Linkovi

Ukrajina: Više ruskih dronova oboreno iznad Kijeva


Local residents gather near a residential building as a critical power infrastructure object burns after a Russian drone attack, amid Russia's attack on Ukraine, in Kyiv, Ukraine Dec. 19, 2022.
Local residents gather near a residential building as a critical power infrastructure object burns after a Russian drone attack, amid Russia's attack on Ukraine, in Kyiv, Ukraine Dec. 19, 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlazi u Bjelorusiju u ponedjeljak, potpirujući strahovanja Ukrajine da namjerava izvršiti pritisak na svog saveznika da se pridruži novoj ofanzivi, dok su ruski dronovi napali Kijev u najnovijem napadu ciljajući ključnu infrastrukturu..

Dužnosnici u Kijevu mjesecima su upozoravali da bi se susjedna Bjelorusija mogla pridružiti ruskim snagama i poslužiti kao lansirna rampa za ponovni kopneni napad na glavni grad Ukrajine.

Kijevska vojna uprava saoopćila je u ponedjeljak da je glavni grad Ukrajine napadnut ruskim bespilotnim letjelicama, nekoliko sati nakon što je predsjednik Volodymyr Zelenskyy obnovio svoje pozive saveznicima da pomognu u jačanju protivzračne obrane Ukrajine u njezinoj borbi protiv ruske invazije.

Ukrajinske snage oborile su devet bespilotnih letjelica Shahed iranske proizvodnje u ponedjeljak, objavila je vojna uprava Kijeva u objavi na Telegramu.

Rusija je više puta koristila dronove za napad na Kijev i druge ukrajinske gradove.

Zelenskyy je u svom noćnom video obraćanju u nedjelju rekao da je protuzračna odbrana "konstantni prioritet" njegove administracije.

"Pomažući nam da u potpunosti zaštitimo svoje nebo, osiguravajući nam modernije sisteme protivzračne odbrane u dovoljnom broju, možete lišiti terorističku državu njenog glavnog instrumenta terora", rekao je Zelenskyy. “Ovo će biti jedan od najsnažnijih koraka koji će približiti kraj agresiji. Rusija će morati ići putem prestanka agresije, kada više ne bude mogla ići putem raketnih udara.”

Oksana Markarova, veleposlanica Ukrajine u Sjedinjenim Državama, rekla je u emisiji "This Week" na ABC Newsu u nedjelju, "Vidimo što se događa kada nemamo dovoljno protivzračne odbrane."

Markarova je rekla da je pola ukrajinske energetske mreže uništeno ruskim projektilima. “Moramo to zaustaviti. A jedini način da to učinimo je povećanjem broja protivzračne odbrane posvuda u Ukrajini”, rekla je.

Američki dužnosnici kažu da planiraju poslati raketnu protivzračnu odbrambenu bateriju Patriot u Ukrajinu kako bi pomogli u obaranju nadolazećih ruskih zračnih napada, ali nema službene objave. Rusija je osudila očekivanu akciju SAD-a i nazvala je provokacijom koja pojačava američku umiješanost u sukob.

Neke informacije za ovu priču stigle su od The Associated Press, Agence France-Presse i Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG