Linkovi

Kissinger poziva na pregovore u Ukrajini, Kijev odbacuje prijedlog


FILE - Former U.S. Secretary of State aHenry Kissinger speaks at the LBJ Presidential Library in Austin, Texas, April 26, 2016.
FILE - Former U.S. Secretary of State aHenry Kissinger speaks at the LBJ Presidential Library in Austin, Texas, April 26, 2016.

Američki diplomatski veteran Henry Kissinger rekao je da se približava vrijeme za pregovarački mir u Ukrajini kako bi se smanjio rizik od još jednog razornog svjetskog rata, ali vlada u Kijevu odbacila je njegove komentare kao "smirivanje agresora", odbacivši dogovor o ustupanju teritorija.

Kissinger, 99, i arhitekt hladnoratovske politike prema Sovjetskom Savezu kao državni tajnik pod republikanskim predsjednicima Richardom Nixonom i Geraldom Fordom, susreo se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom više puta otkako je prvi put postao predsjednik 2000. godine.

Ne nazire se kraj sukobu izazvanom Putinovom invazijom na Ukrajinu 24. februara, u kojem su poginuli deseci hiljada ljudi i milioni protjerani iz njihovih domova. SAD i zapadni saveznici kritizirali su invaziju.

Rusija sada kontrolira oko petinu Ukrajine.

Kremlj kaže da Kijev mora priznati moskovsku aneksiju južnih i istočnih regija. Ukrajina kaže da svaki ruski vojnik mora napustiti njezin teritorij, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. Kijev je podnio zahtjev za pridruživanje NATO-u nakon što je Moskva najavila kasnije aneksije u septembru.

"Približava se vrijeme da se nadograde strateške promjene koje su već postignute i da se one integriraju u novu strukturu prema postizanju mira kroz pregovore", napisao je Kissinger u časopisu The Spectator.

"Mirovni proces bi trebao povezati Ukrajinu s NATO-om, kako god se izrazio. Alternativa neutralnosti više nema smisla", napisao je Kissinger.

Kissinger je rekao da je u maju predložio prekid vatre prema kojem bi se Rusija povukla na prve crte prije invazije u februaru, ali bi Krim bio predmet "pregovora".

Sukob u istočnoj Ukrajini započeo je 2014. nakon što je u Ukrajini svrgnut proruski predsjednik i Rusija anektirala Krim, a separatisti koje podržava Rusija bore se protiv ukrajinskih oružanih snaga u istočnoj Ukrajini.

"Gospodin Kissinger još uvijek ništa nije razumio... ni prirodu ovog rata, ni njegov utjecaj na svjetski poredak", rekao je pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mykhailo Podolyak na Telegramu.

"Recept na koji se bivši državni tajnik poziva, ali se boji izgovoriti naglas je jednostavan: umiriti agresora žrtvovanjem dijelova Ukrajine uz jamstvo nenapadanja na ostale države istočne Europe."

Dodao je: "Svi pristaše jednostavnih rješenja trebali bi zapamtiti očito: svaki sporazum s vragom - loš mir na štetu ukrajinskih teritorija - bit će pobjeda za Putina i recept za uspjeh za autokrate diljem svijeta."

Dužnosnici Kremlja kasno u nedjelju nisu bili dostupni za komentar.

Aaron David Miller, viši suradnik u think tanku Carnegie Endowment, također je odbacio Kissingerov prijedlog, rekavši u objavi na Twitteru:

"Henry Kissinger poziva na prekid vatre duž granica prije rata 24. 2. s Rusijom koja odustaje od svojih osvajanja i pregovora o teritoriju osvojenom 2014. Ono što Kissinger ne dopušta je politika s obje strane koja ovu ideju čini nemogućom sada, možda nikada."

Ravnatelj CIA-e William Burns rekao je u intervjuu objavljenom u subotu da, iako većina sukoba završava pregovorima, CIA-ina procjena je da Rusija još nije ozbiljna u pogledu stvarnih pregovora o okončanju rata.

Putin smatra ono što naziva ruskom "specijalnom vojnom operacijom" prijelomnim trenutkom kada se Rusija konačno suprotstavila zapadnom bloku, predvođenom Sjedinjenim Državama, koji je pokušavao iskoristiti pad Sovjetskog Saveza 1991. uništavanjem Rusije.

Ukrajina i Zapad kažu da Putin nema opravdanja za ono što kažu da je okupacijski rat u imperijalnom stilu. Kissinger je upozorio da bi želje da se Rusija učini "impotentnom", ili čak traženje raspada Rusije, mogle izazvati haos. Niti Ukrajina niti bilo koja zapadna država nije zagovarala ni jedan ni drugi put.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG