo sa fosilnih na čista goriva i postignemo nultu emisiju štetnih gasova", ističe profesor Ed Hawkins, ekspert za klimatske promjene, koji nije učestvovao u pisanju izvještaja. "Naredne generacije će trpiti posljedice našeg nepreduzimanja akcije danas."

Nalazi agencije Kopernik objavljeni su mjesec dana pošto je na samitu COP28 u Dubaiju postignut sporazum koji poziva na postepeno napuštanje fosilninh goriva, koji su glavni izvor klimatskih promjena.

"Očajnički nam je potrebno da se brzo prekine upotreba fosilnih goriva i ispuštanje štetnih gasova svede na nulu da bi se očuvala klima u kojoj se može živjeti", upozorava John Marsham, profesor atmosferskih nauka na univerzitetu Leeds.

U godini za nama je postignut još jedan zlokobni rekord - u dva dana u novembru 2023. predindustrijska referentna tačka je premašena za više od dva Celzijusova stepena.

Kopernik predviđa da će se u 12-mjesečnom periodu koji se završava u januaru ili februaru 2024. planeta biti više od 1,5 Celzijusovih stepeni toplija u odnosu na predinustrijski nivo.

XS
SM
MD
LG